Porsche - Interiör
Interiör
 

Interiör

Från innertaket till mattan: 911 T får tillbaka sin inredning

Vår kärlek till en bil är inte begränsad till enbart prestandan. Den går längre än bara mekaniken. För när föraren sitter bakom ratten för första gången kickar känslorna in långt innan kolvarna börjar röra sig. Alla sinnen aktiveras och skickar meddelanden till hjärnan. Vi luktar, vidrör, känner och blir exalterade över det vi ser. Bilens interiör kan beröra oss lika mycket som inredningen i vårt vardagsrum. Det är denna feelgood-faktor som avgör hur mycket vi fäster oss vid bilen.

38-åriga Porsche 911 T, amerikansk version, fortsätter att vara sig själv trogen i detta skede av den kompletta restaureringen. Interiören – helt i original – utstrålar återigen 70-talets charm. ”Revive the Passion”, det gemensamma projektet för Porsche Club of America (PCA), Porsche Club Coordination och Porsche Classic, tar alltmer form. Efter att bilen lottats ut bland PCA-medlemmar kommer vinnaren att få ta emot dyrgripen under Porsche Parade i USA i augusti och ge sig ut på en exklusiv resa: tillbaka till framtiden – när lusten blir för stark.

Med tanke på utrustningen i den eftertraktade klassikern får termen ”inre värde” en helt ny innebörd. Medan det var en stor utmaning att få bort oönskade ålderstecken från motorn och karossen ur teknisk synvinkel kräver återställandet av interiören stor känsla, utmärkt hantverk och gott om erfarenhet. Först då kan den gamla tiden återupplivas till vad den var. För en 38-årig 911 är det inte så enkelt att åstadkomma detta som det kanske verkar – om du behöver originaldelar för interiören måste du veta var du hittar dem. De tillverkas vanligtvis inte längre. Detta hade stor inverkan på 911 T eftersom ett antal delar saknades från interiören. Men självklart vet experterna på Porsche Classic-verkstaden nära Stuttgart exakt var de kan hitta dem. Efter omsorgsfull omarbetning återförs många av dessa delar till sitt perfekta ”nyskick”.

Även på 70-talet erbjöd Porsche olika sätesalternativ. Denna 911 T var försedd med komfortsäten istället för sportsäten. De kläddes om av experterna och återfick sitt ursprungliga material. Detsamma gäller hatthyllan samt nödsätenas ryggstöd och dynor. Mattorna mättes också upp noggrant och skars ut och monterades för hand – i det här fallet fanns inget begagnat material tillgängligt för experterna. Det främre bagageutrymmet kläddes också helt för hand i originalnålfilt. Slutligen renoverades alla instrument och reglage från grunden – en restaurering som, även om det kanske inte var uppenbart vid första anblicken, var både tekniskt nödvändig och visuellt tilltalande.

Eftersom 911 T har en taklucka har takklädseln också sina särdrag som är mycket praktiska i vardagen. Experterna började med att skärfla det ursprungliga materialet, det vill säga de gjorde det tunnare. Därefter perforerades det och sedan monterades det. Det speciella med detta innertak är dock en mycket praktisk dragkedja på precis rätt plats. Den gör att mekaniker kan komma åt takluckans drivenhet för underhåll.

911 T ser nu ut som ny igen. För det är den. Silver på utsidan, svart på insidan – den klassiska och mest populära färgkombinationen redan på 70-talet. De som såg bilen i dess eländiga skick i höstas kommer knappast att tro att det eftertraktade samlarobjektet nu ser ut precis som det gjorde när det rullade av produktionslinjen i Zuffenhausen år 1973. Det enda som återstår att göra är att köra den. Men det borde inte dröja länge. Projektet ”Revive The Passion” befinner sig på upploppet.

Porsche Interiör - Tillkännagivande av projektet

Tillkännagivande av projektet

Porsche Interiör - Ankomst och demontering

Ankomst och demontering

Porsche Interiör - Växellåda

Växellåda

Porsche Interiör - Karossarbete och lackborttagning

Kaross och lackborttagning

Porsche Interiör - Karossarbete: rekonstruktion

Rekonstruktion av karossen

Porsche Interiör - Motor

Motor

Porsche Interiör - KTL och lackering

KTL och lackering

Porsche Interiör - Interiör

Interiör

Porsche Interiör - Slutmontering och färdigställande

Slutmontering och färdigställande

Porsche Interiör - Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011

Överlämning till vinnaren

Porsche Interiör - 911 T på Porsche-museet

911 T på Porsche-museet