Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011
Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011
 

Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011

Bud Kibbee vinner jackpotten: 911 T återvänder till Kalifornien

Publiken blev vild på Victory Banquet i Savannah International Trade & Convention Center i Savannah, Georgia. Gästerna applåderade och skanderade: ”Bud, you won the car.” Bud Kibbee stod på scenen med sin fru Joanne och kunde knappt tro vad Manny Alban, ordförande för Porsche Club of America (PCA), och Alexander Fabig, chef för Porsche Classic, erbjöd honom: förstapriset. Bud Kibbee hade just vunnit en Porsche 911 T Coupé från 1973, som experterna på Porsche Classic i Stuttgart hade tillbringat ett år med att restaurera helt och hållet för att lotta ut den bland PCA-medlemmar. Kibbee hade köpt åtta lotter för att säkra en chans att vinna det eftertraktade samlarobjektet. 85-åringen har ägt en Porsche 356 från 1963 i 20 år, men han hade aldrig kört en Porsche 911.

Bud Kibbees lycka sent i livet var en av höjdpunkterna i årets Porsche Parade. Evenemanget är en tradition för PCA, som med 100 000 medlemmar är den största Porsche-klubben i världen, och är ett av de viktigaste Porsche-evenemangen som hålls årligen i USA. Omkring 1 600 medlemmar vallfärdade till Savannah i början av augusti och ställde stolt ut cirka 750 Porsche-bilar. Det omfattande programmet för Porsche-communityn inkluderade den stora paraden, där över 170 Porsche-bilar körde i konvoj genom Savannah. En av programmets höjdpunkter var förstås Concours D'Elegance, där 119 fläckfria och glänsande Porsche-bilar presenterades för bedömning, men även 275 andra entusiaster fick visa upp sina bilar. I programmet ingick även körtävlingar, till exempel en autocrosstävling och ett rally.

I år var dock Porsche Classic en av huvudaktörerna under Porsche-evenemanget. Michael Bartsch, vice vd och koncernchef för Porsche Cars North America, Manny Alban, Alexander Fabig och Jochen Bader, chef för Porsche Classic Verkstad, höll en avtäckningsceremoni under Concours D'Elegance för att för första gången presentera den helt restaurerade 911 T för en exalterad publik.

För drygt ett år sedan lanserade PCA, Porsche Club Coordination och Porsche Classic gemensamt projektet ”Revive the Passion”, hittade en lämplig bil i Los Angeles, transporterade den i sitt eländiga skick till Stuttgart och restaurerade den där. PCA-medlemmar fick regelbundna uppdateringar under hela restaureringsprocessen, i text, bilder och videor på internet samt i klubbens nyhetsbrev.

Porsche-fans kunde nu äntligen beundra bilen live i naturlig storlek. Men det var inte bara det tilltalande förstapriset som gjorde att Porsche Classic visade sig från sin bästa sida i Georgia. En stor grupp journalister fick detaljerad information om hela projektet och restaureringen under en presskonferens, som hölls som en del av avtäckningen av bilen. Dessutom hade Porsche Classic ett eget mottagningsområde på knappt 200 m2 i Convention Centers gästsektion, tillsammans med Porsche Lifestyle, Porsche Exclusive & Tequipment och Porsche Museum. Flera besökare tog tillfället i akt att få råd direkt från Classic-experter från Zuffenhausen och USA, låta sig förundras över utbudet av Classic-delar i original som visades upp, hitta information om tillgängliga reservdelar och använda det nya ”familjeträdet” för att få en översikt över alla modeller som stöds av Porsche Classic. Dessutom kunde klubbmedlemmar delta i en frågesport för att testa sina kunskaper om Porsche Classic, titta på alla bilder från 911 T-restaureringen och lyssna på en daglig presentation där de tekniska aspekterna av restaureringen förklarades med själva bilen som visuellt hjälpmedel.

”Vårt besök i Savannah var en fullständig framgång”, berättade Alexander Fabig, chef för Porsche Classic, nöjt. ”Vi blev helt förbluffade över responsen på vårt 911 T-projekt. Folk var i allmänhet mycket intresserade av utbudet av tjänster som vi hade att erbjuda.”

Men det var ändå Bud Kibbee som var den största vinnaren under årets Porsche Parade. Det pigga Porsche-fanet och hans första och extremt värdefulla 911 har något viktigt gemensamt – de är båda från Kalifornien. Porsche 911 T, som nästan hade glömts bort och nu har väckts till liv igen, är hemma igen – i en stolt ny ägares vård.

Porsche Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011 - Tillkännagivande av projektet

Tillkännagivande av projektet

Porsche Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011 - Ankomst och demontering

Ankomst och demontering

Porsche Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011 - Växellåda

Växellåda

Porsche Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011 - Karossarbete och lackborttagning

Kaross och lackborttagning

Porsche Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011 - Karossarbete: rekonstruktion

Rekonstruktion av karossen

Porsche Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011 - Motor

Motor

Porsche Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011 - KTL och lackering

KTL och lackering

Porsche Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011 - Interiör

Interiör

Porsche Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011 - Slutmontering och färdigställande

Slutmontering och färdigställande

Porsche Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011 - Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011

Överlämning till vinnaren

Porsche Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011 - 911 T på Porsche-museet

911 T på Porsche-museet