Porsche - Växellåda
Växellåda
 

Växellåda

Växellådan går i ingrepp: 911 T är igång igen

Den villiga och responsiva effekten på 140 hk kan verkligen testa metall till gränsen. Denna effekt gör inte nödvändigtvis att växellådan gnisslar tänder under belastningen, men skarpa kuggar blir rundade, vilket kan påverka drivkraften negativt. Växellådan har nu arbetat i 37 år för att hålla 911 igång. Då är några tydliga tecken på slitage inte världens undergång. De är snarare något att åtgärda med tålamod och stort fokus på detaljer.

Teamet på Porsche Classic-verkstaden har redan börjat arbeta djupt i bilens inre. Fram till mitten av nästa år har de fortfarande tid att uppfylla mottot för kampanjen ”Revive the Passion”. Därefter måste detta eftertraktade objekt glänsa i sitt nya tekniskt perfekta tillstånd. 911 T tillverkades ursprungligen 1973 och hittades och valdes ut för restaurering i sin hemstad Stuttgart av Porsche Club of America (PCA) i ett gemensamt projekt med Porsche Classic och Porsche Club Coordination i Los Angeles. Efter restaureringen skulle den överlämnas för sitt avsedda syfte: att lottas ut bland PCA-medlemmar och presenteras för allmänheten under Porsche Parade i USA i augusti 2011.

Medan råkarossen på det attraktiva förstapriset närmade sig slutet av rengöringsprocessen i lackborttagningsbadet riktade experterna på Porsche Classic sitt fokus mot växellådan. I 911 T omges den femväxlade manuella växellådan plus backväxel av ett magnesiumhölje. Porsche har växlat mellan aluminium- och magnesiumhöljen sedan 1970-talet, beroende på modell. 911 T har ett lätt, filigranhölje med framträdande flänsar för kylning och stabilitet. Det är en vacker syn för teknikälskare. Uppgiften att rengöra höljet är dock ett jobb för extremt samvetsgranna entusiaster. Detta eftersom rengöringen utförs manuellt. För att undvika att skada magnesiumytan använde mekanikerna en borste av mässing istället för stål. Denna borste är knappast större än en tandborste, och dess borst kan lättare komma in i de många små hörn och springor som finns i höljet på grund av flänsarna. Det var här en massa avlagringar som inte hörde hemma där hade samlats i 911 T under åren: korrosion, vägsmuts och avföring från fåglar som en gång måste ha byggt bon i underredet på 911.

Själva växellådan togs isär helt, från det koniska kronhjulet ner till minsta synkronring. Mekanikerna utsatte de cirka 100 delarna för industriell rengöring för att avlägsna oljerester. Väl rengjord kunde varje detalj undersökas noggrant. Detta är en undersökning som kräver en hel del erfarenhet. Framför allt när man har med slitagedelar i växellådan att göra är gränsen mellan defekt, kraftigt sliten och fortfarande användbar ofta inte lätt att urskilja. Därför håller teamet på Porsche Classic sig vanligtvis på den säkra sidan, av kärlek till bilen och för kundens skull. Det var i alla fall att rekommendera för denna 911 T. För det första går det inte längre att fastställa hur långt bilen gått hur man än försöker, och för det andra är det oklart när bilen senast kördes. Och för det tredje – det viktigaste argumentet under en restaurering – tas en växellåda inte isär varje dag. Det skulle innebära en hel del onödigt arbete om ytterligare arbete måste utföras om ett eller två år.

Av denna anledning, även om växellådan i 911 T i allmänhet inte gjorde något dåligt intryck, kasserade mekanikerna alla slitagedelar som visade tecken på användning. Detta inkluderade hela den andra växeln med mellanhjul, synkroniseringsnav och växelmuff, lager och synkronringar. Precisionsarbete av hög kvalitet var viktigt även under den efterföljande hopmonteringen. Förutom sin erfarenhet förlitade sig mekanikerna här på originaltolkar, 40 år gamla verktyg som bara Porsche äger. Detta gjorde det möjligt att justera det koniska kronhjulet exakt och passa in det i växellådan. Växlingen justerades i enlighet med de ursprungliga konstruktionsmåtten.

Detta säkerställer smidig växling när 911 kommer ut på vägarna igen nästa år. Med detta sagt bör dess nya ägare inte bli förvånad om det till en början krävs lite mer kraft för att växla. Det är faktiskt ett gott tecken. De nya, inpassade synkronringarna måste nämligen nötas in lite först. En kvarleva från den gamla goda tiden (av bilkörning).

Men vi har fortfarande bit kvar tills dess. Den färdiga växellådan kommer att läggas åt sidan tills vidare. På Porsche Classic-verkstaden nära Stuttgart är nästa steg fortsatt arbete på karossen.

Porsche Växellåda - Tillkännagivande av projektet

Tillkännagivande av projektet

Porsche Växellåda - Ankomst och demontering

Ankomst och demontering

Porsche Växellåda - Växellåda

Växellåda

Porsche Växellåda - Karossarbete och lackborttagning

Kaross och lackborttagning

Porsche Växellåda - Karossarbete: rekonstruktion

Rekonstruktion av karossen

Porsche Växellåda - Motor

Motor

Porsche Växellåda - KTL och lackering

KTL och lackering

Porsche Växellåda - Interiör

Interiör

Porsche Växellåda - Slutmontering och färdigställande

Slutmontering och färdigställande

Porsche Växellåda - Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011

Överlämning till vinnaren

Porsche Växellåda - 911 T på Porsche-museet

911 T på Porsche-museet