N-markering banden

Haal het beste uit uw Porsche

Porsche rijden staat synoniem voor optimale prestaties. Een bewuste keuze voor het allerbeste, voor maximale handling, performance én een sublieme veiligheid. De banden vertalen die prestaties door naar het asfalt, waar ze pas echt tot hun recht komen. Met N-markering banden – ontwikkeld door gerenommeerde bandenfabrikanten en goedgekeurd door Porsche - haalt u altijd het beste uit uw Porsche.

Wat maakt een N-markering band uniek?

In een band met de exclusief aan Porsche voorbehouden N-markering op de wang combineert Porsche alle kennis en ervaring uit de internationale autosport met de technologie en knowhow van gerenommeerde bandenfabrikanten. Deze banden worden door specialisten uit de renstal van Porsche Motorsport onder racecondities en met geklokte rondetijden getest op onder andere de roemruchte Nürburgring-Nordschleife. Die focus op performance uit zich op de openbare weg in een perfecte wegligging, optimale controle in snelle bochten, een nog scherpere stuurrespons en maximaal rijplezier.

Een N-markering band voor elke Porsche

Elk Porsche model heeft zijn eigen, unieke eigenschappen. Vanwege de locatie van de motor – voorin of achterin – is de gewichtsverdeling en daarmee de belasting op de assen bij elke Porsche anders. Banden met een N-markering worden daarom specifiek per model ontworpen, met de perfecte pasvorm van een schoen op maat.

Technisch onderscheiden deze banden zich bijvoorbeeld door een verstevigde radiale structuur, sterkere wangen en een optimale krachtverdeling op de assen. Maar ook de onderconstructie en rubbersamenstelling van deze banden zijn specifiek afgestemd op de wielophanging van elk afzonderlijk Porsche model.

Geen concessies

Bij de ontwikkeling van N-markering banden legt Porsche de lat extreem hoog, zonder ruimte voor concessies. Onze eisen aan deze banden zijn daarom veel strikter dan de voorgeschreven regelgeving in onder andere de EU en de VS.

Het mysterie van de letter N

Alle banden werden in het verleden getest op de Nürburgring-Nordschleife. Bovendien zien we de term N voor Nürburgring-test terug in verkoopdocumentatie van Porsche. Officieel hebben we het mysterie niet ontrafeld, maar feit is dat de markering met de letter N exclusief is weggelegd voor een Porsche.

Een band voor alle condities

Warme zomers, kille winters, een focus op maximale handling of juist optimale veiligheid: elke automobilist en elk seizoen stelt andere eisen aan de prestaties van een band. Daarom levert Porsche een goedgekeurde band met N-markering voor elke gelegenheid en voor elk model.

Wist u bijvoorbeeld dat:

  • asfalt in de zomer temperaturen tot 60 °C kan bereiken? Zomerbanden met N-markering blijven onder alle omstandigheden stabiel presteren, ook bij hoge temperaturen;
  • meer dan 60 procent van de automobilisten rijden op sneeuw als een grote uitdaging beschouwt? Winterbanden met N-markering garanderen in die condities maximale grip en zekerheid;
  • onze zenuwen commando’s met een snelheid tot 300 km/u richting onze hersenen schieten? Net zoals ultra high-performance banden met N-markering bliksemsnel reageren op zelfs een minimum aan stuurinput.

5 goede redenen om eens goed te kijken

Porsche - EU bandenlabel
EU bandenlabel

De 5 criteria van het EU-label.

Sinds einde 2012 moeten auto- en vrachtwagenbanden op de markt een EU-label hebben. Ook landen buiten de EU - zoals bijvoorbeeld Korea - hebben dit label al ingevoerd of zijn van plan dit te doen. Het etiket of de sticker geeft een beoordeling aan de hand van 5 criteria. Efficiënt brandstofverbruik, hechting op een nat oppervlak en rolgeluiden. Bovendien moeten sinds 1 mei 2021 symbolen voor de grip op sneeuw en ijs worden aangegeven.

Brandstofefficiëntie.

Doordat de rolweerstand wordt gereduceerd, wordt er op brandstof bespaard en dus de CO₂-uitstoot verminderd. Het spectrum van de energie-efficiëntieklassen loopt van A (hoogste efficiëntie) tot E (laagste efficiëntie).

In principe is de brandstofbesparing afhankelijk van het betreffende voertuig en de rij-omstandigheden. Ook door een economische rijstijl kan het brandstofverbruik duidelijk dalen. Voor een optimale brandstofefficiëntie moet bovendien de voorgeschreven bandenspanning worden aangehouden.

Hechting op nat wegdek.

De nathechtingsklasse geeft informatie over de remeigenschappen bij natte weersomstandigheden en loopt van A (kortste remweg op vochtig asfalt) tot E (langste remweg).

De efficiëntie hangt fundamenteel af van het voertuig en de rijomstandigheden. Voor een optimale grip op nat wegdek moet ook de voorgeschreven bandenspanning worden aangehouden.

Rolgeluid.

De rolgeluidclassificatie geeft informatie over hoe luid de band bij het voorbijrijden is. De classificatie omvat de klassen A (geluidsarmer) en B (meer geluid van buiten); geluidsniveaus die eerder met klasse C overeenkwamen, zijn niet meer toegestaan. De luidsterkte wordt bovendien als absolute meetwaarde in decibel (dB) aangegeven.

Daarbij geldt: Een geluidsniveau dat 10 dB hoger ligt, wordt als twee keer zo luid ervaren. Dat betekent dat het volume bij 70 dB ongeveer overeenkomt met een luid gesprek en 80 dB met het geluid van drukke verkeersomstandigheden. Het externe rolgeluid is overigens niet gelijk aan het geluidsniveau in het interieur.

Grip op sneeuw.

Banden die geschikt zijn voor extreme sneeuwomstandigheden dragen het "Alpine"-symbool met drie pieken en een sneeuwvlok, dat ook op de zijwand van de band is aangebracht.

Grip op ijs.

Het symbool voor grip op ijs duidt Scandinavische winterbanden aan die bedoeld zijn voor gebruik op een wegdek met een laag ijs of een vaste sneeuwlaag. Scandinavische winterbanden mogen alleen bij zeer zware weersomstandigheden (bijv. lage temperaturen) worden gebruikt. Het gebruik van Scandinavische winterbanden onder minder zware weersomstandigheden (bijv. natheid of hogere temperaturen) kan, met name wat betreft de grip op een nat wegdek, gebruik en slijtage, tot een suboptimale prestatie leiden.

Het EU-label. Geen vervanging voor de Porsche N-markering.

Het nieuwe EU-bandenlabel omvat slechts 3 gedefinieerde criteria en informatie over de grip op sneeuw en ijs voor auto- en vrachtwagenbanden en is geen vervanging voor de Porsche N-markering.

Bovendien is er bij de criteria van het EU-label vaak sprake van een doelconflict: Een band met een bijzonder lage rolweerstand geeft altijd een slechtere hechting op een nat wegdek. Porsche gaat geen compromissen aan wat betreft veiligheid en vindt bij de bandentests grip - zowel op nat als op droog wegdek - belangrijker dan brandstofefficiëntie. Het besparingspotentieel van een band met geoptimaliseerde rolweerstand is misschien verleidelijk, maar in een noodsituatie telt elke meter remafstand.

Alleen bij banden met N-markering weet u zeker dat u een kwaliteitsband koopt die speciaal voor uw Porsche-model is getest.

Meer informatie over de bandenspecificatie vindt u op de website van de Commissie (Banden | EU-Commissie (europa.eu)). Het brandstofverbruik kan door een milieuvriendelijke rijstijl aanzienlijk worden verlaagd. Controleer de bandenspanning regelmatig om de brandstofefficiëntie en de grip op nat wegdek te verbeteren. Er moet altijd met de remwegen rekening worden gehouden.

Hoe zorgt u voor optimaal gebruik van de banden van de auto?

Controleer minimaal elke twee maanden de bandenspanning en pomp zo nodig lucht bij. Dit verbetert de brandstofefficiëntie, de grip op (nat) wegdek, de wegligging, de remweg en het rijcomfort en vermindert het afrolgeluid van de banden. Daarnaast adviseren wij om ‘het nieuwe rijden’ toe te passen. Met een gematigde, energie-efficiënte rijstijl kan het brandstofverbruik en de bandenslijtage aanzienlijk worden verminderd. Voor een optimale energie-efficiënte rijstijl, maar vooral ook voor de veiligheid, is het belangrijk om ook altijd voldoende afstand tot voorliggers te houden, om zo min mogelijk te hoeven remmen en indien nodig, tijdig te kunnen stoppen.