Porsche Enkelhetens elegans.

Enkelhetens elegans.

Connect
Lästid: 3 min
2019-01-06

Den som träffar Stefan Bräutigam möts av en trygg, avspänd person. Men när man ser hans designarbeten och raden av internationella utmärkelser kan man ana att passionen för höga hastigheter lurar bakom den avspända fasaden. Vi vill undersöka det närmare och besöker designern i hans nuvarande hemstad Hamburg där vi låter honom testa den nya Porsche 992 Carrera S och Connect-tjänsterna. Den som träffar Stefan Bräutigam möts av en trygg, avspänd person. Men när man ser hans designarbeten och raden av internationella utmärkelser kan man ana att passionen för höga hastigheter lurar bakom den avspända fasaden. Vi vill undersöka det närmare och besöker designern i hans nuvarande hemstad Hamburg där vi låter honom testa den nya Porsche 992 Carrera S och Connect-tjänsterna.

Visuell inspiration. Stefan Bräutigam arrangerar bilder för ett stämningsplank för att förmedla sina idéer till designteamet.

”Jag har varit Porsche-fantast sen jag var liten.”

Vi träffar Stefan Bräutigam efter lunch över en kopp kaffe från hans favoritrosteri. Han har bjudit in oss till sin designagentur, som ligger i en röd tegelbyggnad i Hamburg-Ottensen, där Hansastadens råa industricharm möter modern inredning. Här har medgrundaren och ägaren av ”Bräutigam & Rotermund” på ett konsekvent sätt omvandlat sitt intresse till ett yrke. Hans mission: att hjälpa varumärken att öka sin igenkännbarhet genom en välgenomtänkt design. Två år efter grundandet utsågs han och hans partner till 2014 års newcomer-agentur av renommerade Art Directors Club Deutschland. Ett av de pågående projekten är en ny företagsdesign för Hamburgs Reeperbahn-festival, Europas största klubbfestival.

Vad som inspirerar honom? Sportbilar från Zuffenhausen som ligger perfekt på vägen. Hans hjärta slår framför allt för hans svarta 964 C2 från 1992 – hans barndoms absoluta drömbil. Och än idag går det inte att missta sig på hans entusiasm över att få köra nya 992 Carrera S med Porsche Connect. Vi ser solen gå upp över Hamburg och vet: Nu är det dags att köra. My Porsche App är nyinstallerad på hans telefon och väntar redan på att ansluta till sportbilen.

Ut med stressen, in med inspirationen. Stefan Bräutigam sätter på sig solglasögonen och kliver in. Nu bär det av genom Hamburgs gator. Innan han kör iväg ansluter han My Porsche App i sin telefon till bilen och överför destinationen direkt från sin kalender till PCM. Den digitalt erfarna designern får snabbt kläm på användargränssnittet. Han ler: Bara kolla vädret lite snabbt – naturligtvis direkt i bilens PCM. Den som bor i Hamburg är van vid dåligt väder. Men idag har vi tur: strålande sol.

På vägen känner man: Det här är hans stad. Nästan varje gathörn är förknippat med berättelser och minnen för honom. fester, utställningar, konserter – men även lugna stunder i parkerna längs floden Elbe och de ändlösa vidderna i hamnområdet. Upprymd pekar han på en ny byggnad som han inte har lagt märke till tidigare. Han trivs bra här i Hamburg med sin familj och har blivit en del av den lokala communityn. Han åker ofta på Porsche-evenemang och träffar andra entusiaster, både analogt och digitalt, framför allt #heckcrew. Att han inte bara gillar snygg bildesign utan även har öga för det framgår av posterna i hans Instagram-konto, där han helst visar upp sportbilar med expertens blick. Vi upptäcker ytterligare en talang: Han har en fantastisk känsla för kurvor och vet precis när han bara ska glida fram och när han ska trycka på gasen med stil.

”Genom mitt jobb som designer är jag naturligtvis öppen för innovationer och ville väldigt gärna testa Porsche Connect-tjänsterna.”

Vi parkerar 911:an på ett av hans favoritställen i Oberhafen-kvarteret för att ta en bild som minne av dagen. I förbigående förklarar han de olika stilarna hos street art-konstnärerna som har lämnat sina spår på de gamla industrifasaderna längs Elbe. Sedan bär det av tillbaka till agenturen. Vi pratar en stund om dagen som gått. Porsche har enligt honom anammat digitaliseringen på bästa sätt, vilket gör livet enklare: mindre stress med köer, perfekt överblick över förbrukningen och bilens tillstånd – och åtkomst när som helst till de bästa låtarna från alla hans spellistor. I sitt jobb älskar Stefan Bräutigam innovativa verktyg som underlättar i vardagen – och här passar nya 992 Carrera S med sina Connect-tjänster in perfekt. När han parkerar igen på agenturens parkeringsplats bredvid sin klassiker kliver han ur och låter blicken vandra fram och tillbaka mellan de två modellerna med drygt tre årtionden av bilhistoria emellan. Tur att han inte behöver välja just nu.

”Man känner verkligen hur Porsches DNA har vidareutvecklats. Det är väldigt intressant hur digitaliseringen har skett även här. Apparna blir en del av vardagen och underlättar faktiskt livet.”

”Jag älskar att bo i Hamburg. Jag trivs otroligt bra här, det finns så många motsatsförhållanden och ändå lever allt i samklang. Det inspirerar mig.”

Dela artikel