Porsche - Karossarbete: rekonstruktion
Karossarbete: rekonstruktion
 

Karossarbete: rekonstruktion

Den perfekta formen: 911 T har nu återfått sin ursprungliga form och rätt spaltmått

De tydliga linjerna och konturerna är nu synliga igen. Porschen återfår sin ursprungliga form. Lika slank och sportig som någonsin. På samma sätt som en bild långsamt kommer i fokus blir originalets konturer gradvis mer distinkta. Man behöver inte längre föreställa sig vad som händer här: råkarossen i den amerikanska versionen av 911 T, modellår 1973, har återställts till sitt ursprungliga tillstånd. In i minsta detalj.

”Revive the Passion”, det gemensamma projektet för Porsche Club of America (PCA), Porsche Club Coordination och Porsche Classic, går helt enligt planeringen. Den kompletta restaureringen av den 37-åriga 911-modellen från Los Angeles planerades vara klar till sommaren 2011. Denna dyrgrip skulle sedan lottas ut bland PCA-medlemmar och överlämnas till den lyckliga vinnaren under Porsche Parade i USA i augusti 2011.

Vinnaren kan redan se fram emot en helt ny klassisk bil, en bil som förkroppsligar en nivå av skönhet som klarar alla kritiska granskningar. Formen är perfekt och spaltmåtten är korrekta. Efter att ha slutfört det komplexa arbetet på karossen är denna precision den viktigaste prestationen för medarbetarna på Porsche Classic-verkstaden. Experter bedömer nämligen kvaliteten på en restaurering inte minst efter de exakta konturlinjerna. Bilens kaross är ju trots allt som en skräddarsydd kostym: allt måste passa perfekt.

Det låter lättare än det är, särskilt när det gäller de sista avgörande millimeterna. Arbetet kräver ett gott öga, tålamod och precision. Framför allt behövs dock en riktbänk i original, och det är bara Porsche Classic som har en sådan. Råkarossen fixeras stadigt på bänken så att delar som saknas ska kunna svetsas fast och riktas med millimeterprecision.

För 911 T fullbordade experterna fronten med ett nytt ändstycke, inklusive batterilådor, tankfäste och slutplåt. Nya skärmar och sidodelar monterades också på vänster och höger sida. Det nya underredet fixerades på plats och sätesfördjupningen bakom föraren byttes ut. Eftersom denna del inte längre är tillgänglig tillverkade mekanikerna den på nytt utifrån originalritningar. Sidostöden under B-stolpen byttes också ut. Dessa delar är inte synliga, men behövs för att förstärka karossen. Om dessa delar är rostiga eller skadade förlorar karossen sin styvhet.

Efter avslutad svetsning genomgår alla svetsfogar och fogar en särskild behandling. Porsche använder tenn för detta, eftersom tenn användes redan på 356-modellerna på 50-talet och är betydligt mer hållbart än det spackel som ofta används.

Tennet värms upp, appliceras på berörda platser, jämnas till med trä och slipas sedan platt med en särskild tennplanhyvel.

Specialisterna ägnade även stor uppmärksamhet åt dörrarna. Dörramarna på originalbilen bevarades, men nya dörrpaneler monterades. Förutom dörrarna behövde även strålkastarna, bakljusen, huven och bakluckan monteras och riktas. För att göra detta monterade experterna först alla lås och dämpande element av gummi på motsvarande delar. Att exakt återskapa de ursprungliga spaltmåtten är en vetenskap i sig. För detta arbetsmoment är det särskilt viktigt att arbeta på riktbänken. Endast på en riktbänk kan råkarossen fixeras så att den beter sig exakt som en komplett bil med motorn baktill och alla fyra hjulen på vägen.

Särskilt för en Porsche, där fogar och spaltmått alltid har varit viktiga detaljer i den typiska designen, märks snabbt minsta avvikelse. Det var därför experterna tog flera timmar på sig att justera delarna korrekt.

Strålkastarna, lamporna, låsen och gummielementen avlägsnades sedan från råkarossen igen. På sin resa tillbaka ut på vägarna har 911 T därmed uppnått sin perfekta form igen, ner till minsta spaltmått. Alla förberedelser för den katodiska dopplackeringen är nu klara. Det måste de också vara, eftersom det praktiskt taget inte längre är går ändra några former eller fogar efter att grundlackskiktet har applicerats jämnt och exakt med den elektriskt laddade vätskan.

Porsche Karossarbete: rekonstruktion - Tillkännagivande av projektet

Tillkännagivande av projektet

Porsche Karossarbete: rekonstruktion - Ankomst och demontering

Ankomst och demontering

Porsche Karossarbete: rekonstruktion - Växellåda

Växellåda

Porsche Karossarbete: rekonstruktion - Karossarbete och lackborttagning

Kaross och lackborttagning

Porsche Karossarbete: rekonstruktion - Karossarbete: rekonstruktion

Rekonstruktion av karossen

Porsche Karossarbete: rekonstruktion - Motor

Motor

Porsche Karossarbete: rekonstruktion - KTL och lackering

KTL och lackering

Porsche Karossarbete: rekonstruktion - Interiör

Interiör

Porsche Karossarbete: rekonstruktion - Slutmontering och färdigställande

Slutmontering och färdigställande

Porsche Karossarbete: rekonstruktion - Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011

Överlämning till vinnaren

Porsche Karossarbete: rekonstruktion - 911 T på Porsche-museet

911 T på Porsche-museet