Porsche Technologische hoogstandjes

Technologische hoogstandjes

Product
Leestijd:  7 min
2019/11/07

Vierkante wikkeldraden, flexibele energierecuperatie, honingraatvormige aluminiumprofielen en complexe staalprofielen zonder lasnaden: de Taycan zit boordevol innovaties om ongeëvenaarde prestaties, optimale efficiëntie en maximale veiligheid te bieden. We presenteren 11 technologische hoogstandjes om een beter inzicht te verschaffen in het resoluut innovatieve karakter van het eerste 100% elektrische model van Porsche.

Advanced Climate Control
Op het eerste gezicht is de ventilatie in de Taycan een mysterie. De verluchtingsopeningen in het interieur zijn volledig verstoken van lamellen om de richting van de luchtstroom te bepalen. Toch komt de lucht wel degelijk aan op zijn bestemming, op de juiste temperatuur. De ventilatie wordt verzekerd door vier aparte luchtstromen die elkaar kruisen. Als ze even krachtig zijn, stroomt de lucht recht het interieur in. Anders bepaalt de luchtstroom met de hoogste intensiteit de richting van de ventilatie. Dat systeem, dat Advanced Climate Control werd gedoopt, is een wereldprimeur. Het biedt een directe ventilatie in de modus Focused en een tochtvrije airconditioning in de stand Diffused. In de modus Individual wordt elke ventilatieopening apart aangestuurd en kunnen de instellingen worden opgeslagen.

Voetengarage
Hoe lager het zwaartepunt, des te meer dynamiek: dat is de logica achter het ontwerp van de Taycan. Daarom hebben de ontwikkelaars van Porsche de krachtige batterijen zo laag mogelijk in de auto ondergebracht. En daardoor blijft de Taycan zo onverstoorbaar plakken tegen het wegdek, zelfs met vier of vijf inzittenden aan boord. Om de achterpassagiers meer beenruimte en een lagere zitpositie te geven zijn in de vloer nissen uitgespaard voor hun voeten: een zogeheten ‘voetengarage’.

Glasdak met warmte-isolatie
Als optie is de Taycan beschikbaar met een panoramisch dak met een oppervlakte van ongeveer een vierkante meter, dat maximale hoofdruimte en een aangenaam gevoel van ruimte biedt. Een klassieke zonnewering is overbodig, omdat het dak is gemaakt van glas met isolerende eigenschappen (infraroodbescherming en lage emissiviteit) om de inzittenden te beschermen tegen fel licht en de verspreiding van warmte in het interieur. Het isolerende glas is veelzijdig: het filtert bijna alle uv-stralen, tempert de infraroodstraling en heeft een sterk geluiddempende werking. De isolerende coating is in verschillende lagen aangebracht en loopt door tot in het passagierscompartiment, een innovatie die ervoor zorgt dat het temperatuurgevoel vlak bij het glas hetzelfde is als in de rest van het interieur.

HV-booster
Met zijn 800V-technologie is de Taycan ontworpen om in een recordtijd te worden opgeladen aan krachtige 350kW-laadstations. De benodigde tijd om de laadstatus (SoC) op te voeren van 5 tot 80% bedraagt 22,5 minuten bij een maximaal oplaadvermogen van 270 kW. Dankzij de nieuw ontworpen hoogspanningsbooster (HV) kan de Taycan ook aan gelijkstroomterminals van 400 V worden opgeladen met vermogens tot 150 kW. Die technologie, die uniek is in de autosector, biedt een veel hogere vermogensdichtheid dan die van conventionele DC/DC-omvormers.

Flankbescherming
In de middeleeuwen waren forten een bron van wanhoop voor de vijand. Als de eerste muur eindelijk was doorbroken, werden de agressoren alweer met het volgende obstakel geconfronteerd. Geïnspireerd door datzelfde verdedigingsprincipe bestaat de zijdelingse koetswerkstructuur van de Taycan uit een plaatstalen ‘schil’ die een frame van aluminium honingraatprofielen omhult. De profielen worden vervaardigd aan de hand van een procedé waarbij heet aluminium door een matrijs met zeer hoge weerstand wordt geperst om zo een honingraatstructuur te creëren. Het resultaat is een geëxtrudeerd profiel dat meer veiligheid biedt.

Module Porsche Stability Management (PSM)
Elektromechanische rembekrachtiging
Met de opkomst van de elektromobiliteit wordt steeds meer aandacht besteed aan energierecuperatie in voertuigen. Bij auto’s met een klassieke verbrandingsmotor gaat de remenergie ‘in rook op’ in de vorm van warmteverlies, terwijl die energie bij geëlektrificeerde modellen wordt gerecupereerd om de batterij op te laden. Over het algemeen wordt die recuperatie geactiveerd zodra de bestuurder van het gas gaat. Niet bij de Taycan: hier kan de bestuurder zelf beslissen om de auto te laten freewheelen en het regeneratieve proces pas in werking te stellen door het rempedaal aan te raken. De fysieke wrijvingsremmen komen pas in actie als de elektrische motorremfunctie van de auto volledig is benut. De bestuurder kan er ook voor kiezen om de intensiteit van het regeneratieve remmen aan te passen om een gevoel te krijgen dat vergelijkbaar is met het remmen op de motor bij een thermische auto. De energierecuperatie wordt gecoördineerd door de PRM-module (Porsche Recuperation Management), die is geconfigureerd om aan de eisen van de elektromobiliteit te voldoen. De module werkt samen met het elektromechanische rembekrachtigingssysteem om ervoor te zorgen dat de druk op het rempedaal altijd dezelfde is, ongeacht het niveau van energierecuperatie. Bij elk remmanoeuvre kan tot 265 kW worden teruggewonnen.

Versnellingsbak met twee verhoudingen
De Taycan stuurt het motorvermogen naar de achterwielen via een versnellingsbak met twee verhoudingen, een primeur voor elektrische voertuigen. De eerste versnelling is extreem kort. Eén wielomwenteling komt overeen met vijftien rotaties van de elektromotor. Het maximumkoppel dat daaruit voortkomt, genereert een enorm acceleratievermogen in de modi Sport en Sport Plus, gekoppeld aan Launch Control. De tweede versnelling is daarentegen aanzienlijk langer om de Taycan op topsnelheid te krijgen. De verhouding tussen wielomwentelingen en motorrotaties is dan slechts één op acht. Nog een troef van de nieuwe versnellingsbak: de twee koppelingen die achtereenvolgens openen en sluiten (één met klauwen, de andere met lamellen), die de bestuurder in staat stellen om te schakelen zonder koppelonderbreking. Een effect dat vergelijkbaar is met dat van de PDK-versnellingsbak, eveneens met dubbele koppeling.

Beschermend dwarsprofiel
Wat kan er nu zo speciaal zijn aan een stalen profiel? Het interieur van de Taycan wordt beschermd door een dwarsbalk die over de hele breedte van de auto loopt. Hij is gemaakt uit één stuk, maar vertoont wel verschillende dwarsdoorsneden. Doorgaans wordt zo’n onderdeel gemaakt van twee gegoten of geplooide delen, die vervolgens aan elkaar worden gelast. Het procedé dat voor de Taycan wordt gebruikt, is heel anders. Hierbij wordt een hete buis in een klem geplaatst en dan ingesloten door een mal. Vervolgens worden een technisch gas en water onder druk in het stalen profiel gespoten, dat uitzet en de vorm van de mal aanneemt. Voordelen: minder productiestappen en een grotere stabiliteit van het onderdeel.

Oplaadconnectoren en hoogspanningsbekabeling
Flexibiliteit is het sleutelwoord als het gaat over opladen. De Taycan beschikt over twee oplaadaansluitingen, aan de rechter- en linkervoorvleugel, elk beschermd door een oplaadklep. De poort aan bestuurderszijde is bedoeld voor wisselstroom, terwijl die aan passagierszijde geschikt is voor wissel- en gelijkstroom. Elektrische klepbediening is als optie verkrijgbaar op de Taycan Turbo, maar is standaard op de Taycan Turbo S.

Stator met hairpin-technologie
Elke elektromotor bestaat uit een ronddraaiende rotor en een vaste stator met een wikkeling van geïsoleerde koperdraden. Tot dusver zagen de spoelen eruit als enigszins slordig gewikkelde kabelhaspels, maar met de hairpin-technologie van Porsche oogt het geheel aanzienlijk ordelijker. Dunne koperdraden met een vierkant profiel, waarvan de vorm doet denken aan haarspelden, vormen wikkelingen die vrijwel geen kieren vertonen. Het resultaat is een compactere elektromotor, met een lager gewicht en een veel groter aandeel koper in de stator. De warmteafvoer is beter en het rendement hoger, wat garant staat voor een groter rijbereik en meer volhardende prestaties.