Porsche - Aankomst en demontage

Aankomst en demontage

Na het demonteren en de richtbank: de 1973 911 T is klaar voor een bad om de lak te verwijderen

De richtbank liegt niet. Zijn oordeel is van groot belang. De originele Porsche richtbank, een massief stalen frame dat in de jaren 60 werd ontwikkeld om de carrosserie van de 911 (F model) te richten, ontdekt nog steeds elke millimeter afwijking ten opzichte van de originele auto. En wat de specialisten vermoedden toen ze in eerste instantie de auto inspecteerden, werd bevestigd: De 1973 911 T had een ongevalschade aan de linkervoorzijde, waarschijnlijk een souvenir van zijn motorsporttijd lang geleden.

'Herbeleef de passie' brengt veel aan het licht. Het project dat gezamenlijk werd georganiseerd door de Porsche Club of America (PCA), Porsche Club Coordination en Porsche Classic vordert bijzonder snel. In de Porsche Classic werkplaats bij Stuttgart zijn de restauratiewerkzaamheden aan de 911 T begonnen, deze auto zal onder de PCA leden worden verloot en publiekelijk worden gepresenteerd tijdens de Porsche Parade in de USA in augustus 2011. De betrokkenen vonden de juiste auto op internet, in Los Angeles. Verlaten, ietwat verwaarloosd, maar in de basis nog steeds in goede conditie.

Porsche Classic maakte gebruik van betrouwbare transportpartners om de reis van de 911 terug naar zijn vroegere thuis te organiseren. De 911 reisde per vrachtwagen naar New York, via St. Charles, Illinois, waar de klassieke auto werd gepresenteerd aan de PCA leden tijdens de Porsche Parade van dit jaar. Van New York werd hij per schip getransporteerd naar Rotterdam, in een standaard 20 foot container. Het begeerde verzamelaarsobject bereikte uiteindelijk Stuttgart in een gesloten vrachtwagen. In Stuttgart zal hij professioneel en grondig in zijn originele staat worden gerestaureerd. Strikt genomen, zal hij beter worden dan hij ooit is geweest.

Maar het zal een lange, moeizame reis worden om dat voor elkaar te krijgen, en tijdens deze reis zullen de specialisten nauwkeurig moeten letten op elk detail, hun vaardigheden en het originele gereedschap, alleen beschikbaar bij Porsche. Om bij de kale carrosserie te komen, moesten ze eerst een haakse slijpmachine en een pneumatische zaag gebruiken om onderdelen te verwijderen die niet tot de originele narrow-bodied 911 T behoorden. Ze moesten de spatschermen, de zijpanelen, de motorkap met de originele spoiler, de extra grote voorspoiler en de voorkap verwijderen, die origineel bij een later 911 model hoorden. De Amerikaanse racevelgen met extra grote banden werden ook door de nauwkeurige Porsche specialisten verwijderd. Na het verwijderen van de assen, onderstel, motor/transmissie, bekabeling en alle andere zaken die nog ingebouwd waren, was het eerste deel van het ontmantelingsproces klaar. Een duidelijke blik op de kale carrosserie was de eerste reden voor gelach: In Los Angeles hadden vogels zich blijkbaar thuis gevoeld in de carterbescherming van de 911.

De knik in het front, alleen zichtbaar voor specialisten, zijn een duidelijk bewijs van een ongeval, wat resulteerde in de volgende afwijkende maten op de richtbank: tien millimeter te hoog links bij het front, dubbele draagarm vervormd met negen millimeter aan de achterzijde en twaalf millimeter aan de voorzijde. Om bij het tot de originele vorm terug vervormen van de carrosserie de hoogst mogelijke nauwkeurigheid te realiseren, vertrouwden de monteurs niet alleen op de richtbank. Een sterk, origineel kaliber, waarbij geen beweging van de carrosserie mogelijk is, werd voor het voorruitframe gebruikt. Vervolgens werd er een ketting gebruikt om de carrosserie hydraulisch onder spanning te brengen. Voor de rest is het gevoelige vakmanschap van een ervaren monteur nodig. Sommige monteurs in de Classic werkplaats werkten in de jaren 70 aan de 911 productielijn en kennen het model van binnen en buiten.

Pas nadat de bovenstaande werkzaamheden waren afgerond, kon de door roest geteisterde bodemplaat eruit worden gesneden. Want volgens Jochen Bader, manager van de Porsche Classic werkplaats, kan een autocarrosserie alleen goed worden gericht als hij nog steeds zijn volledige originele sterkte heeft. Als laatste stap in de voorbereiding voor het bad waarin de lak zou worden verwijderd, moesten alle holtes in de carrosserie worden geopend. Deze bewerking is voor dit aanstaande juweel van groot belang voor de toekomstige duurzaamheid op de lange termijn. Omdat dit de enige manier is om er zeker van te zijn dat de lakverwijderaar in elke hoek en spleet terechtkomt. En het is de enige manier waarop het neutralisatiebad waarin de lakresten worden afgespoeld, elke millimeter kan reinigen.

Voorbereiding is nu afgerond. De kale carrosserie van de 911 T is al zijn ballast kwijt en is klaar om te worden ondergedompeld. De specialisten gaan verder met hun werk. Ze gaan nu hun aandacht richten op de versnellingsbak.

Porsche Aankomst en demontage - Projectaankondiging

Projectaankondiging

Porsche Aankomst en demontage - Aankomst en demontage

Aankomst en demontage

Porsche Aankomst en demontage - Transmissie

Transmissie

Porsche Aankomst en demontage - Carrosseriewerk en lak verwijderen

Carrosseriewerk en lak verwijderen

Porsche Aankomst en demontage - Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie

Reconstrueren van de carrosserie

Porsche Aankomst en demontage - Motor

Motor

Porsche Aankomst en demontage - Kathodisch dompelbad en lakafwerking

Kathodisch dompelbad en lakafwerking

Porsche Aankomst en demontage - Interieur

Interieur

Porsche Aankomst en demontage - Laatste montage en voltooiing

Laatste montage en voltooiing

Porsche Aankomst en demontage - Overhandiging aan de winnaar, Porsche Parade 2011

Overhandiging aan de winnaar

Porsche Aankomst en demontage - 911 T in het Porsche Museum

911 T in het Porsche Museum