Porsche - Berlin utan köer.
Berlin utan köer.

Berlin utan köer.

Alina Knott
Hon älskar kombinationen av kraft, snabbhet och estetik. Ingen annan bil förenar dessa egenskaper så starkt som Porsche anser konstnären Alina Knott. Vi hämtade henne i en Porsche 718 Boxster GTS i hennes analoga ateljé vid sjön Dianasee och lät henna visa oss "sitt" Berlin. Utan huvudstadens bilköer – tack vare navigation med trafikinformation i realtid.
Porsche - Berlin utan köer.
[+]

Start i ateljén
Alina Knott älskar färger och dynamik – så uppstår hennes konst, och därför älskar hon Porsche.

Hon håller färgpaletten i vänster hand, en stor klick röd färg tronar på torkad, mörkblå bakgrund. Idag lägger hon de sista penseldragen vid målningen av en röd Porsche 911 mot blå bakgrund. "Jag målar alltid flera tavlor parallellt eftersom varje enskilt skikt av oljefärg torkar mycket långsamt", förklarar Alina Knott, klädd helt i vitt.

Den 14-åriga chihuahuan Dauphine lämnar inte hennes sida. "Mina idéer kräver disciplin och stillhet. När jag målar varken hör jag eller tänker på något. Det känns som att jag befinner mig i en annan dimension. Jag har ingen tidsuppfattning när jag står framför en målarduk", förklarar 44-åringen och börjar måla 911:ans B-stolpe. En precis linje i djuprött framträder. Sedan blandar hon i lite mer svart färg; ljus- och skuggeffekter är viktiga delar av hennes verk. Plötsligt håller hon andan och målar utan avbrott dörrposterna. Sedan tar hon några steg tillbaka, tre, kanske fyra meter. Och ler.

Digitalt assisterad körning

Hon går ut på terrassen och betraktar målningen genom det stora fönstret. Knott kastar en belåten blick åt andra hållet, tar ett djupt andetag och tittar ut över sjön Dianasee, vars yta är så stilla, som att hon och sjön kommit överens att den ska hålla sig lugn när hon behöver vara kreativ. Hon snappar upp den till åren komna hunden och lämnar ateljén. Idag är kalendern ovanligt full. Först träffar hon en vän, som kort och gott vill bli kallad Ole, i Porsche Design Store på Kurfürstendamm. Ole kör en Porsche äldre 911 (930) Turbo. Knotts målning av denna klassiker hänger i företagslokalen. Därefter har hon ett möte med Gregor Andréewitch, hotelldirektör på Hotels Waldorf Astoria, som i maj ska ställa ut några av hennes konstverk. På kvällen står ett besök på stadsoperan med maken Jens på programmet. Men en sak i taget. Allra först är det dags att ta ett kliv in i och utforska den digitala världen hos Porsche.

"Jag vet vägen till mina vänner (...), men mitt på dagen händer så mycket att jag är glad att jag kan få trafikinformation i realtid och hitta en väg runt eventuella köer.

Privat kör Knott vanligtvis en Porsche 911 Carrera 4 GTS. Den kör hon inte bara till vardags i stan utan också gärna på bana. Hon har inte kört en Boxster tidigare, därför har Porsche Drive ordnat en åt henne idag så att hon kan testa några funktioner från Porsche Connect. Via Porsche Connect-appen skickar hon sina kalenderposter och färdmål till Porsche 718 Boxster GTS:en. "Jag vet vägen till mina vänner från Porsche Design-butiken och Waldorf Astoria , men mitt på dagen händer så mycket att jag är glad att jag kan få trafikinformation i realtid och hitta en väg runt eventuella köer", berättar den ukrainskfödda konstnärinnan. Hon trycker på pekskärmen och söker online efter en restaurang någonstans mellan Porsche Design-Store och Waldorf Astoria. Inte för att hon faktiskt har tid för lunch idag, istället handlar det om att upptäcka nya platser, skaffa sig kunskap och upptäcka funktionerna i Porsche Connect-appen. Några minuter senare sitter Knott i 718 Boxster GTS:en och ansluter Porsche Connect med cabrioletens PCM.

Porsche som en livsinställning

"Porsches sportbilar är för mig ett tyskt kulturminne, något alldeles speciellt. De står för en livsinställning som inga andra märken kan förmedla", berättar hon, medan hon parkerar 718 Boxster GTS:en framför Porsche Design Store på Kurfürstendamm. Tack vare trafikinformation i realtid från Porsche Connect tog färden bara elva minuter. Vi förblir sittande i bilen och pratar några minuter till.

Ole möter henne med en kram. Det är en man med fast handslag och sympatisk leende. Hans glädje över målningen är tydlig. Efter lite småprat, en kort blick på klockan och ännu en kram sätter sig konstnärinnan i 718 Boxster GTS:en igen. Hotelldirektören på Waldorf Astoria väntar redan. Konstutställningen öppnar snart och han är glad över att ha hennes tavlor hängandes på hans hotell. "Jag älskar karisman i hennes linjer", säger Andréewitch. Knott ler och tittar återigen på klockan, innan hon andas in djupt, sätter sig ner och diskuterar detaljerna med honom och marknadsföringschefen Valeriya Fridman. Utställningen är planerad, klockan är 17.00 och det är tre timmar tills hon ska gå på operan med maken. Fram till dess vill hon köra Porsche. Höra motorljudet. Njuta av bilens perfektion. Låta sig dras med. Undvika köer. Andas djupt.

Utbudet som beskrivs här avser en 718 Boxster GTS modellår 2017 och visar tjänster som är tillgängliga i Tyskland.