Historische Grand Prix 2016

Historische Grand Prix 2016: museumstukken in actie

Van 2-4 september 2016 stond het Circuit Park Zandvoort in het teken van de Historische Grand Prix. Bezoekers konden een lang weekeinde genieten van de unieke sfeer van de bolides van toen – een feest voor alle zintuigen. Porsche stond op dit mooiste autofeest van Nederland volop in de spotlights. Niet alleen met het sfeervolle Porsche dorp, maar vooral met een demonstratie van unieke racewagens die speciaal voor deze gelegenheid waren overgekomen uit het Porsche Museum in Stuttgart.

De eerste lustrumeditie van Historische Grand Prix (HGP) in Zandvoort was er een van hoogtepunten. En Porsche speelde daarbij, net als bij voorgaande edities, een hoofdrol. In de paddock was het vrij toegankelijke, ruim opgezette en vooral gezellige Porsche dorp een echte eyecatcher, ook al omdat hier vele 911-racers stonden opgesteld. Maar dit maal was het Porsche dorp ook bijna een dependance van het Porsche Museum in Stuttgart. Vijf legendarische racers die normaal in het museum staan, waren speciaal voor de HGP naar Zandvoort gekomen: de 917 Kurzheck, de 917/30 CanAm, de 962 Rothmans, de 911 GT1 en de 935 ‘Moby Dick’. Wat daarbij extra uniek was: met uitzondering van de 935 gingen de prachtige bolides ook de baan op. Tijdens de Porsche Classic Demonstratie werden de racewagens bestuurd door al even legendarische coureurs. Tweevoudig Le Mans-winnaar Gijs van Lennep kroop achter het stuur van de 917/30 in Sunoco-kleuren, die in 1973 oppermachtig was in de Amerikaanse CanAm-serie. Van Lennep was diep onder de indruk: “Door het vermogen van ruim 1.200 pk kon ik alleen op het rechte stuk even naar de derde versnelling.” Harm Lagaaij, voormalig hoofd design van Porsche en Paul van Splunteren, directeur van Pon Porsche Import ontfermden zich om en om over de 962 en de 911 GT1 en Jan Lammers spaarde de prachtige 917 Kurzheck niet. De Porsche Classic Demonstratie werd daarmee een feest op zich: veel bezoekers lieten onder meer op social media weten diep onder de indruk te zijn van de lijnen, de snelheid en het geluid van de racers van toen. Ofwel: het authentieke HGP-gevoel.

Veel te beleven

Het Porsche dorp was ook de pleisterplaats voor alle Porsche fans vanwege de shop met een ruime keuze aan Porsche memorabilia en de inmiddels fameuze Porsche Escape Room. Bezoekers konden zich hier in groepjes laten opsluiten – alleen het volbrengen van opdrachten en het (juist) beantwoorden van vragen maakt het daarbij mogelijk om zo snel mogelijk te ontsnappen. Ook waren er handtekeningensessies: in het Porsche dorp kon iedereen een nostalgische poster krijgen en deze laten signeren door het historische Porsche trio Gijs van Lennep, Jan Lammers en Harm Lagaaij. En dan was er de speciale Porsche Parking naast de hoofdtribune. Hier waren uitsluitend Porsches te vinden, keurig gerangschikt op bouwperiode. Officieel was deze parking geen attractie, maar daar dachten de bezoekers anders over: velen pakten de kans om een wandelingetje te maken tussen de modellen die het merk Porsche historisch hebben gemaakt.