Porsche - Tillkännagivande av projektet
Porsche - Tillkännagivande av projektet
Porsche - Tillkännagivande av projektet
Porsche - Tillkännagivande av projektet
Porsche - Tillkännagivande av projektet
Porsche - Tillkännagivande av projektet
Tillkännagivande av projektet
 

Tillkännagivande av projektet

För första gången kommer Porsche Club of America att lotta ut en helt restaurerad klassiker – en Porsche 911 T från 1973.

Idén till detta ovanliga projekt uppstod under ett samtal mellan PCA-representanter, Porsche Club Coordination och Porsche Classic på årets Porsche-tillställning ”Rennsport Reunion” i Daytona. Porsche Club of America, den största Porsche-klubben i världen med 104 000 medlemmar, lottar traditionellt ut Porsche-bilar bland sina medlemmar två gånger om året. De utlottade bilarna har alltid varit nya bilar. Den här gången kommer istället en klassisk Porsche att lottas ut. Men först kommer den att återställas till sitt ursprungliga skick av företagsexperter i Zuffenhausen, dess ursprungliga hem där den en gång tillverkades för den amerikanska marknaden.

PCA, Porsche Club Service och Porsche Classic-specialisterna samarbetade i sökandet efter rätt bil. Klubbmedlemmarna fick se bilen i dess nuvarande skick under årets Porsche Parade som hölls i St. Charles i juli. 911 T har en luftkyld sexcylindrig boxermotor med en slagvolym på 2,4 liter. Motorn ger 140 hk vid 5 600 varv/min. Den smala karossen på denna 911, känd som F-modellen, gör den till en favorit bland samlare. Bilen i fråga levererades dessutom i den klassiska färgkombinationen silver (exteriör) och svart (interiör). Eftersom denna F-modell var av den sista årsmodellen anses dess värdeutveckling vara särskilt hög.

Men den här bilen är intressant för Porsche Classic av en helt annan anledning. Inte mycket är känt om dess historia, men vid första anblicken har tiden lämnat sina tydliga spår. Och under årens lopp har flera delar tillkommit som må vara mycket, men de är verkligen inte originaldelar. Jochen Bader, chef för Classic-verkstaden: ”Vi ser fram emot den här utmaningen och är stolta över att kunna visa allmänheten hur vi arbetar.”

Porsche Classic-fabriken i Freiberg/Neckar, som ligger bara cirka 15 kilometer från Zuffenhausen-anläggningen, har i flera år varit den rätta platsen för alla kunder som vill att deras klassiska Porsche ska hållas i toppskick. Detta gäller för alla modeller, från Porsche 356 till den sista luftkylda 911, 993-modellen. Endast Porsche-originaldelar används på denna toppmoderna verkstad. Delar som inte längre är tillgängliga reproduceras troget originalet. Porsche Classic säkerställer trots allt inte bara den globala reservdelsförsörjningen, de kan även dra nytta av en stor samling originalritningar för delar och verktyg. Verkstadsteamet utför årligen service på cirka 250 Porsche-veteranbilar och nya bilar – från oljebyte till grundligt underhåll och omfattande, kompletta restaureringar. Inklusive speciella önskemål.

Som efter varje restaurering kommer den nya ägaren av 911 T att få en bok med omfattande dokumentation av det arbete som utförts på bilen, en exklusiv plakett och en CD med cirka 1 000 bilder – allt paketerat i en högkvalitativ läderväska. Men först krävs en hel del arbete. Denna 911 från en annan era måste först få lacken avlägsnad och sedan demonteras helt. Därefter kommer den färdiga råkarossen att få ett skyddsskikt genom ett modernt, livstidsförlängande katodiskt dopplackeringsbad. Restaureringsarbetet omfattar även komplett rekonstruktion av motorn och växellådan samt interiören. På den här sidan kan Porsche-fans läsa regelbundna rapporter från restaureringsprocessen – inklusive oförutsedda och ovälkomna överraskningar och problem som uppstår och hur verkstadsexperterna löser dem.

Medarbetarna på Porsche Classic-verkstaden är redo. 911 T har påbörjat sin resa från USA och förväntas anlända till Freiberg/Neckar inom de närmaste dagarna.

Porsche Tillkännagivande av projektet - Tillkännagivande av projektet

Tillkännagivande av projektet

Porsche Tillkännagivande av projektet - Ankomst och demontering

Ankomst och demontering

Porsche Tillkännagivande av projektet - Växellåda

Växellåda

Porsche Tillkännagivande av projektet - Karossarbete och lackborttagning

Kaross och lackborttagning

Porsche Tillkännagivande av projektet - Karossarbete: rekonstruktion

Rekonstruktion av karossen

Porsche Tillkännagivande av projektet - Motor

Motor

Porsche Tillkännagivande av projektet - KTL och lackering

KTL och lackering

Porsche Tillkännagivande av projektet - Interiör

Interiör

Porsche Tillkännagivande av projektet - Slutmontering och färdigställande

Slutmontering och färdigställande

Porsche Tillkännagivande av projektet - Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011

Överlämning till vinnaren

Porsche Tillkännagivande av projektet - 911 T på Porsche-museet

911 T på Porsche-museet