Porsche 24 uur vrede

24 uur vrede

Lifestyle
Leestijd: 6 min
2020/07/06

Op het eerste gezicht is Duitsland een land waar u met hoge snelheid doorheen rijdt op de snelweg. Maar het is ook een land van boswegen en meren, natuur en cultuur. Reis in de voetsporen van Goethe, Fontane en Beethoven aan boord van de Taycan.

We rijden door landschappen vol rust. Er is geen sprake van te hard rijden over de snelweg: we nemen de tijd, genieten van de binnenwegen, in de voetsporen van de romantische dichters en Duitse denkers. Zachtjes aan boord van de Taycan, als navigators gedragen door de wind, bewegen we ons over de rustige verlaten wegen, in de richting van de grote figuren uit het verleden, op het moment dat er een nieuwe bladzijde in de geschiedenis wordt geschreven. Kasteel Neuschwanstein in het zuiden van Beieren markeert het begin van een reis waarvan de noordelijkste halte de stad Neuruppin in Brandenburg is.

Een sprookjeskasteel: Neuschwanstein is de meest illustere architectonische prestatie van koning Ludwig II van Beieren.

De Taycan cruist indolent door weelderige groene landschappen. We ontmoeten Goethe en Schiller in Weimar, kruisen het pad van Fontane in Brandenburg en vieren de 250e geboortedag van Beethoven in Bonn, aan de oever van de Rijn, met poëzie en muziek in ons hoofd.

We wandelen van zuid naar noord, van oost naar west. Het gaat er niet om zo snel mogelijk van A naar B te komen. In de volledig elektrische Sedan beginnen we aan een contemplatieve reis om de vele facetten van Duitsland te ontdekken, van de rijke barok tot de pure lijnen van het Bauhaus, van middeleeuwse steden tot gotische kathedralen, van classicisme tot de wildernis.

Over de grens nemen we stiekem een kijkje bij onze Oostenrijkse, Poolse, Tsjechische en Franse buren. We zouden ook naar Denemarken zijn gegaan, maar de noordelijke kustlandschappen zijn dit voorjaar voor ons verboden terrein vanwege de pandemie.

Een tussenstop met Goethe, Schiller en Gropius

De stad Weimar ligt in het hart van Duitsland, in Thüringen. Ga naar het stadscentrum en de geplaveide straten.

Langs de Anna Amalia Bibliotheek, het Democratieplein en het residentiële kasteel parkeren we de Taycan en gaan te voet verder, volgens het adagium van Johannes Wolfgang von Goethe: Je bent pas echt geweest waar je hebt gelopen". We bereiken het tuinpaviljoen, het eerste huis van de schrijver in Weimar. Dit was in 1776. In dit schilderachtige park aan de oever van de rivier de Ilm componeerde hij zijn Elzenkoning. Tegenwoordig maakt de ballade deel uit van het basiscurriculum voor Duitse schoolkinderen. Zijn huis op het Frauenplan kunnen we alleen van de buitenkant zien. Hier stierf hij in 1832.

Aan de overkant, meer alleen dan ooit, klatert zachtjes de fontein van Goethe. Niet ver daarvandaan staat een oude Thüringer worstjes te grillen. Slechts 500 meter verderop, op het plein van het Nationaal Theater, viert een monument de grote intellectuelen van de stad: Goethe natuurlijk, maar ook zijn tijdgenoot Friedrich von Schiller. De tovenaarsleerling ontmoet De brigands. Deze grote literaire figuren maakten deel uit van de gouden eeuw van Weimar. Daarna, rond 1850, kwam de Zilveren Eeuw van de componisten Franz Liszt en Richard Wagner. In de 20e eeuw was de stad opnieuw het toneel van een esthetische revolutie, met de oprichting van de Bauhaus-school in 1919. Met dit staatsinstituut hoopte de architect Walter Gropius de kunst te bevrijden van de industrialisatie en te werken aan een opleving van vakmanschap en toegepaste kunst. Vorm volgt functie: dit was het credo van de pioniers van het modernisme die wereldwijd voor een revolutie in de architectuur zorgden. Net als het klassieke Weimar staan het Bauhaus en zijn locaties in Weimar, Dessau en Bernau op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Een stukje Zwitserland in Saxony

We profiteren van de tijd om onze batterijen op te laden om meer te weten te komen over het Elbezandsteenmassief. We zetten de route uit naar onze volgende bestemming: Dresden. Dresden is de geboorteplaats van Erich Kästner, wiens kinderromans Emile en de detectives en Twee voor één een stempel hebben gedrukt op elk Duits kind van de vorige eeuw.

We zijn net terug van onze duik in de kindertijd. De batterij staat op 100%. We zijn op weg! Een paar kilometer verderop ontdekken we een bijzonder landschap: bijzondere zandsteenformaties die in miljoenen jaren door wind en water zijn gevormd. Onze aardrijkskundelessen over platentektoniek en continentverschuiving komen weer boven. Onze gedachten worden al snel onderbroken door de oversteek van de Elbe. Het is een vredige rivier, als een naad op de kruising van twee landen: aan de ene kant Bad Schandau in Saksen, aan de andere kant Děčín in Tsjechië. Vlakbij de grens staat Lilienstein, het hoogste punt in het Nationale Park Sächsische Schweiz. Vanaf daar kunnen we de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dresden zien. Als we in deze richting verder rijden, komen we langs het mooie stadje Pirna. We leren dat de schrijver Theodor Fontane hier werkte als apothekersassistent. De Saksische hoofdstad viert ook Goethe en Schiller, evenals andere grote namen uit de wereldliteratuur, wiens standbeelden de ingang van de Semperoper van Dresden sieren. Dit operagebouw, dat meerdere keren werd verwoest, draagt de naam van de architect, Gottfried Semper. Tijdens de openingsfestiviteiten in 1878 werd hier Iphigenia in Tauris van Goethe opgevoerd. Tegenwoordig heerst hier stilte.

Semperoper de Dresde : la place de l’opéra est déserte. Seul le roulement des pneus sur la chaussée trouble le silence.

Een wandeling in Brandenburg in de voetsporen van Fontane

De boomtoppen raken elkaar. Takken werpen hun schaduwen op het asfalt. Tijdens de Brandenburgse wandeling ontvouwt de natuur haar romantiek. Op wegen die landschappen doorkruisen die een schilderij waardig zijn, verstoort de elektromotor de sereniteit van de plek niet. We worden herinnerd aan de woorden van Theodor Fontane: "Toen ik er doorheen liep, vond ik het rijker dan ik had durven hopen". Deze schrijver, een van de beroemdste exponenten van het poëtisch realisme, werd geboren in 1819. Hij was de zoon van een apotheker uit Neuruppin, ten noordwesten van Berlijn.

Kasteel Gusow: Fontane gebruikte het als inspiratie voor kasteel Guse in "Before the Storm".

Amateurreizinger, zijn gedachten gingen altijd terug naar zijn vaderland, zijn rivieren, meren, dammen en bossen, vooral als hij er niet was. Hij sprak er altijd over. Hij noemde de vele steegjes in Brandenburg en West-Pommeren de "groene bosjes van het reizen", verwijzend naar het dikke bladerdak dat ze in de zomer bedekken.

In zijn Peregrinations hrough the Brandenburg March roept de schrijver en theatercriticus de Oderdelta op, die zich over 60 km uitstrekt langs de huidige grens met Polen. Zijn belangrijkste werk, Effi Briest, werd gepubliceerd in 1896, twee jaar voor zijn dood. Een fietspad viert zijn nagedachtenis, van zijn huis in Bad Freienwalde tot het bronzen borstbeeld voor de apotheek van zijn vader in Letschin. Het wordt vaak vergeten dat Theodor Fontane's voornaam Heinrich was. Zijn werk daarentegen heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten.

Beethoven in de Rijnlandse cultuur

Bonn viert feest. 2020 staat in het teken van Ludwig van Beethoven. Hier, aan de oevers van de Rijn, werd 250 jaar geleden de grootste componist aller tijden geboren.

Een uitzonderlijk talent, een van 's werelds meest begaafde pianisten. Zijn beroemdste werk? Symfonie nr. 5, waarin iedereen de eerste vier noten van het openingsmotief kent: drie korte, één lange. Hij begon zijn gehoor te verliezen voor hij 30 was; hij was nog geen 50 toen hij volledig doof werd. Toch bleef hij componeren, luisterend met zijn ogen. Op Bonngasse 20 zien we de barokke stenen gevel van zijn geboortehuis, nu een museum. De aangrenzende gebouwen herbergen een concertzaal voor kamermuziek en de archieven van Beethoven. Wie weet zat de componist daar niet, bij het raam, Schillers beroemde Ode aan de vreugde te vereeuwigen in het 4e deel van zijn Symfonie nr. 9, die Europa twee eeuwen later, in 1972, koos als hymne? Het genie met het ontembare haar zwierf graag door het nabijgelegen Zevengebergte, vooral over de Petersberg aan de westelijke rand. Hier, in het gelijknamige hotel op 333 m hoogte, zijn de grootste staatshoofden neergedaald, van president Eisenhower van de VS tot de laatste keizer van Abessinië, Haile Selassie, via Leonid Brezjnev, secretaris-generaal van de CPSU, en vervolgens zijn opvolger Michail Gorbatsjov.

Koningin Elizabeth II en Bill Clinton hebben ongetwijfeld neergekeken op de rivier die Heinrich Heine in zijn satirische epos Duitsland, A Winter's Tale uit 1844, "Vadertje Rijn" noemde. 1.233 km lang. Ooit een symbool van verdeeldheid, verspreidt de grensrivier nu haar soevereine kalmte en belichaamt ze begrip tussen Europese staten. We bewonderen hem in stilte in al zijn pracht.

De Berg Petersberg: in Königswinter, tegenover Bonn, de voormalige Duitse hoofdstad, staat een berg met een rijke geschiedenis.

Dit artikel verscheen in het tijdschrift "Christophorus", uitgave 395 www.christophorus.porsche.com