Porsche - Karossarbete och lackborttagning
Karossarbete och lackborttagning
 

Karossarbete och lackborttagning

Perfekt karossvård: råkarossen på 911 T återställs till formen den hade när den konstruerades år 1973

Råkarossen är ordentligt fastsatt, men ännu inte utsatt för tryck. Precis som om Helmut Newton hade satt scenen för ett av sina briljanta fotografier tronar den formade metallen på riktbänken, placerad med millimeterprecision: stolt, bar och iskall. Enligt Jochen Bader, chef för fabriksrestaureringen, är den inget mindre än ett konstverk. En 911 i sin renaste form.

Råkarossen återförs till sin ursprungliga form. För första gången sedan arbetet på denna 911 T från 1973 inleddes känns det som att resa tillbaka 37 år i tiden – det var ungefär så här råkarossen såg ut på den tiden. När restaureringen är klar kommer bilen att lottas ut bland Porsche Club of America (PCA) medlemmar och presenteras för allmänheten under Porsche Parade i augusti 2011.

Hittills har de anställda på Classic-verkstaden klarat de utmaningar som karossen ställt dem inför – allt för att slutföra sitt uppdrag att ”Revive the Passion”, ett gemensamt projekt för PCA, Porsche Club Service och Porsche Classic. För att återställa denna nästan bortglömda 911 T från Los Angeles till sitt ursprungliga tillstånd tog mekanikerna först bort alla delar som inte var original (och det fanns många av dem), demonterade bilen helt och hållet, åtgärdade skador från en olycka, skar ut förstörda delar och rengjorde bilen från smuts och rost, de två mest pålitliga följeslagarna i en bil under loppet av 37 år. Det som nu framträder efter lackborttagningsbadet är den grundläggande formen och strukturen hos 911: råkarossen i sitt ursprungliga tillstånd. Eller vad som är kvar av den i alla fall. Och i 911 T:s fall är det en hel del. Experternas bedömning är att bilen är i gott skick.

Sådana ögonblick är viktiga under återupplivandet av en klassisk bil och har stort inflytande på resten av restaureringsprocessen. Karossens skick är trots allt det stora frågetecknet vid professionell renovering av en bil – tills det verkliga skicket avslöjas. Det komplexa plåtarbetet kan bli näst intill oändligt om det i det kritiska ögonblicket upptäcks att det inte finns mycket kvar av karossen, vilket skulle resultera i att bilen måste byggas om nästan helt och hållet, med stor känsla och erfarenhet. Men detta är inte nödvändigt för 911 T. Möjligtvis kan det bero på klimatet på den amerikanska västkusten eller det faktum att tidigare ägare behandlat bilen med omsorg. I vilket fall som helst får råkarossen som kom upp ur lackborttagningsbadet toppbetyg.

Lackborttagningsbadet och de nödvändiga förberedelserna inför det är därför särskilt viktiga. Först och främst öppnar specialister alla hålrum i karossen så att den frätande lösningen kan komma åt alla vinklar och vrår. Detta för att vätskan helt ska kunna exponera alla platser som påverkas av korrosion. Lika viktig är rengöringsverkan hos den frätande lösningen på efterbehandlade karossdelar. Det hör trots allt till vanligheten att bilar som är över trettio år gamla redan har bekantat sig med bilspackel eller plastmattor som satts in i efterhand. Och även om arbetet var bra utfört hör reparationsmaterialen helt enkelt inte hemma där. Den frätande lösningen tar bort dem. De spolas sedan ut helt och neutraliseras tack vare de håligheter som skapats i förväg.

Vad som egentligen menas med ”alla vinklar och vrår” kan förklaras ganska enkelt för 911 T genom att ta ett tunt metallrör som kommer ut från bilens bakparti som exempel. Röret sträcker sig från bakpartiet till dörramen på förarsidan och är bara synligt eftersom de bakre sidodelarna tagits bort. Vajern som gör det möjligt för föraren att öppna motorhuven inifrån med en spak går genom detta rör. Till och med detta tunna rör blir helt rent och i gott skick, både på insidan och utsidan.

Det finns faktiskt ingen fast tidsplan för badet. Experter kontrollerar upprepade gånger rengöringsprocessen och bestämmer från fall till fall hur länge den frätande lösningen ska få verka. Detta tog bara några dagar för 911 T. Ibland kan det ta veckor. Noggrannhet har prioritet över allt annat, särskilt eftersom badet inte innebär någon bortslösad tid på Porsche Classic-verkstaden. För medan karossen är i badet förbereds de nya delarna för montering och installation. När det gäller 911 T innebär detta hela karossens frontparti, batterilådan, tankfästet och underredet. Efter lackborttagningsbadet togs dessutom beslut om att även byta ut sätesbasen bakom föraren.

Nu är karossen monterad på riktbänken. Och den kommer att bli kvar där ett tag. Den har befriats från alla dolda defekter, men är inte på långa vägar färdig. I själva verket har återuppbyggnaden bara börjat. Men den får vänta tills vidare. I nästa steg är det motorns tur på 911 T. Här är uppgiften att återställa den sexcylindriga boxermotorn till sin fulla effekt på 140 hk.

Porsche Karossarbete och lackborttagning - Tillkännagivande av projektet

Tillkännagivande av projektet

Porsche Karossarbete och lackborttagning - Ankomst och demontering

Ankomst och demontering

Porsche Karossarbete och lackborttagning - Växellåda

Växellåda

Porsche Karossarbete och lackborttagning - Karossarbete och lackborttagning

Kaross och lackborttagning

Porsche Karossarbete och lackborttagning - Karossarbete: rekonstruktion

Rekonstruktion av karossen

Porsche Karossarbete och lackborttagning - Motor

Motor

Porsche Karossarbete och lackborttagning - KTL och lackering

KTL och lackering

Porsche Karossarbete och lackborttagning - Interiör

Interiör

Porsche Karossarbete och lackborttagning - Slutmontering och färdigställande

Slutmontering och färdigställande

Porsche Karossarbete och lackborttagning - Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011

Överlämning till vinnaren

Porsche Karossarbete och lackborttagning - 911 T på Porsche-museet

911 T på Porsche-museet