Porsche - Slutmontering och färdigställande
Slutmontering och färdigställande
 

Slutmontering och färdigställande

Sista kapitlet i restaureringsberättelsen: Porsche 911 T är pånyttfödd

Elegant, strömlinjeformad, sportig och fantastisk att skåda – när nästan ett helt års arbete ger ett så glänsande resultat kan de erfarna experterna från Porsche Classic inte låta bli att känna sig stolta över mästerverket de har skapat. Porsche 911 T Coupé, amerikansk version, tillverkad 1973, visar återigen sin vitalitet och klass. Den är helt restaurerad och tillbaka i sitt ursprungliga skick och utstrålar 70-talets charm. Den klassiska modellen från forna tider har förvandlats till ett eftertraktat samlarobjekt.

För ”Revive the Passion”, det gemensamma projektet för Porsche Club of America (PCA), Porsche Club Service och Porsche Classic, är det lyckliga slutet nästan här. Efter att bilen lottats ut bland PCA-medlemmar kommer vinnaren att få ta emot dyrgripen under Porsche Parade i USA i augusti och få återuppliva passionen. Porsche-klassikern är (kör-)klar.

För bra att köras eller för bra för att bara stå stilla och beundras? Det är en fråga som den nya ägaren måste svara på själv. Chansen är stor att frestelsen att köra 911 T helt enkelt blir för stor. Men det är vad en Porsche är byggd för, oavsett hur gammal den är. Före den första åkturen behöver dock experterna från Porsche Classic göra en sista verifiering. Med andra ord en omfattande kontroll som även en helt restaurerad Porsche-klassiker måste genomgå. I grunden ett viktigt steg som krävs för att Porschen ska få grönt ljus.

Det sista godkännandesteget inleddes av mekanikern. Efter att ha färdigställt 911 T kontrollerade han bilens alla funktioner stillastående: signalhorn, ljus, bromsar, fönsterhissar och hela elsystemet. Därefter justerades fjädringen och chassit och bilens höjd justerades till optimala inställningar. Därefter var det dags för bromsarna, som fick genomgå ett uthållighetstest i provbänken. Den första personen som fick ta en åktur i 911 var, som alltid, verkstadsförmannen. Under funktionstestet på vägen kunde förmannen notera allt utöver det vanliga med största noggrannhet. Till exempel ljud som skulle kunna indikera att någon komponent inte monterats optimalt. Efter återkomsten arbetade teknikerna igenom listan för att optimera bilen. Därefter var det verkstadschefen Jochen Baders tur. Han upprepade körningen och noterade eventuella defekter han lade märke till. Dessa korrigerades sedan också på bilen. Två personer, två olika åsikter – ett mål: en perfekt fungerande bil.

Porsche 911 T kördes cirka 700 kilometer under testerna. Specialisterna från Porsche Classic vet av erfarenhet att om något fungerar som det ska efter denna sträcka så kommer det att fungera bra även i framtiden. Motorn blir också inkörd så att prestandatestet därefter kan utföras. Porsche 911 T accelererades till sin topphastighet i provbänken så att motorn kunde släppa loss sin fulla kraft – som den gjorde 1973. Och hur gick det? Boxermotorn på 2,4 liter utvecklade 140 hk vid 5 600 varv/min.

De tekniska testerna och provkörningarna följdes av en revision – en kvalitetskontroll av de yttre panelerna i enlighet med Porsches specifikationer. Bilen placeras då på en särskild granskningsyta i verkstaden som är markerad med gula linjer och extra upplyst. Bilen delas sedan in i så kallade felzoner som bedöms individuellt. De gula linjerna återspeglar eventuella defekter i underredesskyddet och i lacken, vilket gör att avvikelserna blir synliga direkt.

Porsche Classic-specialisternas arbete var därmed slutfört.
911 T är klar för vägen – och för sin nya ägare. Verkstadschefen Jochen Bader kommer personligen att följa med bilen till Stuttgarts flygplats för att övervaka fastsurrningen och emballeringen av den värdefulla frakten på aluminiumpallen. Farväl, 911 T. Vi önskar dig en trevlig flygtur – och en lång framtid!

Porsche Slutmontering och färdigställande - Tillkännagivande av projektet

Tillkännagivande av projektet

Porsche Slutmontering och färdigställande - Ankomst och demontering

Ankomst och demontering

Porsche Slutmontering och färdigställande - Växellåda

Växellåda

Porsche Slutmontering och färdigställande - Karossarbete och lackborttagning

Kaross och lackborttagning

Porsche Slutmontering och färdigställande - Karossarbete: rekonstruktion

Rekonstruktion av karossen

Porsche Slutmontering och färdigställande - Motor

Motor

Porsche Slutmontering och färdigställande - KTL och lackering

KTL och lackering

Porsche Slutmontering och färdigställande - Interiör

Interiör

Porsche Slutmontering och färdigställande - Slutmontering och färdigställande

Slutmontering och färdigställande

Porsche Slutmontering och färdigställande - Överlämning till vinnaren, Porsche Parade 2011

Överlämning till vinnaren

Porsche Slutmontering och färdigställande - 911 T på Porsche-museet

911 T på Porsche-museet