Ingen del utan lack: 911 T har återigen glänsande framtidsutsikter
Det råder en känsla av förväntan på Porsche Classic-verkstaden när det blir allt tydligare att det omfattande restaureringsarbetet som utförs på den amerikanska versionen av Porsche 911 T från 1973 har nått ett framskridet skede. Efter att ha återfått sin form har bilen nu lackerats i sin ursprungliga silvermetallic. För ”Revive the Passion”, det gemensamma projektet för Porsche Club of America (PCA), Porsche Club Service och Porsche Classic, ser framtiden verkligen ljus ut. Den som har turen att vinna bilen när den lottas ut bland PCA-medlemmar under Porsche Parade i USA i augusti 2011 kommer inte bara att få en vacker 38-årig Porsche, utan en äkta klassiker som är i ännu bättre skick än den skulle ha varit om den var ny.
Detta projekt handlar dock inte bara om att återställa bilens utseende. Som en del av restaureringsprocessen kombinerar experterna från Porsche Classic den senaste tekniken med sin mångåriga erfarenhet för att ge karossen ett komplett korrosionsskydd. Sådana metoder fanns inte på 1970-talet och används sällan ens idag eftersom man inte har tillfälle att göra det. Dessutom utgör detta steg en del av Porsche Classic-specialisternas unika metod för att optimera bilen, där omfattande förberedelser har spelat en nyckelroll. Som tidigare berättats började mekanikerna med att montera ihop råkarossen. Detta gjorde det möjligt att i ett tidigt skede noga mäta alla spaltmått och, ännu viktigare, att borra alla hål för dekorlister och tillbehör. Alla delar togs sedan bort igen. Även om det var tidskrävande innebär allt detta arbete att det inte behöver borras fler hål i den färdiga lacken.
En annan ny behandling som ges klassiska Porsche-modeller är katodisk dopplackering (KTL). Katodisk dopplackering är ett standardförfarande för optimal grundning i modern biltillverkning.
På den fria marknaden är det verkligen inte lätt att applicera ett perfekt grundlackskikt och häftgrund på en veteranbil genom ett katodiskt dopplackeringsbad.
Fördelen med att få ett grundlackskikt genom ett katodiskt dopplackeringsbad ligger i dess grundlighet. Den elektrostatiska laddningen innebär att lackpartiklarna fäster i alla skrymslen och vrår som om de drogs dit av en magnet. De skyddar områden som är svåra att nå även vid noggrann applicering med sprutpistol.
Efter den katodiska dopplackeringen förseglades alla svetsfogar för förbättrat korrosionsskydd. Experterna sprutade sedan på ett stenskottsskydd på underredet, i hjulhusen, bagageutrymmet och motorrummet. Nästa steg i processen var den typiska Porsche Classic-förlackeringen, där kupén, motorrummet och bagageutrymmet återfick sin ursprungliga silverfärg. Därefter monterades de flesta tillbehören – inklusive kablage, rör, chassi, axlar och bromsar. Eftersom mekanikerna måste komma i direkt kontakt med bilens ytterplåt när de utför detta arbete, och därför riskerar att lämna oönskade märken efter sig, lade lackerarna sprutpistolerna åt sidan tills detta arbete var klart.
Slutligen finslipade experterna ytterplåten. Därefter skickades karossen till lackeringsboxen för lackering. I ett andra steg lackerades större karosskomponenter som dörrar, tak, taklucka, stötfångare och den bakre slutplåten var för sig i silver och fick en klarlacksfinish.
Den eftertraktade 911 glänser nu, och mekanikerna har redan gått vidare till nästa steg – interiören. Interiören är ett projekt i sig, eftersom stora delar av den antingen måste återställas för hand eller tillverkas på nytt.