Porsche Racing Days Zandvoort - De rijder maakt het verschil. 25 & 26 juni 2016.
Porsche Racing Days Zandvoort
De rijder maakt het verschil. 25 & 26 juni 2016.

Porsche Racing Days Zandvoort

De Porsche Racing Days op 25 en 26 juni stonden bol van de actie. Het werd een sportief feest op het Circuit van Zandvoort. Niet alleen voor de coureurs, maar ook voor Porsche rijders en zelfs hun kinderen. En de toegankelijke en gemoedelijke sfeer was de bonus. Een absolute highlight tijdens de Porsche Racing Days was een optreden van vier historische racewagens die normaal gesproken tentoongesteld staan in het Porsche Museum in Stuttgart. In Zandvoort kreeg het publiek de kans om te genieten van de 550 Spyder - het type dat James Dean ook reed. Van recenter datum waren de Le Mans-racers 962 en 911 GT1 98 – auto’s die zowel met hun uiterlijk, hun sound en hun snelheid ook nu nog grote indruk maakten op de Duinenpiste. De aanwezigheid van de 911 Carrera RSR op Zandvoort werd helemaal speciaal toen de auto werd herenigd met de man die er in de 1973 de legendarische Targa Florio straatrace mee won: Gijs van Lennep. De tweevoudig Le Mans-winnaar kroop zelf ook achter het stuur van de klassieke racers.

Close racing
Een andere hoofdact tijdens de Porsche Racing Days waren de races van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux samen met de Porsche Carrera Cup France. Deze klasse kenmerkt zich door close racing ofwel: deur aan deur bumper aan bumper. Ook in het klassement was het na de races op Zandvoort uitermate close: de leider in het klassement, de Belg Dylan Derdaele verliet het duinencircuit met welgeteld één punt voorsprong op zijn twee naaste rivalen.

Porsche rijders doen circuitervaring op
Wat de Porsche Racing Days ook uniek maakte, is dat Porsche rijders de kans kregen om met de eigen auto circuitervaring op te doen of uit te breiden. Veel Porsche rijders pakten de kans om zelf het Circuit van Zandvoort te bedwingen. Om iedere rijder maximaal te laten genieten, waren er verschillende categorieën: de ‘Porsche Warm-up Stage’ voor Porsche rijders met geen of weinig circuitervaring terwijl ‘Porsche Sport Stage’ juist was toegespitst op Porsche rijders met gevorderde circuitervaring. Speciaal voor de berijders van de ultra sportieve RS-modellen was er de ‘Porsche RS track time’. Alle sessies zorgden voor veel enthousiasme bij zowel rijders als publiek.

Jongens- en meisjesdromen komen uit
Nog een hoogtepunt: de Porsche Young Driver Experience. Hierbij kregen kinderen in de leeftijd van 14-17 jaar de kans om hun eerste rijervaring op te doen in een speciaal aangepaste Porsche. Na een heuse briefing in racestijl konden de jonge coureurs plaatsnemen achter het stuur van een Porsche. Deze auto’s zijn uitgevoerd met dubbele bediening, waardoor instructeurs indien nodig kunnen ingrijpen. Het succes van de Porsche Young Driver Experience kwam niet alleen tot uiting in het aantal deelnemers, maar vooral ook in de breedte van de glimlach na afloop. En dat is niet verwonderlijk: Porsche rijden is al een jongens-/meisjesdroom, laat staan als dat op een van de mooiste circuits ter wereld gebeurt.