View of a street in the city, in the dark.

Veelgestelde vragen

Als u nieuwe wegen wilt inslaan, moet u – op voorhand – betrouwbare antwoorden hebben. Wij hebben belangrijke vragen, antwoorden en feiten over Porsche E-Performance voor u verzameld.

Taycan algemeen
Waar staat de naam Taycan voor?

De letterlijke vertaling van Taycan is 'levendig, jong paard' en verwijst naar het logo van Porsche.

Hoe snel kan ik de Taycan laden?

Op https://www.porsche.com/netherlands/models/taycan/taycan-models/#charging~rangeindicator kun je berekenen hoe snel de Taycan in iedere situatie oplaadt.

800 Volt, welke voordelen biedt dit ten opzichte van 400 Volt?

Het verdubbelen van het voltage ten opzichte van de huidige elektrische auto's met 400 Volt heeft aan aantal voordelen: kortere laadtijden, lagere (accu)gewichten, lagere thermische belasting en een compactere bouw, doordat lichtere koperen kabels met een gereduceerde dikte gebruikt kunnen worden voor het energietransport.

Waar wordt de Taycan gebouwd?

In de Porsche fabriek in het Stuttgart-Zuffenhausen.

Accu & Actieradius
Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn Porsche niet volledig wordt ontladen?

Er zijn veel mogelijkheden om uw Porsche in dagelijkse situaties op te laden, bijvoorbeeld tijdens een pauze bij tankstations, tijdens het winkelen of als u uw Porsche parkeert. Bij een laag laadniveau kan uw Porsche ook navigeren naar een laadpunt in de buurt.

Waar hangt de actieradius van mijn Porsche Cayenne E-Hybrid, Panamera E-Hybrid of Taycan van af?

De actieradius wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals rijstijl, comfortfuncties, aerodynamica en wegomstandigheden. De belangrijkste factor is uw rijstijl. Een milieubewuste en anticiperende rijstijl bevordert de recuperatie van remenergie en vergroot zo de actieradius. U kunt ook het gebruik van comfortfuncties zoals airconditioning en verwarming verminderen en aanbouwdelen die de aerodynamica beïnvloeden (bv. dakboxen) alleen monteren als u deze nodig heeft.

Waar zit het accupakket van de Taycan?

De Taycan staat op een platform van Porsche; in de bodem van de auto zit het accupakket. In de bodem zitten uitsparingen ten behoeve van de voeten van de passagiers achterin, zodat comfortabel achterin zitten mogelijk is.

Van welk materiaal zijn de accu's gemaakt?

De accu's van de elektrische modellen van Porsche zijn Lithium-ion accu's. In plaats van onder de motorkap, zitten ze verwerkt in de vloer.

Wat is de levensduur van de accu?

Ervaring met elektrisch rijden laat zien dat een accupakket lang meegaat, tevens voldoen de accu's aan de hoge kwaliteitsstandaarden van Porsche. Op de accu van de Panamera G2 / Cayenne E3 en Taycan modellen zit 8 jaar of 160.000 km garantie en voor Panamera G1 en Cayenne E2 modellen is dit 6 jaar of 120.000 km garantie (afhankelijk van wat het eerste komt). Voor meer informatie van harte welkom bij uw Porsche dealer.

Beïnvloedt het gebruik van de verwarming in de winter de actieradius van een elektrische auto?

Ja. Airconditioning en vooral verwarming zijn energieverbruikers. In de winter kan de actieradius daardoor worden gereduceerd afhankelijk van rijgedrag, buitentemperatuur, etc.

Wordt de verwachte actieradius weergegeven als hoge energieverbruikers geactiveerd zijn?

De actieradius wordt weergegeven in het dashboard. Geactiveerde energieverbruikers voor comfort en rijstijl worden meegenomen in de berekening.

Wat moet ik doen wanneer ik ergens strand met een lege accu maar zonder laadmogelijkheid in de buurt?

Als u met een lege accu langs de weg komt te staan belt u - net als bij pech onderweg - met Porsche Assistance. Porsche Assistance vervoert u naar het dichtstbijzijnde laadpunt.

Tot welk percentage moet ik de accu opladen?

Tot welk percentage u de accu oplaadt tijdens een laadbeurt is niet van belang. De capaciteit wordt niet beïnvloed door gedeeltelijk laden. Doordat de lithium-ion accu geen geheugeneffect heeft, wordt een gedeeltelijke lading niet onthouden. De accu kan na een gedeeltelijke lading de volgende keer dus weer volledig worden geladen. De accu van een elektrische auto wordt volgens een bepaalde laadcurve volgeladen. Zodra de accu circa 80% volgeladen is zal de laadsnelheid automatisch afnemen.

Moet ik wachten tot de batterij helemaal leeg is voordat ik de auto oplaad?

Nee, u kunt de accu op ieder gewenst moment bijladen. De capaciteit wordt niet beïnvloed door gedeeltelijk laden. Doordat de lithium-ion accu geen geheugeneffect heeft, wordt een gedeeltelijke lading niet onthouden. De accu kan na een gedeeltelijke lading de volgende keer dus weer volledig worden geladen.

Als de accu defect is, moet deze dan in zijn geheel vervangen worden?

In de meeste gevallen zijn deelreparaties mogelijk, waarbij één of meerdere losse celmodules vervangen worden in de Porsche werkplaats.

Wat beïnvloedt de actieradius van mijn elektrische auto?

Rijstijl, snelheid van het verkeer en de (weg)omstandigheden hebben invloed op het stroomverbruik. Net als bij een door brandstof aangedreven auto verbruikt een elektrische auto relatief meer vermogen bij snel optrekken en hoge snelheden. Bij rustig remmen wordt de accu overigens opgeladen met de 'remenergie', de zogenaamde recuperatie. Verder hebben ook het laadgewicht en het aantal personen in de auto invloed op het stroomverbruik. Radio en verlichting e.d. hebben weinig invloed op het stroomverbruik en dus de actieradius. De verwarming/airco van de auto heeft heel veel invloed op de actieradius. Veel elektrische auto's kun je voorverwarmen of koelen als ze aan het laadstation zijn aangesloten.

Laden algemeen
Waar kan ik mijn Porsche Cayenne E-Hybrid, Panamera E-Hybrid of Taycan opladen?

Uw Porsche kan eenvoudig worden opgeladen in verschillende dagelijkse situaties. U kunt een Porsche lader kopen om uw auto thuis op te laden of gebruikmaken van laadstations bij uw Porsche dealer, maar ook van openbare laadpunten.

Welke stopcontacten kan ik gebruiken om mijn Porsche Cayenne E-Hybrid, Panamera E-Hybrid of Taycan op te laden?

Porsche biedt verschillende infrastructuurkabels aan voor marktspecifieke standaard- en industriële stopcontacten alsmede permanente installatie. Neem contact op met uw Porsche Centrum over de mogelijkheden.

Is snelladen slecht voor de accu?

Snelladen is niet per definitie slecht voor de accu. Zeker als incidenteel van snelladers gebruik wordt gemaakt is snelladen geen enkel probleem. Volg wel altijd de instructies van Porsche op wat betreft het opladen van de accu van uw elektrische auto.

Met welke laadpunten kan ik de Taycan opladen?

De Taycan kan zowel met een AC-laadpunt (wisselstroom) als ook met een DC-laadpunt (gelijkstroom) geladen worden, mits dit laadpunt voorzien is van een IEC Type2 (Mennekes) respectievelijk een IEC CCS2 (Combo2) stekker.

Hoe lang duurt het voordat de Taycan is opgeladen?

De laadtijd is afhankelijk van hoe leeg de accu is en hoeveel laadvermogen er aan het laadpunt beschikbaar is. Bij een AC laadpunt met een continu laadvermogen van 11 kW wordt de lege accu van een Porsche Taycan in circa 8 uur opgeladen. Indien de auto daarvoor geschikt is kan er ook met 22 kW AC (beschikbaar tweede helft 2020) continu geladen worden, waarmee de laadtijd gereduceerd wordt tot circa 4 uur. Bij een DC snellaadstation van Porsche of IONITY, het pan-Europese snellaadnetwerk, wordt de accu van de Taycan met een maximaal laadvermogen van 270kW weer volgeladen tot 80% van zijn capaciteit in minder dan 22,5 minuten (onder optimale omstandigheden). Een vergroting van de actieradius met 100 kilometer (WLTP) wordt bij een dergelijk snellaadpunt bereikt binnen circa 5 minuten (onder optimale omstandigheden).

Mag ik het laadproces onderbreken als de accu nog niet volledig geladen is?

Ja. Dit kan door de auto te ontgrendelen met de afstandsbediening en vervolgens de laadkabel binnen 30 seconden te ontkoppelen.

Kan de berijder zien wanneer de auto volledig geladen is?

Ja. Dit wordt weergegeven op het thuislaadpunt, via de smartphone app en via de laadstatus indicator in het dashboard.

Hoe verloopt de betaling van laden? Zowel thuis, op het werk als publiek?

De laadsessies betaal je met je laadpas. De energiekosten voor het laden worden geregistreerd en desgewenst aan u terugbetaald en vervolgens gefactureerd aan uw werkgever of leasemaatschappij.

Met welk type stekker kan de Taycan geladen worden?

In de aansluiting van de Taycan passen 2 type stekkers. Voor AC laden thuis of openbaar gebruikt u de Type 2 (Mennekes) stekker. Voor DC laden bij snellaadstations gebruikt u de CCS2 (Combo2) stekker. De laadkabel die bij uw Taycan wordt meegeleverd heeft een Type 2 (Mennekes) stekker. Europese DC snelladers hebben vaste kabels met CCS2 stekker.

Wat kost het om de Taycan op te laden?

De kosten voor het laden zijn afhankelijk van de locatie en daarmee ook het type laadstation waar geladen wordt. Thuis via een eigen laadpunt laden is voordeliger dan laden bij een publiek (snel)laadstation. Uitgaande van een thuislaadtarief van € 0,23 per kWh en een laadsessie van 62 kWh kost dit thuis € 14,26.

Hoe kan ik mijn energieverbruik bijhouden voor mijn administratie?

Als je de Taycan thuis oplaadt, zal je energieverbruik omhoog gaan en zal ook het maandelijkse voorschotbedrag van je energieleverancier hoger worden. Het totale energieverbruik thuis inclusief het laden van je Taycan wordt dus geregistreerd door je eigen energieleverancier. Door gebruik te maken van een smart thuislaadpunt, welke wij aan kunnen bieden, wordt het energieverbruik van de auto apart bijgehouden en worden de kosten voor het laden van de auto teruggestort op je bankrekening. Deze kosten worden vervolgens in rekening gebracht bij uw werkgever of leasemaatschappij. Je hoeft deze kosten dus niet zelf bij je werkgever te declareren.

Bevat de laaddruppel/laadpas een laadtegoed?

Nee, dat is niet het geval. De (verbruiks)kosten worden eens per maand achteraf afgerekend.

Is inductief laden van de Taycan ook mogelijk?

Er zijn momenteel geen concrete plannen om inductief laden mogelijk te maken.

Wat is het verschil tussen laden op wisselstroom of op gelijkstroom?

Een reguliere laadpaal levert wisselstroom (AC). Omdat de accu van een elektrische auto gelijkstroom (DC) nodig heeft, vindt er in de auto een stroomtransformatie plaats tijdens het laden. Dit gaat tevens gepaard met minimale vermogensverliezen. Bij een snellader werkt dit iets anders. Deze laadpalen leveren van zichzelf al gelijkstroom, waardoor er geen omzetting nodig is en je auto dus sneller laadt. Dit gaat dan ook altijd gepaard met hogere laadvermogens, vanaf 24kW.

Thuis laden
Kan ik thuis een laadpaal zelf installeren?

Het installeren van een thuislaadpunt is specialistisch werk en dient door een professional te worden gedaan om storingen te voorkomen. Daarom bieden wij een totaalpakket: het laadpunt en de installatie. Wel is het mogelijk het laadpunt los te verkrijgen, met daarbij de verplichting de eindcontrole en ingebruikname door onze installatiepartner uit te laten voeren.

Ik woon in een appartement, kan ik een laadpaal aanvragen?

Indien u bij het appartement over een eigen parkeerplaats beschikt kan dit. U moet hiervoor wel toestemming vragen aan de Vereniging van Eigenaren. Als u een appartement huurt, heeft u ook toestemming van de verhuurder nodig.

Welke installatiemogelijkheden heb ik voor thuis?

Om ervoor te zorgen dat uw Taycan thuis of op de zaak veilig en snel kan opladen, biedt Porsche een volledige thuislaadoplossing inclusief laadstation, installatie en laaddruppel (en eventueel ook een laadpas) zodat u veilig thuis, op de zaak en onderweg kunt laden. Porsche biedt het slimme laadpunt inclusief loadbalancing aan zodat overbelasting van het elektranetwerk voorkomen wordt.

Waarom heb ik een thuislaadpunt nodig?

Het gebruik van een thuislaadpunt betekent maximaal comfort, maximale veiligheid en maximale laadprestatie. Een thuislaadpunt biedt veel hogere laadprestatie en daarmee kortere laadtijden vergeleken met een aansluiting op een regulier stopcontact.

Wie installeert het laadpunt?

Voor de installatie van de thuis- en zakelijke laadpunten werkt Porsche samen met een Mobility Service Provider (MSP). Onze MSP Porsche Services verzorgt het gehele traject van offerte tot en met de installatie en is aanspreekpunt in geval van storingen.

Ik heb al een laadpunt. Kan ik die ook voor de Porsche Taycan gebruiken?

Of uw huidige laadpunt geschikt is voor de Porsche Taycan hangt van een aantal zaken af. Heeft het laadpunt bijvoorbeeld een aansluiting met een Type 2 (Mennekes) stekker. Ook de gewenste laadtijd bepaalt of het laadpunt nog voldoet. Wilt u gebruik maken van de laadsleutelhanger van Porsche dan dient u het laadpunt te vervangen door een laadpunt van onze Mobility Service Provider (MSP) Porsche Services of indien mogelijk te laten omzetten naar onze MSP.

Ik woon in een appartement zonder vaste parkeerplaats, welke opties heb ik dan om toch te kunnen laden?

Als een eigen laadpunt plaatsen niet mogelijk is, kun je gebruik maken van openbare laadpunten in de buurt van je woning of je werk. Op https://www.porsche.com/netherlands/aboutporsche/e-performance/charging-on-the-road/ wordt een overzicht gegeven van de openbare laadpunten in Nederland. Tevens kun je een openbaar laadpunt bij de gemeente waar je woont of werkt aanvragen. Hiervoor kun je gebruik maken van bijvoorbeeld https://www.laadpaalnodig.nl/.

Ik heb twee elektrische Porsche modellen, wat is de beste optie om beide auto's tegelijk op te laden?

Porsche biedt een laadpunt met een dubbele contactdoos waarmee 2 elektrische auto's tegelijkertijd kunnen worden opgeladen met ieder (maximaal) 22 kW (indien de auto deze capaciteit heeft).

Kan ik ook alleen snelladen, en thuisladen overslaan?

In theorie is dat mogelijk, maar in de praktijk is thuisladen en openbaar laden praktischer. Snellaadstations vind je voornamelijk langs snelwegen. Laden bij een snellaadstation betekent dat je moet wachten totdat de auto voldoende opgeladen is. Indien de auto thuis of op het werk wordt geladen, wordt de parkeertijd als laadtijd benut en hoef je niet te wachten op het laden.

Kan ik de Taycan thuis ook opladen met een regeuliere 230V-aansluiting?

Ja, dat kan maar dan is het laadvermogen gereduceerd tot 2,3kW. Hiermee zal het opladen van een lege Taycan accu ruim 34 uur in beslag nemen.

Hoe bestel ik een installatie voor thuis of op de zaak?

De bestelling vindt plaats via uw Porsche dealer. U wordt benadert door onze Mobility Service Provider (MSP) Porsche Services. Na het invullen van een online schouwformulier (https://schouwing.porsche.nl/) wordt in overleg met u bepaald welke installatiepakket ervoor zorgt dat u veilig thuis en/of op de zaak kunt laden.

Wat is loadbalancing?

Loadbalancing in het laadpunt voorkomt overbelasting van uw elektranetwerk en zorgt ervoor dat uw huishouden gewoon door kan blijven draaien. Het laadpunt wordt op piekmomenten automatisch gereduceerd in laadvermogen, het laden van uw auto krijgt op zo'n moment een lagere prioriteit.

Onderweg laden
Hoeveel laadpunten komen er de komende jaren bij? Ik zie nog weinig laadpunten in mijn buurt.

In het regeerakkoord is de ambitie opgenomen dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Daarnaast zijn er Green Deals gesloten waarin ambities zijn vastgelegd voor de groei van elektrisch personenvervoer en zero emissie stadslogistiek. Om deze doelstellingen te kunnen bereiken moet fors ingezet worden op de aanleg van meer laadinfrastructuur op straat, semipubliek, privaat en snellaadpunten. Het gaat daarbij om een noodzakelijke toename van publieke laadpunten van 33.000 in 2017 naar zo’n 1,8 miljoen in 2030 en voor snelladers van 750 naar 1.500 in 2030. Voor meer informatie over geplande laadpunten bij u in de buurt, kijkt u op de website van uw gemeente.

Zijn er ook snellaadstations langs de snelwegen in andere landen in Europa, zoals Frankrijk en Duitsland?

Ja, ook in andere landen, onder andere Frankrijk en Duitsland, kunt u terecht bij snellaadstations (DC-laders) met een vermogen van ten minste 40 kW. Via onder andere https://www.porsche.com/netherlands/aboutporsche/e-performance/charging-on-the-road/ kunt u de laadlocaties in het buitenland bekijken.

Hoe kan ik onderweg laden?

Bij de Porsche Taycan wordt een laadkabel voor openbare laadpunten optioneel meegeleverd. Om het laden bij openbare laadpunten te starten heb je daarnaast ook een laadpas nodig. Bij de Porsche dealer kunt u een laadsleutelhanger aanvragen waarmee u bij ca. 70.000 laadpunten in Europa kunt laden. U gebruikt de laadsleutelhanger om thuis te laden, bij een publiek laadpunt en bij een snellaadstation. U rekent daarbij maandelijks uw werkelijk verbruikte aantal kWh's af. Het kWh tarief is daarbij afhankelijk van de laadlocatie. Bij publieke en snellaadpunten wordt tevens een starttarief in rekening gebracht. Sommige laaddienstverleners brengen tevens parkeerkosten of een boetetarief voor het bezet houden van een laadpunt in rekening. Deze extra kosten worden doorberekend.

Welke laadmogelijkheden biedt Porsche?

Speciaal voor onze Porsche rijders bieden wij zowel een slim AC thuislaadpunt (11 en 22 kW) als ook een slim AC zakelijk dubbel laadpunt (2 x 11 kW). Met deze slimme laadpunten laadt u thuis of op kantoor met een laadpas. De energiekosten voor het laden worden geregistreerd en desgewenst aan u terugbetaald en vervolgens gefactureerd aan uw werkgever of leasemaatschappij.

Is er een overzicht/plattegrond van alle laadpalen in Nederland?

Ja. Op https://www.porsche.com/netherlands/aboutporsche/e-performance/charging-on-the-road/ wordt een overzicht gegeven van de openbare laadpunten in Nederland (en Europa). Er zijn ook websites en apps beschikbaar van derde partijen om onderweg te kunnen zien waar de laadpalen zich bevinden en welke vrij zijn. Ook het navigatiesysteem in de Taycan en de Porsche Connect app geven aan waar de laadpalen zijn.

Zal de Porsche Charging Service worden uitgebreid in Nederland om meer dekking te krijgen bij laadpaal aanbieders?

Dit is wel de verwachting, maar hierin zijn we volledig afhankelijk van onze fabrikant Porsche AG. Momenteel is de Porsche Charging Service bij circa 80% van de Nederlandse publieke laadpalen bruikbaar. De laadpas die wij zelf aanbieden biedt een veel ruimere dekking in zowel Nederland als ook in andere Europese landen, en tegen interessantere prijzen.

Breidt het IONITY netwerk zich meer uit in Nederland?

Ja, er zullen in het komende jaar 10 tot 12 IONITY laadlocaties in NL gerealiseerd moeten zijn. Momenteel zijn er 4 operatoneel en 4 in aanbouw. Zie voor de locaties en meer info over het IONITY snellaadnetwerk: https://ionity.eu

Milieu
Is een elektrische auto CO2-neutraal?

Dit hangt af van de manier waarop elektriciteit in de totale energieketen - van productie, naar gebruik, naar recycling - wordt opgewekt. Als elektriciteit wordt opgewekt door conventionele bronnen, zoals een kolencentrale, dan is de uitstoot hoger dan bij de zuinigste diesel- of benzinemotoren. Wordt de elektriciteit opgewekt uit natuurlijke bronnen, zoals windenergie, dan is er praktisch geen CO2-uitstoot. De Porsche Taycan is de eerste Porsche ter wereld die CO2-neutraal wordt geproduceerd. Dit betekent dat de productie waar mogelijk op groene stroom draait. Daar waar CO2-uitstoot niet kan worden voorkomen, wordt de uitstoot gecompenseerd.

Biedt Porsche groene stroom aan bij haar elektrische auto's?

Ja. Als u gebruik maakt van de laadoplossing van Porsche kunnen wij u de zekerheid bieden dat elke kWh die bij het opladen van de Porsche Taycan wordt gebruikt uit 100% groene stroom bestaat

Bevat de accu schadelijke stoffen en zo ja, hoe worden die verwerkt?

Lithium moet te allen tijde met zorgvuldigheid worden behandeld. Lithium zit in de accu in gelegeerde vorm waardoor het niet makkelijk kan vrijkomen, ook vanwege de solide behuizing van de accu. Scherpe milieuvoorschriften worden gevolgd bij het recyclen van een accu en de componenten worden zo gerecycled dat ze geen schade kunnen toebrengen aan mens en natuur. Op dit moment kan ca 50% van de accu’s worden hergebruikt. Het doel is om 97% van alle materialen opnieuw te gebruiken.

Financieel
Hoeveel bijtelling ga ik betalen over de Taycan?

De Porsche Taycan biedt een groot voordeel voor zakelijk rijders: in plaats van de gewoonlijke 22%, betaalt uw klant in 2020 (in de eerstvolgende jaren wordt het percentage aangepast) slechts 8% bijtelling over de eerste € 45.000. Deze tarieven zijn op basis van de huidige belastingregels en gelden onder voorbehoud van veranderingen. Het exacte bijtellingsbedrag hangt af van de hoogte van het inkomen (dit bepaalt het belastingtarief) en de fiscale waarde van de auto inclusief opties.

Kan ik subsidie krijgen op een elektrische auto?

Naast de verschillende belastingvoordelen zijn er soms ook regionale of gemeentelijke subsidies te ontvangen voor volledig elektrische auto's. Voor meer informatie over deze regelingen kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente.

Kan ik de BTW terugvragen als ik de auto op mijn zaak zet?

Bij aanschaf of financial lease van een elektrische auto kunt u als ondernemer de BTW aftrekken.

Betaal ik aanschaf- en motorrijtuigenbelasting voor de Taycan?

Tot en met 2020 betaalt uw klant geen aanschafbelasting (BPM) en motorrijtuigenbelasting voor zijn Porsche Taycan (Tenzij dit wordt aangepast)

Geldt de milieu-investeringsaftrek (MIA) voor de Taycan?

Ja, de milieu-investeringsaftrek (MIA) geldt op alle elektrische auto's. Kijk voor alle voorwaarden op www.rvo.nl

Overige vragen
Waar moet ik op letten bij het rijden in het buitenland?

Landspecifieke voorschriften en goedkeuringen kunnen het gebruik van de lader in het buitenland beïnvloeden. Kijk in het instructieboekje of informeer bij uw Porsche Centrum of uw lader geschikt is voor het betreffende land of dat u extra uitrusting nodig heeft.

Aan deze vragen en antwoorden kunnen geen rechten worden ontleend.

Ontdek Porsche E-Performance.

Ontdek meer over Porsche E-Performance, elektromobiliteit en de sportwagen van de toekomst.