Porsche - Ankomst och demontering
Ankomst och demontering
 

Ankomst och demontering

Efter demontering och riktbänken är 911 T av modellår 1973 redo för lackborttagningsbadet

Riktbänken ljuger inte. Dess dom väger tungt. Detta originalverktyg från Porsche, en massiv stålram som utvecklades på 1960-talet för att rikta karossen på 911 (F-modellen), avslöjar fortfarande minsta millimeters avvikelse från bilens ursprungliga form. Och vad specialisterna misstänkte när de först inspekterade bilen blev nu bekräftat: Denna 911 T av modellår 1973 hade en skada framtill till vänster till följd av en olycka – förmodligen en souvenir från dess forna motorsportsdagar.

”Revive the Passion” kastar ljus över en hel del. Kampanjen, som organiserades gemensamt av Porsche Club of America (PCA), Porsche Club Service och Porsche Classic, fortskrider i högsta fart. På Porsche Classic-verkstaden nära Stuttgart har restaureringsarbetet påbörjats på den 911 T som skulle lottas ut bland PCA-medlemmar och presenteras offentligt för allmänheten under Porsche Parade i USA i augusti 2011. De inblandade hittade rätt bil över internet – i Los Angeles. Övergiven, något vanvårdad, men i grunden ändå i god form.

Porsche Classic tog hjälp av pålitliga transportpartner för att organisera 911:s resa till sitt forna hem. 911 reste med lastbil till New York, via St. Charles, Illinois, där den klassiska bilen presenterades för PCA-medlemmar under årets Porsche Parade. Från New York skeppades den till Rotterdam – i en vanlig 20-fots enkelcontainer. Det eftertraktade samlarobjektet nådde slutligen Stuttgart i en täckt lastbil. I Stuttgart kommer den att professionellt och grundligt restaureras till sitt ursprungliga skick. Strängt taget kommer den att bli bättre än den någonsin varit.

Men det kommer att bli en lång och svår resa att ta sig dit – en resa där de erfarna specialisterna kommer att behöva vara ytterst noga med detaljerna och utnyttja färdigheter och originalverktyg som bara finns tillgängliga hos Porsche. För att komma åt råkarossen använde de först en vinkelslip och en pneumatisk såg för att ta bort alla delar som inte hör hemma på en 911 T i original med dess smala kaross. De var tvungna att ta bort framskärmarna, de bakre sidopanelerna, motorkåpan med dess hemmabyggda spoiler, den överdimensionerade frontspoilern och bakluckan som härstammade från en senare 911-modell. De amerikanska racerfälgarna med alldeles för stora däck dömdes också ut av de strikta Porsche-specialisterna. Efter att man tagit bort axlarna, chassit, motorn, växellådan, kablage och allt som fortfarande satt kvar på sin plats i interiören var den första delen av demonteringsprocessen klar. En åskådlig vy över råkarossen gav upphov till det första skrattet: i Los Angeles hade fåglar uppenbarligen gjort sig hemmastadda i underredesskyddet på denna 911.

Den knäckta delen i frontpartiet, endast synlig för experter och ett säkert tecken på en kollision, resulterade i följande mätresultat på riktbänken: tio millimeter för hög vänster fram, triangellänken deformerad med nio millimeter baktill och tolv millimeter framtill. För att uppnå högsta möjliga noggrannhet när karossen återställdes till sin ursprungliga form förlitade sig mekanikern inte enbart på riktbänken. En styv originalramtolkar som inte tillåter någon karossrörelse användes för vindrutan. Därefter användes en kedja för att hydrauliskt sätta karossen i spänn. Resten krävde ett delikat hantverk av en erfaren mekaniker. Några av mekanikerna på Classic-verkstaden arbetade på produktionslinjen för 911 på 1970-talet och kände till biltypen inifrån och ut.

Först när ovanstående åtgärder var klara kunde den rostiga golvytan skäras ut. Enligt Jochen Bader, chef för Porsche Classic-verkstaden, kan en bils kaross trots allt bara justeras korrekt om den har kvar all sin inbyggda hållfasthet. Som ett sista steg inför lackborttagningsbadet behövde alla hålrum i karossen öppnas. Denna åtgärd är avgörande för den blivande pärlans långsiktiga hållbarhet, eftersom det är det enda sättet att säkerställa att lackborttagaren når in i alla skrymslen. Och det är enda möjligheten för det neutraliserande badet, som används för att skölja bort den frätande lösningen, att rengöra varenda millimeter av karossen.

Förberedelserna är nu klara. 911 T:s råkaross har blivit av med all sin ballast och är redo att ta ett bad. Specialisterna fortsätter med sitt arbete. De kommer nu att rikta sin uppmärksamhet mot växellådan.

Porsche Ankomst och demontering - Tillkännagivande av projektet

Tillkännagivande av projektet

Porsche Ankomst och demontering - Ankomst och demontering

Ankomst och demontering

Porsche Ankomst och demontering - Växellåda

Växellåda

Porsche Ankomst och demontering - Karossarbete och lackborttagning

Kaross och lackborttagning

Porsche Ankomst och demontering - Karossarbete: rekonstruktion

Rekonstruktion av karossen

Porsche Ankomst och demontering - Motor

Motor

Porsche Ankomst och demontering - KTL och lackering

KTL och lackering

Porsche Ankomst och demontering - Interiör

Interiör

Porsche Ankomst och demontering - Slutmontering och färdigställande

Slutmontering och färdigställande

Porsche Ankomst och demontering - Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011

Överlämning till vinnaren

Porsche Ankomst och demontering - 911 T på Porsche-museet

911 T på Porsche-museet