Porsche - 3,4 seconden

3,4 seconden

Verbruik/emissie* Panamera Turbo S E-Hybrid: Gemiddeld in l/100 km 2,9; CO2-emissie in g/km 66; Stroomverbruik gemiddeld, in kWh/100 km 16,2.

De anatomie van acceleratie.

U haalt diep adem. Trapt het gaspedaal helemaal in. U wordt diep in uw stoel gedrukt. De vlinders dartelen door uw maag. Of nog... u hebt opgetrokken van 0 naar 100 km/u. In 3,4 seconden. In een luxeauto. In een sportwagen met vier zitplaatsen. In de nieuwe Panamera Turbo S E-Hybrid. Een oogwenk. Intens, technisch geavanceerd en in geen tijd voorbij. Een oogwenk waarin de adrenaline ten top stijgt bij de bestuurder. In die oogwenk ontketent ieder onderdeel, iedere functie van deze prestatiegerichte hybride zijn volledige potentieel. We geven vorm aan wat enkel in de bestuurdersstoel kan worden verzonnen.

Een landingsbaan in het holst van de nacht. De nieuwe Panamera Turbo S E-Hybrid. De krachtigste Panamera ooit. Een schitterende bewijs van geweldig technisch vernuft. Een demonstratie die zich vooral in de auto zelf afspeelt. En die nauwelijks tijd in beslag neemt. Opmerkelijk voor een berline. En nauwelijks waarneembaar voor de mens. U geeft de sleutel van de nieuwe Panamera Turbo S E-Hybrid een draai en hij start in E-Powermodus. De stilte is veelbelovend. Binnen een fractie van een seconde zijn allerhande stuureenheden met elkaar aan het communiceren en checken ze hun respectievelijke operationele en technische paraatheid. In het dashboard licht het woordje “Ready” groen op. Hij is er klaar voor.

U schakelt meteen naar de SPORT PLUS-modus. Daarmee wekt u de 4,0-liter twinturbo-V8 tot leven die zijn aanwezigheid verraadt door een zachte roffel.

[+]

Launch Control kan enkel in SPORT PLUS-modus worden geactiveerd. Deze functie staat garant voor maximale acceleratie vanuit stilstand. Voor een start als was het een race. Voor iedere Porsche voorzien van het Sport Chrono-pack. Makkelijk te bedienen en meerdere keren per dag te gebruiken. Dat is bij de ontwikkeling ervan meermaals gecheckt. Met uw linkervoet trapt u het rempedaal in. De rembekrachtiger voert de druk in het remsysteem op tot zowat 20 à 30 bar. Net zoals bij een normaal remmanoeuvre. Dat u met de linkervoet remt, geeft echter al aan dat dit een wel heel apart manoeuvre wordt. En dan stijgt de spanning. Met uw linkervoet nog altijd op de rem, trapt u met de rechtervoet het gaspedaal in. Voor de volle 100%. Plankgas. De effect van deze combinatie is dat alle systemen binnen de paar milliseconden weten dat ze Launch Control moeten activeren. Dat er vertrokken moet worden als was het een race. Ze zetten zich schrap.

[+]

De twinturbo-V8 maakt zich op om zijn maximumvermogen vrij te geven. Het toerental stijgt tot 5.000 t/min en de motor begint te trillen. Het maximale vermogen staat klaar. Een heus huzarenstuk hoe deze technologie al zijn energie balt om dit hoge toerental onafgebroken aan te houden. Tegelijkertijd benut de motor de druk in het inlaatspruitstuk om het inlaatkanaal open te zetten. Zo kan de motor de cilinders maximaal belasten van zodra de auto vertrekt, zodat het maximumvermogen binnen een fractie van een seconde wordt geleverd. Op hetzelfde ogenblik drukt de overbrenging heel licht tegen de koppelingsplaten aan. De beide krachtbronnen, elektrische motor en verbrandingsmotor sturen koppel naar de overbrenging. Kortom, de Panamera Turbo S E-Hybrid staat klaar om uit de startblokken te schieten van zodra het rempedaal wordt los gelaten. Sneller dan de zwaartekracht.

Maar de sportwagen staat nog altijd stil. Uw linkervoet houdt het rempedaal in bedwang. Beide handen omklemmen stevig het stuur. De ophanging staat strak afgesteld. De 14 kWh sterke lithium-ionbatterij maakt zich op voor maximale stroomsterkte. De koelsystemen zijn klaar om maximale koelcapaciteit te voorzien.

De koppeling van de vierwielaandrijving en de elektronisch aangestuurde vergrendeling van het achterdifferentieel van het Porsche Torque Vectoring Plus-systeem worden afgestemd op maximale belasting, zodat de vier wielen de optimale grip vinden en het vermogen van de twee motoren perfect verdeeld kan worden.

"Launch Control active". Het gaspedaal werd minder dan een seconde geleden ingetrapt en nu al is Launch Control actief en staan alle systemen op scherp. De Panamera Turbo S E-Hybrid staat op de landingsbaan te roffelen. Voor de auto ligt een lange rechte lijn. De verbrandingsmotor draait aan 5.000 t/min. De elektrische motor doet mee. Alle systemen zijn klaar. Dan haalt u uw voet van het rempedaal.

[+]

De elektrische motor levert meteen zijn maximumkoppel, stuwt de auto vooruit en overbrugt de tijd die de turbomotor nodig heeft om zijn maximumkoppel op te wekken. Minder dan 200 milliseconden. Beide motoren zetten de koppeling onder druk. Die probeert al dat vermogen naar de aandrijflijn te sturen en verder via de wielen naar het asfalt. De koppeling probeert de twee motoren te onderdrukken. Om te vermijden dat wielen aan het spinnen slaan, regelt de koppeling de hoeveelheid koppel om zo de ideale hoeveelheid wielslip te bekomen.

15 tot 20 procent wielslip is het streefdoel, want dan bieden de banden het meeste grip. Geen makkelijke opdracht: de 8-versnellingsbak PDK (Porsche Doppelkupplung), het Porsche Stability Management, het Porsche Active Suspension Management en Porsche Torque Vectoring moeten samen de startprocedure bijsturen, in constant overleg met elkaar. Wanneer Launch Control geactiveerd is, passen de systemen en de auto zich aan aan de weg. Ze evalueren de asfaltlaag. Voelen hoeveel grip die biedt. En passen zich daaraan aan. Dit is ontegensprekelijk het knapste staaltje technische vernuft van Launch Control, dat nauwelijks een paar honderdsten van een seconde in beslag neemt.

De elektrische motor en de verbrandingsmotor laten hun gecombineerd vermogen nu helemaal de vrije loop. Goed voor in totaal 850 newtonmeter. 680 pk. Pure kracht. In eerste versnelling zit u al snel aan de maximumsnelheid. Bij 6.800 t/min.

[+]

U schakelt naar tweede. De nieuwe 8-versnellingsbak PDK (Porsche Doppelkupplung) staat borg voor de ideale rijdynamiek. Terwijl de koppeling voor de eerste versnelling wordt gesloten, klimt de snelheidsmeter naar de limiet en wordt de tweede versnelling op de tweede koppeling ingeschakeld. Er is een korte overlapping: terwijl de druk op de eerste koppelingsplaat afneemt, wordt ze naadloos overgezet op de tweede koppelingsplaat. Het lijkt wel een aflossing.

Ondertussen blijft de auto maar versnellen. Onverbiddelijk naar 6.800 t/min. Maar de motor negeert de maximumsnelheid en vertrouwt op de overbrenging. Hij blijft het maximumkoppel bieden wat hij normaal niet zou doen. De motor weet dat de overbrenging bij actieve Launch Control het toerental zal laten zakken tot 5.000 t/min, het vooropgestelde toerental voor de tweede versnelling. De motor zuigt lucht naar binnen. En blaast lucht naar buiten. De elektrische motor levert eveneens zijn maximumkoppel. De koppeling stelt alles in het werk om te beantwoorden. En slaagt erin te sluiten. 400 milliseconden – en de snelheid zakt. Het resultaat? Geen onderbreking van de vermogenafgifte. Geen verlies aan snelheid. Integendeel, de auto krijgt er nog eens 0,5 g aan voorwaartse versnelling bovenop.

De verbrandingsmotor en elektrische motor leveren zonder onderbreken alles wat ze kunnen. Ze willen het maximumkoppel produceren. En zo in perfecte harmonie functioneren. Soms neemt de verbrandingsmotor het voortouw, soms de elektrische motor. Tijdens de volledige acceleratiefase leveren ze allebeid hun maximumvermogen. Altijd. Zelfs wanneer er geschakeld wordt. Geoptimaliseerd voor maximale prestaties door PDK.

De snelheidsmeter leest 85 km/u. U schakelt nog een versnelling hoger, naar derde. Net voor de maximumsnelheid. Op een zucht van 6.800 t/min. Opnieuw wordt de Panamera Turbo S E-Hybrid vooruit gestuwd. Net voor u de grens van 100 km/u overschrijft, is het schakelmanoeuvre uitgevoerd. 52 meter na de start.

[+]

Een fantastisch moment. En omdat het misschien allemaal niet iets te snel voorbij was, is er dit alternatieve overzicht van de belangrijkste features van onze protagonist:

Maximaal systeemvermogen: 500 kW (680 pk)
4.0-litre twinturbo-V8: 404 kW (550 pk)
Elektrische motor: 100 kW (136 pk)
Van 0 naar 100 km/u: 3,4 seconden
Topsnelheid: 310 km/u

Porsche Porsche E-Performance
Porsche E-Performance
Porsche Concept
Concept
Porsche Het zit hem in de mix: een successtory
Het zit hem in de mix: een successtory
Porsche Prestaties onder hoogspanning.
Prestaties onder hoogspanning.