Porsche - Interieur

Interieur

Van de hemelbekleding tot het tapijt: de 911 T is gerestaureerd

Onze liefde voor een auto is niet alleen beperkt tot de prestaties. Het gaat verder dan het pure mechanische. Omdat als de bestuurder voor de eerste keer achter het stuur plaatsneemt, de emoties al ontstaan, lang voordat de zuigers beginnen te bewegen. Alle zintuigen staan vol open en sturen informatie naar het brein. We ruiken, raken aan, voelen en worden enthousiast van wat we zien. Het interieur van de auto kan ons net zo ontroeren als de aankleding van onze woonkamer. Dit super gevoel bepaalt dat we ons aangetrokken voelen tot de auto.

De 38 jaar oude Porsche 911 T, US-versie, blijft trouw aan zichzelf in deze fase van zijn complete restauratie. Het interieur, volledig origineel, straalt ook de bekoring van de jaren 70 uit. 'Herbeleef de passie', het gezamenlijke project van de Porsche Club of America (PCA), Porsche Club Coordination en Porsche Classic, krijgt in toenemende mate zijn vorm. Nadat de auto is verloot onder de PCA leden, zal de winnaar het zeldzame object tijdens de Porsche Parade in de USA in augustus in ontvangst nemen en beginnen aan een exclusieve reis: terug naar het verleden, wanneer daar maar behoefte aan is.

Gericht op de uitrusting in de begeerde klassieker, krijgt de term 'innerlijke waarden' een hele nieuwe betekenis. Terwijl het verwijderen van ongewenste bewijzen van ouderdom van de motor en carrosserie vanuit technisch oogpunt een behoorlijke uitdaging was, vraagt het restaureren van het interieur om veel gevoel, excellent vakmanschap en ervaring. Alleen dan kunnen de oude tijden betrouwbaar herleven. Voor een 38 jaar oude 911, is het uitvoeren van deze taak niet zo gemakkelijk als het mogelijk lijkt: als je originele onderdelen voor het interieur nodig hebt, dan moet je weten waar je ze kunt vinden. Ze worden meestal niet langer meer gemaakt. Dit zorgde bij de 911 T voor een behoorlijk probleem doordat een aantal onderdelen van het interieur ontbraken. Maar natuurlijk wisten de experts van de Porsche Classic werkplaats bij Stuttgart precies waar ze deze konden vinden. Na ijverig restaureren zijn veel van deze onderdelen weer in een perfecte 'nieuwe' staat teruggekeerd.

Zelfs in de jaren 70, bood Porsche verschillende stoelopties aan. Deze 911 T werd geleverd met comfortstoelen in plaats van sportstoelen. Ze zijn door de experts opnieuw gestoffeerd en bekleed met origineel materiaal. Hetzelfde geldt voor de hoedenplank, de achterstoelleuningen en de stoelzittingen. Het tapijt is ook nauwkeurig opgemeten, gesneden en met de hand bevestigd, in dit geval was er geen tweedehandsmateriaal voor de experts beschikbaar. De bagageruimtebekleding voorin werd ook volledig met de hand bevestigd, met origineel genaaid vilt. Ten slotte werden alle bevestigingen van de grond af gereviseerd; een restauratie die ondanks dat het niet direct voor de hand liggend was, wel technisch nodig was en een lust voor het oog.

Doordat de 911 T van een schuifdak is voorzien, heeft de hemelbekleding ook zijn bijzonderheden, die hun gemak bewijzen in het dagelijks gebruik. De experts begonnen met het scheren van het originele materiaal, ze maakten het dus dunner. Het werd vervolgens geperforeerd en daarna bevestigd. Echter, wat bijzonder speciaal is bij deze hemelbekleding, is een erg gemakkelijke ritssluiting op de juiste plaats. Deze biedt de monteurs toegang tot de schuifdakmotor, ten behoeve van onderhoud.

De 911 T lijkt nu als nieuw. Omdat het zo is. Zilver aan de buitenzijde, zwart aan de binnenzijde, de klassieke en meest populaire combinatie, zelfs in de jaren 70. Iedereen die de auto vorig jaar herfst mogelijk in zijn erbarmelijk staat heeft gezien, kan nauwelijks geloven dat het veel gezochte verzamelaarsobject nu eruit ziet zoals hij deed toen hij van de productielijn rolde, in Zuffenhausen in 1973. Wat er alleen nog ontbreekt, is ermee te rijden. Maar dat hoeft niet te lang te duren. Het 'Herbeleef de passie'-project heeft de laatste fase bereikt.

Porsche Interieur - Projectaankondiging

Projectaankondiging

Porsche Interieur - Aankomst en demontage

Aankomst en demontage

Porsche Interieur - Transmissie

Transmissie

Porsche Interieur - Carrosseriewerk en lak verwijderen

Carrosseriewerk en lak verwijderen

Porsche Interieur - Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie

Reconstrueren van de carrosserie

Porsche Interieur - Motor

Motor

Porsche Interieur - Kathodisch dompelbad en lakafwerking

Kathodisch dompelbad en lakafwerking

Porsche Interieur - Interieur

Interieur

Porsche Interieur - Laatste montage en voltooiing

Laatste montage en voltooiing

Porsche Interieur - Overhandiging aan de winnaar, Porsche Parade 2011

Overhandiging aan de winnaar

Porsche Interieur - 911 T in het Porsche Museum

911 T in het Porsche Museum