Porsche - 911 Targa 4S Heritage Design Edition
911 Targa 4S Heritage Design Edition-historien
 

911 Targa 4S Heritage Design Edition. Ingen kopia. Ingen imitation. Utan en omtolkning som hyllar Porsche-märkets rötter lite extra.

Vissa ikoner står emot tidens prövningar. Andra kör om dem.

En ultramodern bil med historiska detaljer. Går de hand i hand? Kan livskänslan från svunna tider återuppväckas när vi går mot framtiden? Och kan vi återföra ikoniska Porsche-klassiker till vägen? Detta är frågor som vi ville hitta svar på. Och till slut gjorde.

Resultatet? Porsche Heritage Design.

Fyra bilar, inspirerade av fyra episka epoker, med en enda vision: att återuppväcka den tidens känslor i helt nya bilar. Och omforma tidsandan.

Startskottet kommer med den första modellen: 911 Targa 4S Heritage Design Edition. Den omtolkar 1950-talets klassiska designelement – och tar även en titt på 60-talet. Eftersom goda idéer helt enkelt är tidlösa. Så det är ingen överraskning att 911 Targa 4S Heritage Design Edition refererar till inte bara en, utan två särskilda stilikoner: legendariska Porsche 356 och den första generationen av 911.

En särskild prioritet för Ivo van Hulten (chef för interiördesign på Porsche), Volker Müller (chef för färg- och dekordesign på Porsche), Stéphanie Kleiböhmer (färg- och dekordesign på Porsche) och Thorsten Klein (interiördesign på Porsche):

Med blicken mot framtiden.
Utan att förlora det förflutna ur sikte.

”Vår målsättning var att göra forna tiders livsstil, och framför allt den livskänsla som är förknippad med våra historiska bilar, påtaglig för våra kunder”, förklarar Stéphanie Kleiböhmer.

Liten, lätt, smidig, konkurrenskraftig.
Med ett ärligt, unikt designspråk.

Inspirationskällorna? Gamla originalfärgkartor, designelement från 1950- och 60-talet, historiska bilar och naturligtvis den tidens livsstil. Det som var trendigt på den tiden. Det som fick människor att skratta, dansa swing och jubla.

Reducerat till det maximala.

”Pure. Det var arbetstiteln vi kom på för den begränsade upplagan. Och som vi fortfarande tycker är mycket passande, förklarar Ivo van Hulten. Skrika och gapa? Det är vad andra gör. Porsche är ärliga, puristiska. Som framgår av ikoniska 356:s droppformade kontur.

Tillbaka till framtiden.

Ett komplett konstverk. Otaliga detaljer. Det finns mycket att upptäcka och uppleva. Och mycket som refererar till ursprunget till 911 Targa 4S Heritage Design Edition. En sak som modellerna har gemensamt är huvudtemana, som finns i samtliga fyra bilar. Och som fortsätter att utvecklas. Från bil till bil. Från decennium till decennium.

Huvudtema: tyg.
Ett element som har spelat en viktig roll för Porsche från första början.

”Manchester, pepita, pasha och tartan. Alla dessa är tyger och mönster från vår historia som vi återupplivar i interiören”, berättar Volker Müller.

”Det var särskilt spännande att studera och testa de gamla tygerna och mönstren – att omtolka dem enligt gällande säkerhets- och komfortstandarder och återföra dem till vägen”, förklarar Stéphanie Kleiböhmer. ”För tyg och ytor är något mycket speciellt som väcker minnen. Kanske av barndomen. Av svunna tider. Av en Porsche från den tiden”, tillägger Volker Müller. Manchester i Atacama Beige används som ett stildefinierande element på sätena och dörrpanelerna i 911 Targa 4S Heritage Design Edition. ”Men den höga andelen ull i originaltyget uppfyller inte längre dagens standarder”, säger Volker Müller. Andra fibrer har därför använts istället. Resultatet: en mer stilren look.

Samma. Men ändå annorlunda.

På 1950-talet gav sig fler röda bilar ut på vägarna. Jordnära, puristisk och med en ljusbrun ton. Det var så den röda Porsche-nyansen beskrevs då. En typisk färgkombination var ofta Ivory och Strawberry Red. Och 1950-talets Porsche-litteratur – användarmanualer och böcker – var också mörkröd och vit. Precis som skyltningen på verkstäder, Porsche-center och bilutställningar, som också lyste klart rött.

Så det är ingen överraskning att 911 Targa 4S Heritage Design Edition återspeglar detta typiska färgschema. Precis som med manchester har detta grundläggande element – färgen röd – modifierats och uppdaterats. ”Så vi valde Cherry Metallic”, förklarar Ivo van Hulten. Intensiv, högkvalitativ och i perfekt harmoni med den silverfärgade Targa-bygeln och den guldfärgade loggan. Ännu en detalj som är mycket viktig för formgivarna och som du kanske bara märker vid andra anblicken.

Kort sagt: allt i 911 Targa 4S Heritage Design Edition har en historia. Allt har sitt syfte och sin motsvarighet. Det är nästan som att träffa sin första kärlek igen. Och upptäcka att attraktionen inte har avtagit det minsta.