Porsche - Prestaties onder hoogspanning.

Prestaties onder hoogspanning.

Verbruik/emissie* Panamera 4 E-Hybrid: Gemiddeld in l/100 km 2,5; CO2-emissie in g/km 56; Stroomverbruik gemiddeld, in kWh/100 km 15,9.

Wereldkampioen Brendon Hartley en de Panamera 4 E-Hybrid
Plaats van afspraak: FIA-gekeurd Porsche-circuit, Leipzig

De nieuwe Panamera 4 E-Hybrid. Geknipt voor het circuit. En voor de rit naar het circuit. Een auto voor iedereen die veel belang hecht aan rijplezier. We drijven de jongste generatie tot aan zijn dynamische limieten met iemand die weigert om zich door begrenzingen te laten beperken. Onze fabrieksrijder, Brendon Hartley, neemt u mee voor een ronde over het circuit. En zorgt voor de nodige inzichten op weg naar uw bestemming.

Op de proefbank.
Piloot van dienst: Brendon Hartley (28), geboren in Palmerston, Nieuw-Zeeland. Reed voor het eerst in dienst van Porsche tijdens het FIA WEC 2014 - met een LMP1-prototype 919 Hybrid. Hij werd, samen met Webber en Bernhard, wereldkampioen in 2015. In 2017 pakte hij de eindoverwinning in Le Mans.

“Vandaag draait racen meer rond het halen van de finish. En dat is waarom ik zo van sportauto’s hou. Daar draait het om rijplezier.” avontuur.”

[+]

Het circuit: wie zijn grenzen wil verleggen kan dat hier doen. Het FIA-gekeurde Porsche-circuit ligt in de schaduw van het Customer Center van het merk in Leipzig. Een rondje op dit circuit is zowat een wereldreis: voor het circuit werden immers delen van legendarische racecircuits van over heel de wereld nagebouwd. Van Francorchamps tot Monza. Laguna Seca tot Monte Carlo. Sebring tot Nürburgring. Veeleisend en spectaculair: een uitdaging voor auto en bestuurder. Een circuit waar iedereen het karakter en de prestaties van zijn sportwagen kan ontdekken. Perfect voor onze rijders en de nieuwe Panamera 4 E-Hybrid.

Puur rijplezier, kippenvel inbegrepen.
Voor Brendon Hartley staat het circuit, in zijn hoedanigheid van professioneel racepiloot, synoniem voor hard werken en vechten voor iedere seconde. Vandaag echter kan de wereldkampioen lange afstand eenvoudigweg genieten van een test van de sportieve adelbrieven van de nieuwe Panamera 4 E-Hybrid.

“De nieuwe Panamera 4 E-Hybrid is uitzonderlijk comfortabel en tekent een glimlach op mijn gezicht.”

In vergelijking met zijn voorganger heeft de nieuwe Panamera 4 E-Hybrid een grote stap vooruit gezet. Hartley is onder de indruk van de manier waarop de prestaties en het rijgedrag evolueerden. Na de eerste bocht lijkt hij zich al helemaal een te voelen met de auto. “Ik krijg van de Panamera 4 E-Hybrid dezelfde feedback als in een racewagen”, klinkt het enthousiast. Het kippenvel komt vanzelf. Hij geniet van het sportieve, dynamische karakter dat de auto, net als iedere Porsche, op het circuit ontplooit. Net als het comfort tijdens de rit naar huis. Bovendien waardeert hij het feit dat hij dit plezier in de Panamera kan delen met drie passagiers. Hij geeft toe: “Wanneer je de dynamische limieten gaat opzoeken, vergeet je dat dit een luxeauto is met passagiers op de achterste plaatsen.”

[+]
[+]

“De Panamera 4 E-Hybrid voelt zich bijzonder goed thuis op het circuit.”

Een voorloper.
“Het is fantastisch om te zien dat de technologie van de Porsche 919 Hybrid, die we met de hele Porsche-familie samen ontwikkelden, hier wordt toegepast”, zegt Hartley die vol lof is voor de Panamera 4 E-Hybrid. In zijn ogen is de ontwikkeling van nieuwe technologieën een van de meest opwindende aspecten aan het LMP1-project. Het geeft dan ook des te meer voldoening om te zien dat die technologie in een standaardmodel wordt toegepast. Brendon zelf was aanvankelijk niet meteen overtuigd door het idee van een hybride racebolide. Maar nu twijfelt hij geen moment aan het sportieve karakter van de nieuwe Panamera 4 E-Hybrid: “Omdat de hybride aandrijving het rijplezier niet inperkt zoals ik vreesde, maar het net versterkt.” Hij is ervan overtuigd dat liefhebbers van sportauto’s er weg van zullen zijn.

“De elektrische motor levert tastbaar, puur vermogen dat ogenblikkelijk beschikbaar is.” Volgens de racepiloot zijn het reactievermogen, de prestaties en het stuurgedrag van de nieuwe Panamera 4 E-Hybrid een weerspiegeling van wat er in de racerij en op het circuit plaatsvindt. “De twee krachtbronnen, de verbrandingsmotor en de elektrische motor, werken in perfecte harmonie samen”, volgens Brendon.

Het is indrukwekkend hoe de auto in de snelle rechts-linkscombinatie van de Suzuka S perfect in balans blijft. Het chassiscontrolesysteem met rolstabilisatie Porsche Dynamic Chassis Control Sport (PDDC Sport) registreert de rolneiging in een bocht vanaf het allereerste moment en onderdrukt ze meteen.

De Panamera verlegt moeiteloos de dynamische limieten. Zelfs in de Bus Stop van het Belgische Francorchamps-circuit. Deze links-rechts-linkschicane vergt moed en perfectie. Brendon is ervan onder de indruk hoe de auto - een luxueuze vierdeursberline - de koerswissel verteert. Het middelste gedeelte van het circuit is de spectaculaire Corkscrew van Laguna Seca die, door zijn hellingshoek van 12% en totaal gebrek aan zichtbaarheid, qua rijdynamiek en stuurtalent het maximum vergt. Deze rechts-links-rechtscombinatie is een zware test voor de schokdemping en de rijstabiliteit. Volgens onze chauffeur is het resultaat subliem: “De auto doet alles wat ik hem opleg;”

[+]
[+]

“Hij geeft me echt hetzelfde gevoel als een racewagen.”

In SPORT PLUS-modus toont de 8-versnellingsbak PDK (Porsche Doppelkupplung) zijn troeven in de beruchte Loews Curve die de snelste delen van het circuit verbindt met de traagste. Hij schakelt in milliseconden zonder voelbare onderbreking in de vermogenafgifte. Ook over het rempedaal is Brendon te spreken. “De remmen zijn indrukwekkend en buitengewoon precies hoewel de auto hier erg zwaar belast wordt.”

Tot slot is er de rechtse Parabolica van Monza die volgens Brendon zoveel meer is dan een ruime bocht die je tegen middelhoge snelheid neemt. Deze bocht van 180 graden moet je aan een hoge snelheid nemen met een uitgesproken zijdelingse versnelling. “In deze bocht kan je de mechanische grip en de interactie tussen stuurinrichting en gaspedaal prima beoordelen.” De hoogtepunten volgens Brendon: het perfecte huwelijk tussen mens en machine en de nieuwe Panamera 4 E-Hybrid op zijn absolute limiet kunnen ervaren.

“De verhoogde efficiëntie maakt de auto niet minder zinderend. Integendeel, de nieuwe hybridetechnologie maakt de rijervaring er nog boeiender op!”

Brendon Hartley

Porsche Het zit hem in de mix: een successtory
Het zit hem in de mix: een successtory
Porsche 3,4 seconden
3,4 seconden
Porsche Porsche E-Performance
Porsche E-Performance
Porsche Concept
Concept