Porsche 928
Porsche 928
 

Porsche 928

Vid utformandet av 928, som började serietillverkas från och med modellår 1978, låg fokus på lättviktskonstruktion. Dörrarna, framskärmarna och huven tillverkades därför av aluminium istället för stålplåt. Bakom plaststötfångarna som var integrerade i karossformen fanns även aluminiumprofiler som klarade en kollision i upp till 8 km/h utan att ta skada.

928 hade runda, elektriskt uppfällbara strålkastare som var integrerade i skärmarna. Denna rundade halvkombi dominerades av den stora rutan i bakluckan.

928-modellerna drevs av en vattenkyld V8-motor med 90° cylinderarrangemang. Motorns slagvolym utökades från 4,5 liter till 5,4 liter. Kraften överfördes enligt transaxelprincipen.

För att förbättra aerodynamiken utrustades modellerna med frontspoiler och bakspoiler från och med typ 928 S (modellår 1979).

Bakaxeln på 928 var en helt ny utveckling. Unikt för denna dubbla tvärlänksaxel – även kallad Weissach-axel – var att dess skränkning (toe-in) ändrades vid gaspådrag, vilket motverkade överstyrning. Den fungerade mer eller mindre som en passiv bakhjulsstyrning, vilket i hög grad bidrog till Gran Turismos aktiva säkerhet.

928 (modellår 1978–1982)
Det rundade bakpartiet utan bakspoiler var ett omisskännligt kännetecken för 928. Till skillnad från senare derivat hade denna modell ingen front- eller bakspoiler. 4,5-litersmotorn i 928 utvecklade 240 hk.

928 S (modellår 1980–1986)
928 S hade svart front- och bakspoiler, sidoskyddslister lackerade i exteriörens färg och sidoblinkers. Slagvolymen ökades från 4,7 liter till 5,0 liter (modellår 1986). Uteffekten var inledningsvis 300 hk, 310 hk från och med modellår 1984, och från och med modellår 1986 var den 288 hk (med katalysator).

928 S4 (modellår 1987–1991)
928 S4 hade en rundad främre skyddsplåt med luftintag. Det sluttande bakpartiet hade en svart bakvinge som stack ut från karossen mellan de breda, infällda baklyktorna. Dess 5,0-litersmotor gav 320 hk.

Modellversioner

928 (1978–1982)

Kännetecken
Uppfällbara strålkastare med synliga linser // Baklucka med stor bakruta // Främre och bakre skyddsplåtar av deformerbar plast // Dubbla avgasrör // Sidoblinkers från och med modellår 1981

928 S (1980–1986)

Kännetecken
Uppfällbara strålkastare med synliga linser // Baklucka med stor bakruta // Främre och bakre skyddsplåtar av deformerbar plast // Frontspoiler och bakspoiler av svart polyuretan // Sidoskyddslister i exteriörens färg // Dubbla avgasrör // Sidoblinkers från och med modellår 1981 // 4-kolvbromssystem med svarta fasta bromsok från och med modellår 1986

928 S4 (1987–1991)

Kännetecken
Uppfällbara strålkastare med synliga linser // Baklucka med stor bakruta // Främre och bakre skyddsplåtar av deformerbar plast // Rundad främre skyddsplåt med luftintag för bromskylning // Bakvinge av svart polyuretan // Sidoskyddslister i exteriörens färg // Sidokjolar i exteriörens färg // Sidoblinkers

Originaldelar och historiska dokument

Porsche - Katalog Originaldelar
Katalog Originaldelar
Porsche - ORIGINALE
ORIGINALE
Porsche - Historiska dokument
Historiska dokument

Porsche Classic Parts Explorer

Porsche - Sök. Klicka. Resultat.

Sök. Klicka. Resultat.

Du kan nu snabbt och enkelt hitta utvalda originaldelar till din klassiska bil med Porsche Classic Parts Explorer. Varje år blir cirka 300 återutgivna delar samt utvalda produkter för specifika modeller tillgängliga online, tillsammans med alla relevanta detaljer förstås. Förutom bilder och artikelnummer hittar du en mängd användbar information om de enskilda produkterna samt specifika användningsscenarier.

Du kan säkert föreställa dig att det finns en mängd information att utforska. Varför inte ta dig en titt i Parts Explorer nu och ta reda på vilka återutgivna delar som är tillgängliga för din klassiska bil. Det kan vara värt att kolla in då och då. Vårt produktsortiment utökas nämligen kontinuerligt. Vi ser fram emot ditt besök.

Läs mer

Produkthöjdpunkter

Porsche Classic Vehicle Tracking System

Porsche Classic Vehicle Tracking System

Sällsynta arter förtjänar särskilt skydd: Vi erbjuder nu Porsche Classic Vehicle Tracking System så att det pålitliga skyddssystem som våra nya bilar redan utnyttjar även finns tillgängligt för Porsches klassiska modeller. Tack vare smart, GPS-baserad övervakning och den tillhörande appen – med ett brett utbud av extrafunktioner – kan du veta exakt var din klassiska bil befinner sig, när som helst.

Läs mer
Porsche - Balsam för själen för din klassiska bil.

Balsam för själen för din klassiska bil.

Relationen du har med din Porsche är något mycket speciellt – och långvariga relationer behöver särskild omsorg och uppmärksamhet. Porsche Classic-bilvårdssetet i 17 delar är det bästa sättet att ge din bil den kärlek den behöver. Setet kan användas på alla utvändiga ytor och på alla generationer av Porsche-lack. Extra autentisk: den högkvalitativa förvaringsväskan i klassisk stil med hundtandsmönster.

Läs mer