Porsche - Däck
Däck
 

Däck

Allt handlar om prestandan

Det är inte bara motorn som skapar din Porsches dynamiska sportbilsprestanda. Däcken spelar också en viktig roll. De är trots allt den enda delen av din Porsche som är i direkt kontakt med vägen. Så varje motorvarv, varje rattrörelse och varje beröring av bromspedalen kan bara fungera med rätt däck.

Självklart beror de rätta däcken på Porsche-modellen och typen av fälg. Fel däck, som inte godkänts av Porsche, kan påverka prestandan, styregenskaperna och säkerheten negativt. Det är därför din personliga servicerådgivare kommer att ge dig den information du behöver om de senaste Porsche-godkända N-märkta däcken, och det är därför du aldrig ska montera några andra däck på din Porsche.

Däck från Porsche

Porsche - Sommardäck

Sommardäck

Porsche - Sommardäck

Sommardäck

Visste du att asfalt kan nå temperaturer på upp till 60 °C på sommaren? Eller att din Porsche utsätts för sidobelastning på upp till 1,3 g vid körning i kurvor? Porsche-rekommenderade sommardäck med N-märkning använder en speciell gummiblandning som förblir stabil även vid höga temperaturer. Med däckmönster som är optimerat för sommarvägytor ger de bättre grepp, högre stabilitet i kurvor och kortare bromssträckor. Optimalt rullmotstånd bidrar också till bättre bränsleverkningsgrad.

Porsche - Vinterdäck

Vinterdäck

Porsche - Vinterdäck

Vinterdäck

Över 60 % av förarna tycker att det är mycket krävande att köra på snö. Porsche-rekommenderade vinterdäck – som kan identifieras på N-märkningen – ger dig bra grepp och större självförtroende vid vinterkörning. Hemligheten ligger i deras materialsammansättning. De är nämligen tillverkade av ett gummi som inte hårdnar i kyla och som har bättre väggrepp även vid låga temperaturer. De har också ett däckmönster som är speciellt utformat för att avleda vatten, ge bra sidostöd och för att fånga upp snö för extra grepp.

Porsche - Sportdäck

Sportdäck

Porsche - Sportdäck

Sportdäck

Med mindre mönsterdjup, specialiserat däckmönster och specialiserad understruktur är dessa däck konstruerade för att användas på racerbanor: för förarsäkerhetsutbildning, tävlingskörningsutbildning och motorsport. De ger bättre väggrepp i torrt väder än vanliga däck och erbjuder även optimerade slitegenskaper.

Porsche - Allrounddäck

Allrounddäck

Porsche - Allrounddäck

Allrounddäck

Om du föredrar att inte byta däck efter årstid erbjuder Porsche-godkända allrounddäck den perfekta kompromissen mellan väggrepp, styregenskaper och stabilitet hos de bästa vinter- och sommardäcken.

”N” för säkerhet och körglädje

N-märkta Porsche-däck
N-märkta Porsche-däck

Alla däck från ditt Porsche-center ingår i Porsches särskilda däcksortiment. Sortimentet har byggts upp av Porsche under många år i nära samarbete med ledande däcktillverkare. Porsche samarbetar med däcktillverkarna för att tillsammans utveckla den ideala däcktypen för varje modell och för att uppfylla dess specifika krav på prestanda. Att däcken har testats noga och godkänts av Porsche framgår av deras N-märkning (bokstaven står för ”Nürburgring” där däcken testas).

Efter N anger en andra bokstav modellserien. Mer information finns i varje däcks tekniska data.

Porsche 992-däcket kommer till exempel att märkas med NA, vilket indikerar att det är:
N – godkänt av Porsche
A – utvecklat för Porsche 992

N-märkta däck från Porsche skiljer sig från andra främst vad gäller geometri, gummiblandning och testmetoder. Testerna omfattar tre huvudområden:
1. Subjektiva utomhuskriterier, som köregenskaper och körkomfort
2. Objektiva utomhuskriterier, som bromsprestanda och livslängd
3. Inomhuskriterier, som rullmotstånd och prestanda vid hög hastighet

Under utvecklingen anpassas framför allt däckgeometrin och gummiblandningen särskilt efter din Porsche. Oavsett om det gäller allvädersdäck, sommardäck, vinterdäck eller sportdäck ger N-märkta däck från Porsche utmärkt körstabilitet och maximal körglädje. De ser också till att din bil behåller sin ursprungliga körprestanda och sina säkerhetsmarginaler även efter att nya däck monterats.

Däckkonstruktion

Kanttrådskärna: kärnan är tillverkad av ståltråd och säkerställer att däcket sitter ordentligt på fälgen.Kanttrådskärna: kärnan är tillverkad av ståltråd och säkerställer att däcket sitter ordentligt på fälgen.
Stomme: flera lager av gummerade textilfibrer (huvudsakligen rayon) löper radiellt (i rät vinkel) mot färdriktningen. Dessa lager avgör däckets belastningskapacitet.Stomme: flera lager av gummerade textilfibrer (huvudsakligen rayon) löper radiellt (i rät vinkel) mot färdriktningen. Dessa lager avgör däckets belastningskapacitet.
Bältlager: stabiliserar kontaktytan och ger riktningsstabilitet. Minst två korsade lager av ståltråd.Bältlager: stabiliserar kontaktytan och ger riktningsstabilitet. Minst två korsade lager av ståltråd.
0°-skydd: detta lager, tillverkat av armerade, gummerade nylontrådar, gör att mindre värme uppstår till följd av friktion. Det ser till att däcket behåller sin form i hög hastighet.0°-skydd: detta lager, tillverkat av armerade, gummerade nylontrådar, gör att mindre värme uppstår till följd av friktion. Det ser till att däcket behåller sin form i hög hastighet.
Slitbana: skapar kontakt med vägen. En negativ profil hjälper till med vattendränering, en positiv profil påverkar väggreppet, stabiliteten och bullernivån.Slitbana: skapar kontakt med vägen. En negativ profil hjälper till med vattendränering, en positiv profil påverkar väggreppet, stabiliteten och bullernivån.
Däcksida: skyddar däcket från skador. Påverkar köregenskaperna och komforten. Däckbeteckningarna är också angivna här.Däcksida: skyddar däcket från skador. Påverkar köregenskaperna och komforten. Däckbeteckningarna är också angivna här.
Inre foder: lufttätt inre lager (butyllager).Inre foder: lufttätt inre lager (butyllager).
Kanttrådens ytterskikt: ligger ovanför kanttrådskärnan. Det påverkar däckdeformationen vid sidokrafter, liksom styrresponsen och körkomforten.Kanttrådens ytterskikt: ligger ovanför kanttrådskärnan. Det påverkar däckdeformationen vid sidokrafter, liksom styrresponsen och körkomforten.

Däckmärkning

Däcktyp: anger däckmodellen. Det N-märkta LATITUDE Sport 3-däcket som tillverkas av Michelin är godkänt för Macan.Däcktyp: anger däckmodellen. Det N-märkta LATITUDE Sport 3-däcket som tillverkas av Michelin är godkänt för Macan.
N-märkning (N0): identifierar däck som utvecklats speciellt för Porsche-bilars krav. Siffran beskriver det tekniska tillståndet vid den tidpunkt då godkännandet erhölls.N-märkning (N0): identifierar däck som utvecklats speciellt för Porsche-bilars krav. Siffran beskriver det tekniska tillståndet vid den tidpunkt då godkännandet erhölls.
Däckmärke: anger däcktillverkaren. Michelin är Porsches samarbetspartner för däck. Däck utvecklas i samarbete specifikt för Porsche-bilar.Däckmärke: anger däcktillverkaren. Michelin är Porsches samarbetspartner för däck. Däck utvecklas i samarbete specifikt för Porsche-bilar.
DOT-märkning: ger information om däckets tillverkare, storlek, typ och tillverkningsdatum. DOT står för (US) Department of Transportation, d.v.s. USA:s transportdepartement.DOT-märkning: ger information om däckets tillverkare, storlek, typ och tillverkningsdatum. DOT står för (US) Department of Transportation, d.v.s. USA:s transportdepartement.
Tillverkningsdatum: består av tillverkningsvecka och tillverkningsår (4812 = vecka 48, 2012). Däck anses vara nya i upp till 5 år efter tillverkningen.Tillverkningsdatum: består av tillverkningsvecka och tillverkningsår (4812 = vecka 48, 2012). Däck anses vara nya i upp till 5 år efter tillverkningen.
Belastnings- och hastighetsindex: anger däckets maximala belastningskapacitet i krypterad form (101) och högsta tillåtna hastighet (Y) vid föreskrivet lufttryck.Belastnings- och hastighetsindex: anger däckets maximala belastningskapacitet i krypterad form (101) och högsta tillåtna hastighet (Y) vid föreskrivet lufttryck.
Däckstorlek: bestäms av bredden i millimeter (265), höjd-/breddförhållande i procent (40), däckkonstruktion (R = radialdäck) och fälgdiameter i tum (21).Däckstorlek: bestäms av bredden i millimeter (265), höjd-/breddförhållande i procent (40), däckkonstruktion (R = radialdäck) och fälgdiameter i tum (21).

Bara tre goda skäl att ta en närmare titt

Porsche - EU-däckmärkning
EU-däckmärkning

EU-märkningens 5 kriterier.

Sedan slutet av 2012 krävs en EU-märkning för kommersiella bil- och lastbilsdäck. Till och med vissa länder utanför EU – till exempel Sydkorea – har infört märkningen eller planerar att göra det i framtiden. Märkningen eller dekalen visar ett betyg baserat på följande 5 kriterier: bränsleeffektivitet, våtgrepp och rulljud. Den 1 maj 2021 infördes ytterligare symboler för snö- och isgrepp.

Bränsleeffektivitet.

Bränsle sparas genom att minska rullmotståndet, vilket också minskar koldioxidutsläppen. Energieffektivitetsklasserna sträcker sig från A (mest effektiva) till E (minst effektiva).

Bränslebesparingar beror i allmänhet på det enskilda fordonet och körförhållandena. Att köra ekonomiskt kan minska bränsleförbrukningen avsevärt. För att uppnå optimal bränsleeffektivitet bör föreskrivet däcktryck upprätthållas.

Våtgrepp.

Våtgreppsklassen ger information om bromsegenskaper vid vått underlag och sträcker sig från A (kortast bromssträcka på våt asfalt) till E (längsta bromssträcka).

Effektiviteten beror i allmänhet på fordonet och körförhållandena. För att uppnå optimalt våtgrepp bör föreskrivet däcktryck upprätthållas.

Rulljud.

Rulljudsklassificeringen ger information om hur högljutt däcket är vid körning. Klassificeringen omfattar klasserna A (låg bullnivå) och B (högre utvändig bullernivå). Bullernivåer som tidigare överensstämde med klass C är inte längre tillåtna. Ljudnivån anges som ett absolut uppmätt värde i decibel (dB).

Följande regel gäller här: en ökning av bullernivåer med 10 dB uppfattas subjektivt som dubbelt så högt. 70 dB motsvarar en högljudd konversation och 80 dB motsvarar tung vägtrafik. Utvändigt rulljud inte identiskt med ljudnivån inne i fordonet.

Däck som lämpar sig för extremt snöiga förhållanden har en ”alpine”-symbol på däcksidan med 3 toppar och snöflingor.

Snögrepp.

Däck som lämpar sig för extremt snöiga förhållanden har en ”alpine”-symbol på däcksidan med 3 toppar och snöflingor.

Isgrepp.

Symbolen för väggrepp på is indikerar nordiska vinterdäck som är konstruerade för användning på isiga vägytor eller hård snö. Nordiska vinterdäck bör endast användas vid mycket dåliga väderförhållanden (t.ex. låga temperaturer). Användning av nordiska vinterdäck vid mindre svåra väderförhållanden (t.ex. vått väder eller varma temperaturer) kan leda till sämre prestanda, särskilt vad gäller våtgrepp, köregenskaper och slitage.

EU-märkningen. Ingen ersättning för Porsche N-märkningen.

EU:s nya däckmärkning innehåller endast 3 fastställda kriterier samt information om snö- och isgrepp för bil- och lastbilsdäck och ersätter inte Porsches N-märkning.

Det finns ofta en målkonflikt för EU-märkningens kriterier: Ett däck med särskilt lågt rullmotstånd ger alltid ett sämre våtgrepp. Porsche kompromissar aldrig när gäller säkerhet, utan lägger större vikt vid väggrepp – både på torrt och vått underlag – än vid bränsleeffektivitet under sina däcktester. Besparingspotentialen hos ett däck med optimerat rullmotstånd kan vara lockande vid första anblick, men i en nödsituation räknas varje meter bromssträcka.

Endast N-märkta däck ger dig visshet om att du köper däck av hög kvalitet som testats speciellt för din Porsche-modell.

Mer information om däckmärkning hittar du på EU-kommissionens webbplats (Däck | Europeiska kommissionen (europe.eu). Bränsleförbrukningen kan minskas avsevärt genom miljövänlig körning. Däcktrycket bör kontrolleras regelbundet för att förbättra bränsleförbrukningen och våtgreppet. Bromssträckan måste alltid beaktas.

Porsche- och Michelin-däck

Porsche och Michelin har haft ett nära samarbete i nästan ett halvt sekel. Sedan 2002 är Michelin även Porsches globala däcksamarbetspartner. Det innebär att vi samarbetar långt innan en viss bil lanseras på marknaden, för att utforma, utveckla och tillverka däck som är särskilt skräddarsydda för att uppfylla kraven för den nya modellen, och för att förbättra dess säkerhet, smidighet, styregenskaper och prestanda.

Visit page