Porsche Avontuur en veel ruimte

Avontuur en veel ruimte

Product
Leestijd: 6 min
2022/04/12

Een volledig elektrische sportwagen met veel ruimte: de Taycan Cross Turismo, de eerste Cross Utility Vehicle (CUV) van het merk, is de perfecte combinatie van kracht, veelzijdigheid en dynamiek.

Tot in het kleinste detail: Stefan Weckbach, hoofd van het Taycan-gamma, speelde een actieve rol in de ontwikkeling van de Cross Turismo.

Een aflopende motorkap aan de voorkant, dynamisch gebogen vleugels en een daklijn die naar achteren zwenkt: de nieuwe Porsche Taycan Cross Turismo stamt duidelijk af van de iconische 911 van het merk. De platte koplampen en verticale luchtinlaten zijn een duidelijk teken dat hij bij de Taycan-familie hoort. Toch is de tweede elektrische sportwagen die uit de werkplaats in Zuffenhausen komt, uniek.

Dit vijfdeurs model is de eerste Cross Utility Vehicle (CUV) van het merk en combineert de kenmerkende dynamiek van Porsche met een hightech chassis dat is ontworpen voor terreinrijden. "De Cross Turismo is de perfecte aanvulling op ons Taycan-gamma", zegt Stefan Weckbach, hoofd van het gamma. "Hij is veelzijdiger en robuuster, met een sportiviteit die de berline waardig is.

Een avontuurlijke wind heeft elk detail van de Cross Turismo geïnspireerd. De mogelijkheid om duik-, golf- en surfspullen en fietsen mee te nemen, stond bijvoorbeeld centraal in de specificaties voor de ontwikkeling van het nieuwe model. Het laadvolume is royaal: met de achterbank neergeklapt opent de grote achterklep en komt er een ruimte van bijna 1.200 liter vrij. Bovendien is de wagen standaard voorzien van vierwielaandrijving, luchtvering en een Performance Plus-batterij (Porsche Taycan Cross Turismo-modellen: gecombineerd elektrisch verbruik: 26,4 - 22,4 l/100 km, gecombineerde CO2-uitstoot: 0 g/km (update 03/2022)). Ook liefhebbers van tweewielers komen aan hun trekken: waar bij modellen met verbrandingsmotor meestal de uitlaatopeningen zitten, kan de Cross Turismo worden uitgerust met twee rails voor fietsdragers die plaats bieden aan drie elektrische fietsen. "We willen mensen bereiken die op zoek zijn naar een veelzijdige, volledig elektrische auto voor dagelijks gebruik, lange reizen of vrijetijdsuitstapjes", legt de Taycan-rangemanager uit.

"Een wagen die geschikt is voor alledaagse ritten, met de kwaliteiten die nodig zijn voor vrijetijdsuitstapjes."

De wagen kan zich ook buiten het asfalt wagen. Hiervoor is de adaptieve luchtvering van de CUV in hoogte verstelbaar en kan hij in de offroadmodus 'Gravel' over ruwe wegen rijden. Met het optionele Offroad Design Pack krijgt de Cross Turismo 30 mm meer bodemvrijheid. Bij het accelereren op een vlak wegdek zakt hij automatisch om de aerodynamica te verbeteren. "Tijdens de ontwerpfase was de belangrijkste uitdaging om de eisen van sportiviteit en terreinrijden te combineren", legt Stefan Weckbach uit.

Meerdere talenten. Groot rijplezier: de hoofdruimte achter is 30 mm hoger dan die van de Sedan. Een glazen panoramadak versterkt het gevoel van ruimte. Bovendien is de wagen dankzij de grote achterklep bijzonder gemakkelijk te beladen. Met de stoelen neergeklapt biedt de bagageruimte 1.200 liter, waardoor de volledig elektrische CUV ideaal is voor golfers en skiërs. Tot slot dragen de standaard vierwielaandrijving en het hightech chassis bij aan het rijplezier.

De ontwikkeling heeft in een razend tempo plaatsgevonden. De eerste studies van de Mission E Cross Turismo werden gepresenteerd op de Autosalon van Genève in het voorjaar van 2018. ""De belangrijkste aantrekkingskracht van de conceptauto was het gedurfde design en het offroadkarakter"", herinnert Stefan Weckbach zich. Op basis van het succes van het concept besloot de Raad van Commissarissen van Porsche AG om in oktober 2018 in serieproductie te gaan, ook al bevond de Sedan versie van de Taycan zich nog in de ontwikkelingsfase. Porsche bevestigde daarmee zijn inzet voor elektromobiliteit. De Cross Turismo is sinds maart 2021 te bestellen.

De afmetingen van de Cross Turismo zijn vergelijkbaar met die van de Sedan, waarmee hij qua prestaties kan wedijveren. Bij het starten kan hij zichzelf voortbewegen met een kracht gelijk aan 1,2 keer de versnelling van de zwaartekracht. Hij accelereert van 0 naar 100 km/u in 3,0 s. Het zwaartepunt ligt laag, op het niveau van de onderkant van de wagen, waar de batterij is ondergebracht. De twee elektromotoren op de voor- en achteras zijn synchrone machines met permanente magneet die samen een vermogen van 560 kW (761 pk) genereren. De actieradius komt ook dicht in de buurt van die van de Sedan.

Een pionier. Futuristisch interieur: De instrumenten zijn ontworpen om het rijden te vergemakkelijken en zijn intuïtief in gebruik. Drie virtuele ronde wijzerplaten zijn een voorbode van het dashboard van de toekomst. Passagiers hebben hun eigen touchscreen dat ze individueel kunnen bedienen.
Topsportster. Opvallend silhouet: Zijn naar achteren gebogen daklijn, de typische Porsche flyline, geeft hem een opvallend silhouet. Zijn 20-inch wielen (21-inch optioneel) hebben een uniek design. Met zijn gecombineerde vermogen van 560 kW (761 pk) en adaptieve ophanging voelt de Cross Turismo zich perfect thuis buiten het asfalt.

De CUV combineert de wegligging van een sportwagen met het comfort van een Sedan op lange reizen. De cabine is bijna net zo ruim als die van een SUV. "Dankzij de nieuwe carrosserievorm hebben we meer dan 30 mm aan hoofdruimte achterin kunnen winnen," zegt Stefan Weckbach. "En dan hebben we het nog niet eens over het grote panoramadak, dat het gevoel van ruimte vertienvoudigt."

Tot slot is de Cross Turismo voorzien van een onderscheidend teken van de Taycan-serie: aan de achterkant, net onder de lichtstrip, wordt het Porsche-monogram verlicht in glazen letters en in reliëf. Deze lichtgevende signatuur luidt de komst van het tijdperk van de elektromobiliteit in.

The front of a white Porsche Taycan can be seen in the background.

Volledig elektrisch rijden met de Porsche Taycan.

De eerste volledig elektrische Porsche combineert tijdloos design met geavanceerde technologie en actieradius voor dagelijks gebruik.

Dit artikel verscheen in het tijdschrift "Christophorus", uitgave 398 www.christophorus.porsche.com