Porsche - Motor

Motor

'Openhartoperatie': de motor van de 911 T wordt weer op snelheid gebracht.

Als het leefritme van een motor met veel kilometers op de teller wordt onderbroken door een lange periode van stilstand, kan dit mogelijk een nadelig effect hebben op de motorprestaties. Eerder bestaat kans dat de motor het thuis wordt van ongewenste gasten. De resten van insectennesten die nog aan de motor vastzitten, zijn een duidelijk bewijs hiervan. En verder hebben wind en weer vele overwinningen geboekt op het metaal, als gevolg van de aanhoudende aanvallen. Niettemin hebben de afgelopen 38 jaar niet geresulteerd in enige onherstelbare schade aan de motor.

De 911 T ondergaat een 'openhartoperatie': na het afronden van de carrosseriereparaties aan de 1973 US Coupé, hebben de experts in de Classic werkplaats hun aandacht nu gericht op de motor. Als onderdeel van het 'Herbeleef de passie'-project, dat gezamenlijk werd geïnitieerd door de Porsche Club of America (PCA), Porsche Club Coordination en Porsche Classic, kan nu de werkelijke fase van het 'weer tot leven' brengen van de auto beginnen. De volledig gerestaureerde auto zal worden verloot onder de PCA leden en tijdens de Porsche Parade in de USA in juli van dit jaar aan de nieuwe eigenaar worden overhandigd. De motor, een 6-cilinder boxermotor met een inhoud van 2,4 liter, zal dan de originele 140 pk (bij 5.600 1/min.) op de weg leveren en een topsnelheid van 205 km/h (127 mph) bereiken.

In de Classic werkplaats, ontmantelen de Porsche specialisten eerst de complete motor. Alle onderdelen werden toen in de speciale wasmachine geplaatst. Dit is noodzakelijk omdat het alleen mogelijk is om de exacte conditie van de onderdelen te beoordelen als ze volledig schoon zijn en vrij van corrosie en vuil. Dit werk wordt uitgevoerd met elk oog voor detail. Sommige onderdelen, zoals de ventilatorbehuizing, moeten visueel worden geïnspecteerd op mogelijke scheuren. De experts gebruiken een geraffineerde testmethode om deze onzichtbare scheuren te vinden, die bijvoorbeeld in het motorblok en de krukas ontstaan. De onderdelen worden gecontroleerd in het Porsche ontwikkelingscentrum in Weissach. Hier zitten er elektromagnetische stalen deeltjes in de scheuren, die onder ultraviolet licht zichtbaar zijn. Er wordt ook een groot aantal onderdelen opgemeten. Met dit opmeten wordt bijvoorbeeld de nauwkeurigheid van de cilinderkop en ook de cilinders en zuigers gecontroleerd.

Aan het einde van dit evaluatieproces hebben de experts geschat dat er met de motor ongeveer 100.000 mijl is gereden, niet echt veel voor een motor van 38 jaar oud. Verder hebben de vorige eigenaren de motor niet tot aan zijn grenzen benut. In feite heeft hij het meest geleden doordat de motor zo lang heeft stilgestaan. Op grond van hun ervaring en de meetresultaten, hebben de experts besloten hoe ze het restauratieproces gaan aanpakken.

Als onderdeel van de complete restauratie van een motor bij Porsche Classic, worden altijd alle lagers, afdichtingen en riemen vervangen door nieuwe originele Porsche onderdelen. Hetzelfde geldt voor de distributiekettingen. Deze zijn niet enorm kostbaar, maar ze zijn alleen bereikbaar als de motor volledig gedemonteerd is. De gelegenheid om ze te vervangen, wordt daarom altijd genomen. In de 911 T werd ook de complete elektrische installatie vervangen, inclusief bougies, bougiekabels en de kabelbomen. Het niet-originele uitlaatsysteem, de oliepomp, krukas en koppeling werden ook vervangen. Gerenoveerde onderdelen zoals de mechanische inspuitpomp, verdeler, dynamo en CDI control unit werden geïnstalleerd. Andere motoronderdelen zijn voorzien van corrosiebescherming door een oppervlaktebehandeling. De volgende processen zijn gebruikt, afhankelijk van het betreffende onderdeel: zandstralen met glaspoeder, galvaniseren, beitspoedercoating en lakspuiten.

Al deze voorbereidende werkzaamheden voor de succesvolle restauratie van de motor is een klus voor experts met voldoende ervaring en het is ook een enorm tijdrovend en complex proces. Echter, deze enorme inspanning is essentieel voor een complete restauratie. Een complete, nieuwe motor van 1973 bestaat nu eenmaal niet meer. In tegenstelling, er zijn nog wel een groot aantal losse, originele onderdelen beschikbaar. Gedurende de navolgende montage en installatie, maken de specialisten gebruik van oude, originele gereedschappen en hulpmiddelen.

Echter, het moment van de waarheid komt pas na de montage. Zoals gebruikelijk met een compleet nieuwe motor, moet de 911 T motor een testprocedure ondergaan met een dyno-test. De motor kan niet op enige speciale gunsten rekenen als gevolg van zijn leeftijd. Hij moet draaien alsof hij nieuw is. Om deze reden, moeten waarden zoals pk en koppel exact kloppen. Er wordt ook gecontroleerd op lekkages en de algemene functionele werking en er worden diverse afstellingen uitgevoerd. De motor draait daarna op maximumtoerental, en schittert in zijn oude glorie.

Porsche Motor - Projectaankondiging

Projectaankondiging

Porsche Motor - Aankomst en demontage

Aankomst en demontage

Porsche Motor - Transmissie

Transmissie

Porsche Motor - Carrosseriewerk en lak verwijderen

Carrosseriewerk en lak verwijderen

Porsche Motor - Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie

Reconstrueren van de carrosserie

Porsche Motor - Motor

Motor

Porsche Motor - Kathodisch dompelbad en lakafwerking

Kathodisch dompelbad en lakafwerking

Porsche Motor - Interieur

Interieur

Porsche Motor - Laatste montage en voltooiing

Laatste montage en voltooiing

Porsche Motor - Overhandiging aan de winnaar, Porsche Parade 2011

Overhandiging aan de winnaar

Porsche Motor - 911 T in het Porsche Museum

911 T in het Porsche Museum