Porsche. Uncommon.

Buitengewone auto. Uniek effect.

Al zeven decennia lang bouwt Porsche buitengewone auto’s voor ongewone mensen. Maar wat maakt een Porsche zo buitengewoon? En kunnen we stellen dat rijden in een Porsche verslavend is? Samen met Prof. Dr. Victor Lamme, hoogleraar Cognitieve Neurowetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en CEO van onderzoeksbureau Neurensics, hebben we onderzocht wat het effect is van een Porsche op het brein.

Bekijk video

English version

Over het onderzoek

Stimuli: In de fMRI-scanner kregen de testpersonen diverse filmpjes van 10 seconden achter elkaar te zien. Er werden verslavende dingen als koffie en een mobiele telefoon, een Porsche en auto’s van andere merken getoond. De autofragmenten waren qua opzet exact gelijk, alleen de auto zelf werd vervangen. Dit is een voorwaarde om resultaten goed te kunnen vergelijken. Stimuli: In de fMRI-scanner kregen de testpersonen diverse filmpjes van 10 seconden achter elkaar te zien. Er werden verslavende dingen als koffie en een mobiele telefoon, een Porsche en auto’s van andere merken getoond. De autofragmenten waren qua opzet exact gelijk, alleen de auto zelf werd vervangen. Dit is een voorwaarde om resultaten goed te kunnen vergelijken.
21 Testpersonen: Om een uitspraak te mogen doen over een fMRI-onderzoek zijn minimaal 15 testpersonen vereist. Aan dit onderzoek hebben 21 testpersonen deelgenomen. 21 Testpersonen: Om een uitspraak te mogen doen over een fMRI-onderzoek zijn minimaal 15 testpersonen vereist. Aan dit onderzoek hebben 21 testpersonen deelgenomen.
fMRI: Een fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging)-scanner meet het verschil tussen zuurstofrijk en zuurstofarm bloed. We kunnen de mate van hersenactiviteit zien aan de hersengebieden die veel zuurstof gebruiken.fMRI: Een fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging)-scanner meet het verschil tussen zuurstofrijk en zuurstofarm bloed. We kunnen de mate van hersenactiviteit zien aan de hersengebieden die veel zuurstof gebruiken.
Resultaten: Alle data is in de weken na het fMRI-onderzoek geanalyseerd en door een wetenschapper met elkaar vergeleken. Hieruit zijn de conclusies getrokken. Resultaten: Alle data is in de weken na het fMRI-onderzoek geanalyseerd en door een wetenschapper met elkaar vergeleken. Hieruit zijn de conclusies getrokken.

De wetenschappers achter het onderzoek

Prof. Dr. Victor Lamme, hoogleraar Cognitieve Neurowetenschap UvA, CEO van Neurensics.

Het onderzoek is uitgevoerd door Neurensics en Prof. Dr. Victor Lamme, hoogleraar aan de UvA. Neurensics is een vooruitstrevend onderzoeksbureau dat gebruikt maakt van de laatste fMRI-apparatuur. Zij staan garant voor de resultaten en methodiek. Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden.

Onderzoeksrapport (PDF; 0,9 MB)

Bekijk video

I.v.m. aanwezige magnetische velden, wijkt de MRI-scanner op de getoonde beelden af van de fMRI-scanner zoals gebruikt is tijdens het onderzoek.