Porsche - Carrosseriewerk en lak verwijderen

Carrosseriewerk en lak verwijderen

Perfecte verzorging van de carrosserie: De kale carrosserie van de 911 T brengt het jaar (van constructie) 1973 weer tot leven.

De kale carrosserie is stevig op zijn plaats gefixeerd, maar niet onder spanning. Net of Helmut Newton een pose voor een van zijn briljante foto's heeft gemaakt, de ruime metalen vorm staat op de richtbank, geplaatst met millimeternauwkeurigheid: trots, kaal en ijskoud. Volgens Jochen Bader, manager van de restauratiefabriek, is dit niets minder dan een kunstwerk. Een 911 in zijn meest pure vorm.

De kale carrosserie wordt weer teruggebracht naar zijn originele vorm. Voor de eerste keer sinds dat het werk aan de 1973 911 T is begonnen, lijkt het of we 37 jaar in de tijd teruggaan: dit is waarschijnlijk hoe de kale carrosserie er destijds uit zag. Nadat de restauratie is afgerond, zal de auto worden verloot onder de leden van de Porsche Club of America (PCA) en aan het publiek worden gepresenteerd tijdens de Porsche Parade in augustus 2011.

Om hun missie ‘Herbeleef de passie’ te voltooien, een gezamenlijk project van de PCA, Porsche Club Coordination en Porsche Classic, zijn de medewerkers in de Classic werkplaats de uitdagingen met betrekking tot de carrosserie aangegaan. Om de bijna vergeten 911 T uit Los Angeles in zijn originele staat te restaureren, hebben de monteurs eerst alle niet-originele onderdelen (en dat waren er veel), compleet van de auto verwijderd, schade door een ongeval gericht, beschadigde delen eruit gesneden en de auto bevrijd van verontreinigingen en corrosie, de twee meest betrouwbare partners van een auto over een periode van 37 jaar. Wat nu naar voren komt na het bad waarin de lak is verwijderd, is de basisvorm en structuur van de 911: de kale carrosserie in zijn originele staat. Of tenminste, wat er van over is. En in het geval van de 911 T, is dat een groot deel. Het oordeel van de experts is dat de auto in goede conditie is.

Dergelijke momenten zijn belangrijk gedurende de revitalisatie van een klassieke auto en hebben een grote invloed op de rest van het volledige restauratieproces. Want, de conditie van de carrosserie is altijd de grote onbekende in een deskundige renovatie van een auto, totdat de werkelijke conditie is onthuld. Het complexe plaatwerken kan bijna oneindig worden als er duidelijk wordt dat er niet veel van de carrosserie over is, met als resultaat dat de auto bijna geheel opnieuw moet worden opgebouwd, met een groot deel aan gevoel en ervaring. Maar dit is niet nodig voor de 911 T. Dit is mogelijk het gevolg van het klimaat aan de Amerikaanse westkust of het feit dat de vorige eigenaars de auto met zorg hebben behandeld. In elk geval, de kale carrosserie die uit het bad voor de lakverwijdering kwam ziet er uitzonderlijk goed uit.

Het bad voor de lakverwijdering en de noodzakelijk voorbereidingen hiervoor zijn daarom bijzonder belangrijk. Eerst openen de specialisten alle holtes in de carrosserie, zodat het afbijtmiddel vrij toegang heeft tot in de laatste hoek. Dit wordt gedaan zodat de vloeistof alle plekken die door corrosie zijn aangetast kan bereiken. Even belangrijk is de schoonmaakfunctie van het afbijtmiddel op naderhand behandelde carrosseriedelen. Het is tenslotte heel normaal dat auto’s die een leeftijd van ruim meer dan dertig jaar hebben bereikt, kennis hebben gemaakt met vuller of daarna aangebracht plastic matteringsmateriaal. En zelfs als dit goed is gedaan, behoren de reparatiematerialen daar niet. Het afbijtmiddel verwijdert ze. Ze worden er dan compleet uitgespoeld en geneutraliseerd, dankzij de eerder opengemaakte holtes.

De werkelijke betekenis van ‘tot in de laatste hoek’ kan heel goed worden verklaard voor de 911 T door als voorbeeld een dunne metalen pijp te nemen die aan de achterzijde van de auto naar buiten steekt. Deze pijp zit aan de bestuurderszijde en loopt van de achterzijde naar het portierframe en kan alleen worden gezien doordat de achterste aanbouwdelen zijn verwijderd. De trekkabel waarmee de bestuurder van binnenuit via een hendel de motorkap kan ontgrendelen, loopt door deze pijp. Zelfs deze dunne pijp is volledig schoon aan de binnen- en buitenzijde en in goede staat.

Er is echter geen vastgestelde tijd voor het bad. Experts controleren herhaaldelijk de voortgang van het schoonmaakproces en beslissen individueel hoe lang het afbijtmiddel nog zijn werk moet doen. Dit duurde bij de 911 T maar een paar dagen. Soms zijn er weken nodig. Grondigheid heeft prioriteit boven al het andere, helemaal doordat dit niet betekent dat er tijd verloren gaat in de Porsche Classic werkplaats. Want terwijl de carrosserie in het bad ligt, worden de nieuw benodigde onderdelen voorbereid om te worden gemonteerd en geïnstalleerd. In het geval van de 911 T, omvat dit complete frontsectie, de accubox, de brandstoftanksteun en de bodemplaat. Vervolgens werd er na het bad voor de lakverwijdering besloten om ook de stoel achter de bestuurder te vervangen.

Nu wordt de carrosserie op de richtbank bevestigd. En daar zal hij een tijdje blijven. Hij is vrij van alle verborgen defecten, maar nog in geen geval klaar. In feite gaat de reconstructie nu pas beginnen. Echter, dat moet voor nu even wachten. In de volgende stap is de motor van de 911 T aan de beurt. Hier is het de taak om de 6-cilinder boxermotor te restaureren tot aan zijn volle vermogen van 140 pk.

Porsche Carrosseriewerk en lak verwijderen - Projectaankondiging

Projectaankondiging

Porsche Carrosseriewerk en lak verwijderen - Aankomst en demontage

Aankomst en demontage

Porsche Carrosseriewerk en lak verwijderen - Transmissie

Transmissie

Porsche Carrosseriewerk en lak verwijderen - Carrosseriewerk en lak verwijderen

Carrosseriewerk en lak verwijderen

Porsche Carrosseriewerk en lak verwijderen - Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie

Reconstrueren van de carrosserie

Porsche Carrosseriewerk en lak verwijderen - Motor

Motor

Porsche Carrosseriewerk en lak verwijderen - Kathodisch dompelbad en lakafwerking

Kathodisch dompelbad en lakafwerking

Porsche Carrosseriewerk en lak verwijderen - Interieur

Interieur

Porsche Carrosseriewerk en lak verwijderen - Laatste montage en voltooiing

Laatste montage en voltooiing

Porsche Carrosseriewerk en lak verwijderen - Overhandiging aan de winnaar, Porsche Parade 2011

Overhandiging aan de winnaar

Porsche Carrosseriewerk en lak verwijderen - 911 T in het Porsche Museum

911 T in het Porsche Museum