Porsche - Historic Grand Prix Zandvoort 2017

Historic Grand Prix Zandvoort 2017

Porsche boys brengen publiek in vervoering
Was u ook een van de tienduizenden autosportliefhebbers die in het eerste weekend van september naar de zesde editie van de Historic Grand Prix Zandvoort kwamen? Nee? Dan heeft u iets gemist! Want onder het motto ‘The boys are back in town’ was Porsche traditioneel groots aanwezig met een indrukwekkende stand en spectaculaire fabrieksracers.
Porsche en Zandvoort zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Niet voor niets is Porsche al een aantal jaren partner van de Historic Grand Prix. Porsche heeft 100% racegenen; bij maar weinig merken is de autosport zo diep in het DNA geworteld als juist bij dit merk. Niet voor niets kijkt Porsche terug op meer dan 30.000 racezeges wereldwijd, en die teller loopt nog.
Vanuit de fabriekscollectie in Stuttgart was er weer een fraaie selectie naar Zandvoort afgevaardigd. Het publiek kon op Zandvoort genieten van een 917K, een 908/3, een 936/81, een 911 RSR en een RS Spyder. Het hele weekend door reden de auto’s demonstratieronden op het Zandvoortse asfalt, in de kundige handen van achtereenvolgens Jan Lammers, Gijs van Lennep, Jürgen Barth, Harm Lagaaij en Paul van Splunteren.

Racen
Gijs van Lennep én het publiek genoten zichtbaar van de legendarische Porsche 908-3 Spyder uit 1970. De meervoudig Le Mans-winnaar spaarde de kostbare 545 kilo zware vedergewicht niet en gaf de 350 pk sterke achtcilinder boxermotor in Zandvoort de sporen. Datzelfde gold voor Jan Lammers met de iconische 917. Hij gebruikte die racer met zijn 630 pk alsof hij al vast in training was voor Le Mans. Jürgen Barth, het brein achter de racesuccessen van Porsche in de jaren zeventig en tachtig, bestuurde de 936/77 Spyder waarvoor hij gemaakt is: hij racete ermee. Barth reed in 1977 een soortgelijke auto en behaalde er toen de vierde overall overwinning voor Porsche op Le Mans mee. De Duitser reed nog even scherp als vroeger. “Racen is net als fietsen. Je verleert het nooit.”
Paul van Splunteren van Pon Luxury Cars reed de meest recente van de ‘boys’, de indrukwekkende RS Spyder uit 2006. Het gehuil van de 3.4 liter, 480 pk sterke V8 motor van de gele LMP2-auto trok niet alleen Porsche-gekken uit de stoelen. Harm Lagaaij – van 1989 tot zijn pensionering in 2004 hoofd van de designafdeling van Porsche - nam het stuur van de 911 2.8 RSR uit 1973 ter hand. Ogenschijnlijk lijkt de RSR op een ‘gewone’ 911 die wat is uitgebouwd en is voorzien van een voor- en achterspoiler, maar schijn bedriegt. Deze auto reed in zijn jaren de concurrentie op het circuit het snot voor de ogen. Ervaringen die met deze ultiem snelle oer-911 zijn opgedaan, zijn terug te vinden in de Porsches van nu. “Dit is Porsche-rijden zoals Porsche dat al sinds 1948 bedoelt,” aldus de Nederlandse designer.

Pleisterplaats
De succesvolle ingrediënten van voorgaande jaren waren ook bij de zesde editie van de HGP gebleven. De historische racers waren tijdens de pauzemomenten voor iedereen te bekijken in het vrij toegankelijke Porsche Classic Dorp in de paddock van Circuit Park Zandvoort. De racesfeer en de bedrijvigheid met in- en uitrijdende auto’s trok duizenden bezoekers naar de pleisterplaats van Porsche-liefhebbers. Naast de auto’s uit de collectie van de fabriek in Stuttgart waren traditioneel ook de Nederlandse Porsche Centra van de partij. In het dorp vonden signeersessies plaats met de Porsche cracks die de museumauto’s bestuurden tijdens de demo-sessies. Ook een publiekstrekker: de Porsche Parking waar genodigden die met hun Porsche kwamen hun auto konden parkeren. Het parkeerterrein stond bomvol (historische) Porsches.

Impressie van de Historic Grand Prix 2017