Porsche - Opladen waar en wanneer u wilt. - Topsnelheid. Ook tijdens stilstand.
Opladen waar en wanneer u wilt.
Topsnelheid. Ook tijdens stilstand.

Terug naar overzicht

De Porsche Turbo Charging laadpalen en openbare laadpalen geven u onderweg overal de energie voor een grenzeloze rijervaring. Dankzij de slimme functies van de My Porsche App voelt het opladen vanaf dag één vertrouwd. Zo heeft u thuis én onderweg altijd alle laadfuncties in de hand. Uw volle aandacht gaat naar het enige dat telt: de ultieme rijervaring.

Ontdek hier alles wat u moet weten over het opladen van uw volledig elektrische Porsche.

Indrukwekkende actieradius
Active Aerodynamics, slimme rijmodi en tot 90% terugwinning van remenergie; samen zorgen ze voor de beste efficiëntie en rijervaring en een indrukwekkende actieradius tot 505 kilometer.

Uw hele reis in de hand met de My Porsche App.

Dankzij de My Porsche App staat uw sportwagen altijd goed voorbereid in de startblokken. Check op elk moment de laadstatus. Bekijk direct het slimste laadmoment voor uw reis. En neem altijd plaats in een interieur met aangename temperatuur.

Elektrische en hybride modellen
Ontdek onze modellen met volledig elektrische aandrijving of met plug-in hybride technologie en vind het model dat het best bij u past.

Veelgestelde vragen

Is snelladen slecht voor de accu?

Snelladen is niet per definitie slecht voor de accu. Zeker als incidenteel van snelladers gebruik wordt gemaakt is snelladen geen enkel probleem. Volg wel altijd de instructies van Porsche op wat betreft het opladen van de accu van uw elektrische auto.

Hoe verloopt de betaling van laden? Zowel thuis, op het werk als publiek?

De laadsessies betaal je met je laadpas. De energiekosten voor het laden worden geregistreerd en desgewenst aan u terugbetaald en vervolgens gefactureerd aan uw werkgever of leasemaatschappij.

Wat is het verschil tussen laden op wisselstroom of op gelijkstroom?

Een reguliere laadpaal levert wisselstroom (AC). Omdat de accu van een elektrische auto gelijkstroom (DC) nodig heeft, vindt er in de auto een stroomtransformatie plaats tijdens het laden. Dit gaat tevens gepaard met minimale vermogensverliezen. Bij een snellader werkt dit iets anders. Deze laadpalen leveren van zichzelf al gelijkstroom, waardoor er geen omzetting nodig is en je auto dus sneller laadt. Dit gaat dan ook altijd gepaard met hogere laadvermogens, vanaf 24kW.