Porsche - Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie

Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie

De perfecte vorm: De 911 T heeft nu weer zijn originele vorm en originele afmetingen van de naadbreedtes

De duidelijke lijnen en contouren zijn nu weer zichtbaar. De Porsche krijgt zijn originele vorm terug. Met hetzelfde ranke en sportieve silhouet als ooit tevoren. Op dezelfde manier als een foto langzaam scherp wordt gesteld, kunnen de contouren van het origineel geleidelijk aan weer worden onderscheiden. Het is niet langer nodig om je voor te stellen wat hier gebeurt: de kale carrosserie van de 911 T US-versie, productiejaar 1973, is gerestaureerd in zijn originele staat. In elk detail.

'Herbeleef de passie', het gezamenlijke project van de Porsche Club of America (PCA), Porsche Club Coordination en Porsche Classic, ligt volledig op schema. De complete restauratie van het 37 jaar oude 911 model uit Los Angeles zal in de zomer van volgend jaar afgerond zijn. Dit hoog begeerlijke juweel zal worden verloot onder de PCA leden en in augustus tijdens de Porsche Parade in de USA aan de gelukkige winnaar worden overhandigd.

De winnaar kan al uitkijken naar een compleet nieuwe klassieke auto, een auto die een schoonheidsniveau heeft dat elk kritisch onderzoek kan doorstaan. De vorm is perfect en de naadbreedtes zijn correct. Nadat het complexe carrosseriewerk klaar is, is deze nauwkeurigheid het belangrijkste gehaalde doel voor de medewerkers in de Porsche Classic werkplaats. Dit is omdat experts de kwaliteit van een restauratie vooral beoordelen op de juiste contourlijnen. Want de carrosserie van een auto is net als een maatpak: alles moet exact passen.

Dit klinkt gemakkelijker dan het is, vooral als het om de laatste cruciale millimeters gaat. Het werk vereist een goed oog, geduld en nauwkeurigheid. Echter, op de eerste plaats is er een originele richtbank nodig, en alleen Porsche Classic heeft er een. De kale carrosserie wordt hier nauwkeurig op bevestigd om de ontbrekende onderdelen met een nauwkeurigheid van millimeters vast te lassen.

Voor de 911 T, completeerden de experts het front met een nieuw eindstuk, inclusief accuboxen, brandstoftanksteun en tussenpaneel. Links en rechts werden ook de nieuwe spatschermen en zijpanelen gemonteerd. De nieuwe bodemplaat werd op zijn plaats gefixeerd en de stoelkom achter de bestuurder vervangen. Doordat dit onderdeel niet langer leverbaar is, hebben de monteurs dit weer opnieuw gemaakt op basis van originele tekeningen. De zijsteunen onder de B-stijl werden ook vervangen. Deze onderdelen zijn niet zichtbaar, maar zijn nodig als carrosserieversterking. De carrosserie wordt 'zwak' als deze onderdelen verroest of beschadigd zijn.

Nadat het laswerk was afgerond, werden alle lasnaden en lasverbindingen op een speciale manier behandeld. Porsche gebruikt hier tin voor, omdat tin al werd gebruikt bij de 356 modellen in de jaren 50 en veel duurzamer is dan de vuller die hier vaak voor wordt gebruikt.

Het tin wordt verwarmd, op de betreffende plaatsen aangebracht, gladgestreken met hout en daarna vlak opgeruwd met een tinnen schaaf.

De specialisten besteedden ook veel aandacht aan de portieren. Terwijl de portierframes van de originele auto werden behouden, werden er nieuwe portierpanelen gemonteerd. Na de portieren was het ook nodig om de koplampen, achterlichten, motorkap en voorkap te monteren en af te stellen. Als voorbereiding hebben de experts eerst alle sloten en stootrubbers gemonteerd op de betreffende onderdelen. Exact afstellen van de originele naadbreedtes is een kunst op zich. Dat er op de richtbank wordt gewerkt is voor deze handeling bijzonder belangrijk. Dit komt omdat alleen een richtbank ervoor zorgt dat een carrosserie zich gedraagt zoals een complete auto met motor achterin en met vier wielen op de weg.

Voor een Porsche in het bijzonder, waar verbindingen en naadbreedtes altijd al belangrijke details van het typische design zijn, worden zelfs kleine afwijkingen snel opgemerkt. Dat is waarom de experts veel uren besteedden aan het goed richten van de onderdelen.

De koplampen, overige verlichtingen, sloten en stootrubber worden dan weer van de carrosserie verwijderd. Op zijn reis terug naar de weg, heeft de 911 T daarom nu zijn perfecte vorm bereikt, tot op de allerlaatste naadbreedte. Alle voorbereidingen voor het kathodische dompelbad zijn dus voltooid. Dit is ook hoe dingen moeten gaan, omdat het eigenlijk niet langer mogelijk is om iets aan de vorm en verbindingsdetails te wijzigen, na het consequent en uitgebreid gronden met de elektrisch geladen vloeistof.

Porsche Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie - Projectaankondiging

Projectaankondiging

Porsche Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie - Aankomst en demontage

Aankomst en demontage

Porsche Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie - Transmissie

Transmissie

Porsche Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie - Carrosseriewerk en lak verwijderen

Carrosseriewerk en lak verwijderen

Porsche Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie - Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie

Reconstrueren van de carrosserie

Porsche Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie - Motor

Motor

Porsche Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie - Kathodisch dompelbad en lakafwerking

Kathodisch dompelbad en lakafwerking

Porsche Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie - Interieur

Interieur

Porsche Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie - Laatste montage en voltooiing

Laatste montage en voltooiing

Porsche Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie - Overhandiging aan de winnaar, Porsche Parade 2011

Overhandiging aan de winnaar

Porsche Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie - 911 T in het Porsche Museum

911 T in het Porsche Museum