Porsche - Banden

Banden

Het draagt allemaal bij aan de prestaties

Niet alleen de motor levert de dynamische sportwagenprestaties van uw Porsche. Ook de banden spelen een cruciale rol. Zij zijn immers het einige onderdeel van uw Porsche dat rechtstreeks in contact staat met de weg. Elke omwenteling van de motor, elke stuurbeweging en elke tik op het rempedaal kan slechts effect hebben dankzij de juiste banden.

Uiteraard verschillen de juiste banden afhankelijk van het Porsche model en het type velg. Een foute, niet goedgekeurde keuze kan een negatieve invloed hebben op de prestaties, de wendbaarheid en de veiligheid. Daarom zal uw persoonlijke service advisor u de juiste informatie geven die u nodig heeft in verband met de nieuwste door Porsche goedgekeurde banden met N-markering en u vertellen waarom un nooit andere banden onder uw porsche zou moeten plaatsen.

Porsche banden

Porsche - Zomerbanden

Zomerbanden

Porsche - Zomerbanden

Zomerbanden

Wist u dat de temperatuur van het wegdek in de zomer kan oplopen tot 60° C? Of dat uw Porsche in bochten G-krachten ondergaat tot 1.3 g? Door Porsche aanbevolen banden met N-markering maken gebuik van speciaal rubber dat zelfs bij hoge temperaturen stabiel blijft. Dankzij hun patroon dat geoptimaliseerd werd voor zomercondities bieden ze een betere grip, een verhoogde bochtenstabiliteit en kortere remafstanden. De geoptimaliseerde rolweerstand draagt bovendien

Porsche - Winterbanden

Winterbanden

Porsche - Winterbanden

Winterbanden

Meer dan 60% van de automobilisten vindt rijden op sneeuw een grote uitdaging. De door Porsche aanbevolen winterbanden - herkenbaar aan de N-markering - geven u meer houvast en vertrouwen in winterse rijomstandigheden. Het geheim zit hem in de samenstelling van het materiaal. Ze zijn gemaakt van een rubber dat niet verhardt bij koude, waardoor ze ook bij lage temperaturen meer grip bieden. Ze zijn ook voorzien van loopvlakprofielen die speciaal zijn ontworpen om water af te voeren, goede zijdelingse steun te bieden en sneeuw op te pikken voor extra grip.

Porsche - Sportbanden

Sportbanden

Porsche - Sportbanden

Sportbanden

Deze banden hebben een ondieper loopvlak, een speciaal loopvlakprofiel en een specifiek substructuur. Ze zijn ontworpen voor gebruik op racecircuits: voor veiligheidstrainingen voor bestuurders, rijvaardigheidstrainingen en autosport. Ze bieden een betere grip bij droog weer dan normale straatbanden en hebben ook geoptimaliseerde slijtagekenmerken.

‘N’ van veiligheid en plezier

Porsche banden met N-markering
Porsche banden met N-markering

Alle banden van uw Porsche Centre maken deel uit van het Porsche bandenprogramma op maat. Dit gamma is in de loop der jaren door Porsche in nauwe samenwerking met toonaangevende bandenfabrikanten tot stand gekomen. Porsche werkt samen met de bandenfabrikanten om voor elk model het ideale bandentype te ontwikkelen dat voldoet aan de speciale prestatie-eisen. Dat de banden door Porsche grondig zijn getest en goedgekeurd, blijkt uit de N-markering (de letter staat voor "Nürburgring", waar de banden worden getest).

Na de N volgt een tweede letter die de modellijn aangeeft. Verdere details zijn te vinden in de technische gegevens van elke band.

Bijvoorbeeld, de Porsche 992 band wordt aangeduid met NA, wat betekent dat hij:
N - goedgekeurd is door Porsche
A - ontwikkeld is voor de Porsche 992

Banden met Porsche N-markering verschillen vooral van andere banden op het gebied van geometrie, rubbersamenstelling en testmethoden. De tests bestrijken drie hoofdgebieden:
1. Subjectieve externe criteria, zoals rijgedrag en rijcomfort
2. Objectieve externe criteria, zoals remprestaties en levensduur
3. Interne criteria, zoals rolweerstand en prestaties bij hoge snelheden

Bij de ontwikkeling worden met name de geometrie van de banden en de rubbersamenstelling afgestemd op Porsche-voertuigen. Of het nu gaat om zomer-, winter- of sportbanden, Porsche N-banden zorgen voor een uitstekende rijstabiliteit en maximaal rijplezier. Ze zorgen er bovendien voor dat uw auto zijn oorspronkelijke rijprestaties en veiligheidsmarges behoudt, ook nadat hij van een nieuwe band is voorzien.

Bandenconstructie

Hielkern: is gemaakt van staaldraad. Zorgt ervoor dat de band stevig op de velg zit.Hielkern: is gemaakt van staaldraad. Zorgt ervoor dat de band stevig op de velg zit.
Karkas: verschillende lagen met rubber beklede textielvezels (hoofdzakelijk rayon) lopen radiaal (in een rechte hoek) ten opzichte van de rijrichting. Deze lagen bepalen het draagvermogen van de band.Karkas: verschillende lagen met rubber beklede textielvezels (hoofdzakelijk rayon) lopen radiaal (in een rechte hoek) ten opzichte van de rijrichting. Deze lagen bepalen het draagvermogen van de band.
Gordellagen: stabiliseren het contactoppervlak en zorgen voor richtingsstabiliteit. Ten minste twee gekruiste lagen van staalkoord.Gordellagen: stabiliseren het contactoppervlak en zorgen voor richtingsstabiliteit. Ten minste twee gekruiste lagen van staalkoord.
0° bekleding: deze laag, gemaakt van versterkte, met rubber beklede nylondraden, vermindert de warmte die door wrijving wordt opgewekt. Ze zorgt ervoor dat de band zijn vorm behoudt bij hoge snelheid.0° bekleding: deze laag, gemaakt van versterkte, met rubber beklede nylondraden, vermindert de warmte die door wrijving wordt opgewekt. Ze zorgt ervoor dat de band zijn vorm behoudt bij hoge snelheid.
Loopvlak: creëert contact met de weg. Een negatief profiel bevordert de waterafvoer; een positief profiel beïnvloedt de grip, de tractie, de stabiliteit en het geluid.Loopvlak: creëert contact met de weg. Een negatief profiel bevordert de waterafvoer; een positief profiel beïnvloedt de grip, de tractie, de stabiliteit en het geluid.
Bandenwand: beschermt de band tegen beschadiging. Heeft invloed op de rijeigenschappen en het comfort. Ook de bandaanduidingen zijn hier gestempeld.Bandenwand: beschermt de band tegen beschadiging. Heeft invloed op de rijeigenschappen en het comfort. Ook de bandaanduidingen zijn hier gestempeld.
Binnenvoering: luchtdichte binnenlaag (butyllaag).Binnenvoering: luchtdichte binnenlaag (butyllaag).
Apex: bevindt zich boven de hielkern. Hij beïnvloedt de vervorming van de band in geval van zijwaartse krachten, de stuurrespons en het rijcomfort.Apex: bevindt zich boven de hielkern. Hij beïnvloedt de vervorming van de band in geval van zijwaartse krachten, de stuurrespons en het rijcomfort.

Bandenmarkering

Bandentype: geeft het bandenmodel aan. De LATITUDE Sport 3 met N-merk van Michelin is een band die voor de Macan is goedgekeurd.Bandentype: geeft het bandenmodel aan. De LATITUDE Sport 3 met N-merk van Michelin is een band die voor de Macan is goedgekeurd.
N-markering (N0): identificeert banden die speciaal zijn ontwikkeld voor de vereisten van Porsche-voertuigen. Het nummer beschrijft de technische status op het moment dat de goedkeuring werd verkregen.N-markering (N0): identificeert banden die speciaal zijn ontwikkeld voor de vereisten van Porsche-voertuigen. Het nummer beschrijft de technische status op het moment dat de goedkeuring werd verkregen.
Bandenmerk: geeft de bandenfabrikant aan. Michelin is de bandenpartner van Porsche. Gezamenlijk worden banden specifiek voor Porsche-voertuigen ontwikkeld.Bandenmerk: geeft de bandenfabrikant aan. Michelin is de bandenpartner van Porsche. Gezamenlijk worden banden specifiek voor Porsche-voertuigen ontwikkeld.
DOT-identificatie: geeft informatie over de fabrikant, maat, type en productiedatum van de band. DOT staat voor (US) Department of Transportation.DOT-identificatie: geeft informatie over de fabrikant, maat, type en productiedatum van de band. DOT staat voor (US) Department of Transportation.
Productiedatum: bestaat uit de week en het jaar van productie (4812 = week 48, 2012). Overigens wordt een band tot 5 jaar na productie als nieuw beschouwd.Productiedatum: bestaat uit de week en het jaar van productie (4812 = week 48, 2012). Overigens wordt een band tot 5 jaar na productie als nieuw beschouwd.
Belastingsindex en snelheidsindex: geven de maximumbelasting van de band in gecodeerde vorm (101) en de toegestane maximumsnelheid (Y) bij de voorgeschreven luchtdruk aan.Belastingsindex en snelheidsindex: geven de maximumbelasting van de band in gecodeerde vorm (101) en de toegestane maximumsnelheid (Y) bij de voorgeschreven luchtdruk aan.
Bandenmaat: wordt bepaald door de breedte in millimeter (265), de verhouding hoogte/breedte in procenten (40), de bandconstructie (R = radiaalband) en de velgdiameter in inch (21).Bandenmaat: wordt bepaald door de breedte in millimeter (265), de verhouding hoogte/breedte in procenten (40), de bandconstructie (R = radiaalband) en de velgdiameter in inch (21).

5 goede redenen om eens goed te kijken

Porsche - EU bandenlabel
EU bandenlabel

De 5 criteria van het EU-label.

Sinds einde 2012 moeten auto- en vrachtwagenbanden op de markt een EU-label hebben. Ook landen buiten de EU - zoals bijvoorbeeld Korea - hebben dit label al ingevoerd of zijn van plan dit te doen. Het etiket of de sticker geeft een beoordeling aan de hand van 5 criteria. Efficiënt brandstofverbruik, Grip op een nat oppervlak en rolgeluiden. Bovendien moeten sinds 1 mei 2021 symbolen voor de grip op sneeuw en ijs worden aangegeven.

Brandstofefficiëntie.

Doordat de rolweerstand wordt gereduceerd, wordt er op brandstof bespaard en dus de CO₂-uitstoot verminderd. Het spectrum van de energie-efficiëntieklassen loopt van A (hoogste efficiëntie) tot E (laagste efficiëntie).

In principe is de brandstofbesparing afhankelijk van het betreffende voertuig en de rij-omstandigheden. Ook door een economische rijstijl kan het brandstofverbruik duidelijk dalen. Voor een optimale brandstofefficiëntie moet bovendien de voorgeschreven bandenspanning worden aangehouden.

Grip op nat wegdek.

De nathechtingsklasse geeft informatie over de remeigenschappen bij natte weersomstandigheden en loopt van A (kortste remweg op vochtig asfalt) tot E (langste remweg).

De efficiëntie hangt fundamenteel af van het voertuig en de rijomstandigheden. Voor een optimale grip op nat wegdek moet ook de voorgeschreven bandenspanning worden aangehouden.

Rolgeluid.

De rolgeluidclassificatie geeft informatie over hoe luid de band bij het voorbijrijden is. De classificatie omvat de klassen A (geluidsarmer) en B (meer geluid van buiten); geluidsniveaus die eerder met klasse C overeenkwamen, zijn niet meer toegestaan. De luidsterkte wordt bovendien als absolute meetwaarde in decibel (dB) aangegeven.

Daarbij geldt: Een geluidsniveau dat 10 dB hoger ligt, wordt als twee keer zo luid ervaren. Dat betekent dat het volume bij 70 dB ongeveer overeenkomt met een luid gesprek en 80 dB met het geluid van drukke verkeersomstandigheden. Het externe rolgeluid is overigens niet gelijk aan het geluidsniveau in het interieur.

Grip op sneeuw.

Banden die geschikt zijn voor extreme sneeuwomstandigheden dragen het "Alpine"-symbool met drie pieken en een sneeuwvlok, dat ook op de zijwand van de band is aangebracht.

Grip op ijs.

Het symbool voor grip op ijs duidt Scandinavische winterbanden aan die bedoeld zijn voor gebruik op een wegdek met een laag ijs of een vaste sneeuwlaag. Scandinavische winterbanden mogen alleen bij zeer zware weersomstandigheden (bijv. lage temperaturen) worden gebruikt. Het gebruik van Scandinavische winterbanden onder minder zware weersomstandigheden (bijv. natheid of hogere temperaturen) kan, met name wat betreft de grip op een nat wegdek, gebruik en slijtage, tot een suboptimale prestatie leiden.

Het EU-label. Geen vervanging voor de Porsche N-markering.

Het nieuwe EU-bandenlabel omvat slechts 3 gedefinieerde criteria en informatie over de grip op sneeuw en ijs voor auto- en vrachtwagenbanden en is geen vervanging voor de Porsche N-markering.

Bovendien is er bij de criteria van het EU-label vaak sprake van een doelconflict: Een band met een bijzonder lage rolweerstand geeft altijd een slechtere Grip op een nat wegdek. Porsche gaat geen compromissen aan wat betreft veiligheid en vindt bij de bandentests grip - zowel op nat als op droog wegdek - belangrijker dan brandstofefficiëntie. Het besparingspotentieel van een band met geoptimaliseerde rolweerstand is misschien verleidelijk, maar in een noodsituatie telt elke meter remafstand.

Alleen bij banden met N-markering weet u zeker dat u een kwaliteitsband koopt die speciaal voor uw Porsche-model is getest.

Meer informatie over de bandenspecificatie vindt u op de website van de Commissie (Banden | EU-Commissie (europa.eu)). Het brandstofverbruik kan door een milieuvriendelijke rijstijl aanzienlijk worden verlaagd. Controleer de bandenspanning regelmatig om de brandstofefficiëntie en de grip op nat wegdek te verbeteren. Er moet altijd met de remwegen rekening worden gehouden.

Porsche en Michelin banden

Porsche en Michelin werken al bijna een halve eeuw nauw samen. Sinds 2002 is Michelin ook de wereldwijde bandenpartner van Porsche. Dit betekent dat we lang voor de marktintroductie van een bepaald voertuig samenwerken aan het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van banden die specifiek zijn afgestemd op de eisen van het nieuwe model en die de veiligheid, wendbaarheid, controle en prestaties ervan verbeteren.

Bezoek de pagina