Porsche Berlin i realtid.

Berlin i realtid.

Connect
Lästid: 5 min
2019-01-03

Alina Knott. Hon älskar kombinationen av kraft, snabbhet och estetik. Ingen annan bil förenar dessa egenskaper så starkt som Porsche anser konstnären Alina Knott. Vi hämtade henne i en Porsche 718 Boxster GTS i hennes analoga ateljé vid sjön Dianasee och lät henna visa oss "sitt" Berlin. Utan huvudstadens bilköer – tack vare navigation med trafikinformation i realtid.

Hon håller färgpaletten i vänster hand, en stor klick röd färg tronar på torkad, mörkblå bakgrund. Idag lägger hon de sista penseldragen vid målningen av en röd Porsche 911 mot blå bakgrund. "Jag målar alltid flera tavlor parallellt eftersom varje enskilt skikt av oljefärg torkar mycket långsamt", förklarar Alina Knott, klädd helt i vitt.

Den 14-åriga chihuahuan Dauphine lämnar inte hennes sida. "Mina idéer kräver disciplin och stillhet. När jag målar varken hör jag eller tänker på något. Det känns som att jag befinner mig i en annan dimension. Jag har ingen tidsuppfattning när jag står framför en målarduk", förklarar 44-åringen och börjar måla 911:ans B-stolpe. En precis linje i djuprött framträder. Sedan blandar hon i lite mer svart färg; ljus- och skuggeffekter är viktiga delar av hennes verk. Plötsligt håller hon andan och målar utan avbrott dörrposterna. Sedan tar hon några steg tillbaka, tre, kanske fyra meter. Och ler.

"Jag vet vägen till mina vänner (...), men mitt på dagen händer så mycket att jag är glad att jag kan få trafikinformation i realtid och hitta en väg runt eventuella köer.

Digitalt assisterad körning. Hon går ut på terrassen och betraktar målningen genom det stora fönstret. Knott kastar en belåten blick åt andra hållet, tar ett djupt andetag och tittar ut över sjön Dianasee, vars yta är så stilla, som att hon och sjön kommit överens att den ska hålla sig lugn när hon behöver vara kreativ. Hon snappar upp den till åren komna hunden och lämnar ateljén. Idag är kalendern ovanligt full. Först träffar hon en vän, som kort och gott vill bli kallad Ole, i Porsche Design Store på Kurfürstendamm. Ole kör en Porsche äldre 911 (930) Turbo. Knotts målning av denna klassiker hänger i företagslokalen. Därefter har hon ett möte med Gregor Andréewitch, hotelldirektör på Hotels Waldorf Astoria, som i maj ska ställa ut några av hennes konstverk. På kvällen står ett besök på stadsoperan med maken Jens på programmet. Men en sak i taget. Allra först är det dags att ta ett kliv in i och utforska den digitala världen hos Porsche.

Porsche som en livsinställning. Privat kör Knott vanligtvis en Porsche 911 Carrera 4 GTS. Den kör hon inte bara till vardags i stan utan också gärna på bana. Hon har inte kört en Boxster tidigare, därför har Porsche Drive ordnat en åt henne idag så att hon kan testa några funktioner från Porsche Connect. Via Porsche Connect-appen skickar hon sina kalenderposter och färdmål till Porsche 718 Boxster GTS:en. "Jag vet vägen till mina vänner från Porsche Design-butiken och Waldorf Astoria , men mitt på dagen händer så mycket att jag är glad att jag kan få trafikinformation i realtid och hitta en väg runt eventuella köer", berättar den ukrainskfödda konstnärinnan. Hon trycker på pekskärmen och söker online efter en restaurang någonstans mellan Porsche Design-Store och Waldorf Astoria. Inte för att hon faktiskt har tid för lunch idag, istället handlar det om att upptäcka nya platser, skaffa sig kunskap och upptäcka funktionerna i Porsche Connect-appen. Några minuter senare sitter Knott i 718 Boxster GTS:en och ansluter Porsche Connect med cabrioletens PCM.

Utbudet som beskrivs här avser en 718 Boxster GTS modellår 2017 och visar tjänster som är tillgängliga i Tyskland.

Dela artikel