Pon Porsche Import

Pon Porsche Import

Zeventig jaar importeur van jongens- en meisjesdromen

De geschiedenis van het merk Porsche laat zich bijna lezen als een familieroman. Waarbij, verwarrend genoeg, drie hoofdpersonen ook nog eens dezelfde naam hebben. Pater familias is Professor Ferdinand Porsche, die zijn zoon eveneens Ferdinand doopte maar hem, voor het gemak, Ferry noemde. Deze Ferry kreeg ook zonen, waarvan hij de oudste Ferdinand doopte. Deze Ferdinand de Derde wordt in de wandeling aangeduid als ‘Butzi’. Oprichter Ferdinand Porsche presenteerde op 25-jarige leeftijd al zijn eerste auto. Dat was de elektrisch aangedreven Lohner. Porsche werkte vervolgens talloze jaren voor diverse automerken en zag in 1931 zijn kans schoon om zijn eigen productiebedrijf te beginnen: Dr. Ing. h.c. F. Porsche GmbH, Konstruktionen und Beratungen für Motern, Fahrzeug, Luftfahrzeug, and Wasserfahrzeugbau. Het bedrijf startte onder een matig gesternte – de jaren dertig-crisis deed zich gevoelen- , maar grote opdrachten van eveneens grote autofabrikanten brachten al snel geld in het laatje. Porsche maakte bovendien naam met gedegen technische oplossingen. Zoon Ferry Porsche was inmiddels ook volop in het bedrijf actief geworden en onder zijn leiding boekte Porsche de eerste successen in de autosport, waaronder de Formule 1. Dat legde de basis voor wat uiteindelijk de core business van Porsche zou worden: het bouwen van betrouwbare sportwagens. Te beginnen met de 356, die later zou worden opgevolgd door de tot op de dag van vandaag succesvolle 911.

Ben Pon

Het eerste land waarnaar Porsches werden geëxporteerd was Nederland; op 8 augustus 1949 werd het contract getekend tussen Porsche en Pon’s Automobielhandel en daarmee was Pon de allereerste Porsche importeur ter wereld. Ben Pon, haalde de eerste 356’s naar ons land en er zouden nog vele Porsches volgen. In totaal zijn er in zestig jaar tijd ruim 21.700 Porsches op Nederlands kenteken gezet. Aanvankelijk werden ze verkocht via de bestaande Volkswagen dealers, maar toen Porsche begon te groeien vond Pon het tijd om zelfstandige dealers te benoemen. In de jaren zestig werd een net van twaalf officiële Porsche dealers opgezet. Die leverden onder andere aan de Rijkspolitie, want de Algemene Verkeers Dienst nam in 1961 de eerste officiële politie Porsche (een aangepaste 356) in gebruik. Dat was het begin van een langdurige samenwerking, want de verkeerspolitie zou tot in de jaren negentig met Porsches blijven surveilleren.     

Butzi

Van de eerste serieproductie van auto’s onder zijn eigen naam heeft de oude Professor Porsche slechts weinig meegemaakt. Hij overleed in januari 1951 en zijn zoon Ferry Porsche (toen 41 jaar oud) stond er vanaf dat moment alleen voor. Alhoewel? De zoon van Ferry, ‘Butzi’, bleek een goede hand van tekenen te hebben. Hij schetste de nog altijd onnavolgbare lijnen van wat de meest succesvolle Porsche aller tijden zou worden: de 911. Die eerste Porsche met zescilinder boxermotor debuteerde in 1963 als 901, werd in ’64 omgedoopt in 911 en zou tot de dag van vandaag in productie blijven. Door de 911 wende men bij Porsche al snel aan zescijferige jaarproductiegetallen en dat zou tot op de dag van vandaag zo blijven.

De Nederlandse Porsche organisatie groeide mee. De 911-reeks werd bijvoorbeeld gestaag uitgebreid. De 911 Targa met uitneembaar dak maakte zijn opwachting en daarbij verscheen de 912 met viercilinder boxermotor ten tonele. Mede door de komst van deze nieuwe modellen besloot Pon in 1967 tot de oprichting van Pon Porsche Import. Dat leidde weer tot een nog professionelere dealerorganisatie. Porsche werd flink geraakt door de oliecrisis van in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Door nieuwe modellen als de 924 en de 928 kwam de verkoop in de jaren ’80 echter weer goed op gang. In de jaren ’90 volgden meer nieuwe modellen zoals de Boxster en de ingrijpend vernieuwde 911. De 911 bevestigde ook in zijn nieuwe, maar nog altijd herkenbare gedaante zijn tijdloze karakter en zijn compromisloze sportiviteit nog eens. De Boxster en de nieuwe 911 waren vanaf het begin grote verkoopsuccessen. In 2002 betrad Porsche met de Cayenne een voor het merk compleet nieuw segment: dat van de SUV’s. Die entree was zeer succesvol, niet in het minst omdat de Cayenne in zijn klasse direct nieuwe maatstaven zette op het gebied van rijdynamiek. 2004 stond bij Porsche in het teken van de introductie van de Carrera GT. In deze spectaculaire supersportwagen kwam alle expertise en ervaring van Porsche samen. De Carrera GT is in een oplage van 1.250 exemplaren geproduceerd en is nu al een veelgezocht verzamelaarsobject. In 2018 vierde Porsche zijn zeventigjarig bestaan en een jaar later viert Pon Porsche Import het zeventigjarig jubileum.

Porsche heeft vandaag de dag een leveringsprogramma dat met zeven modellen breder is dan ooit. Aan de basis de 911, die zijn iconische status in een groot aantal uitvoeringen duidelijk naar voren brengt. Daarnaast zijn er natuurlijk de 718 Boxster en Cayman en brengt Porsche ook een aantal vierdeurs modellen: de Panamera, de Cayenne en de Macan. En sinds 2019 is er de eerste volledig elektrische Porsche; de Taycan. Alle modellen hebben één grote overeenkomst. Ze zijn de meest sportieve in hun segment. De Porsche dealerorganisatie biedt dankzij acht officiële Porsche Centra (Amsterdam, Eindhoven, Enter, Groningen, Heteren, Leusden, Maastricht en Rotterdam) een uitstekende landelijke dekking. Al deze vestigingen bieden auto’s én service van absolute topkwaliteit.

Pon Porsche Import
Zuiderinslag 8
3833 BP Leusden
+31 (0) 33 49 49 757