Home

Hoofdnavigatie
Modellen
911

De variabele turbinegeometrie (VTG) 911 Turbo

Porsche 911 Turbo - De variabele turbinegeometrie (VTG)

De variabele turbinegeometrie (VTG)

De variabele turbinegeometrie van de 2 vloeistofgekoelde, parallel geschakelde turbo’s heft het fenomeen dat conventionele turbo’s kennen grotendeels op. Het uitlaatgas wordt door elektronisch geregelde, verstelbare geleidingsschoepen zo naar het turbinewiel gestuurd dat zowel de verhoudingen van een ‘kleine’ als die van een ‘grote’ turbolader te realiseren zijn. Zo is voor elke bedrijfstoestand een optimale stromingsconditie te realiseren. De stand van de geleidingsschoepen wordt door de motorelektronica bepaald.

Dankzij dit principe wordt al bij een laag motortoerental een hoog turbinetoerental bereikt en bijgevolg een hoge laaddruk – waardoor de vullingsgraad van de motor toeneemt en het vermogen en het motorkoppel eveneens oplopen. De koppelcurve bereikt dus duidelijk vroeger een hoger niveau – en houdt dat ook constant. Ook de reactiesnelheid van de turbomotor met dynamische laaddrukopbouw wordt verbeterd door de variabele turbinegeometrie.

Zodra de maximale laaddruk wordt bereikt, gaan de geleidingsschoepen open. Door de stand van de geleidingsschoepen te beïnvloeden, wordt de gewenste laaddruk binnen het gehele toerentalgebied geregeld. Hierdoor is de eerder toegepaste omloopklep niet langer noodzakelijk.

Indrukwekkende cijfers. Eveneens indrukwekkend is dat ondanks het hoge vermogen het brandstofverbruik relatief laag is. Efficiënt dus, zoals het hoort bij een Turbo. Een 911 Turbo, om precies te zijn.