Porsche - Binnen leven

Binnen leven

Wat verwachten Porsche-rijders van het interieur van de toekomst? Een visie vanuit overmorgen.

[+]

INZICHT - INTERIEUR VAN DE STUDIE ‘RACESERVICE’
De designers van Style Porsche in Weissach reizen in gedachten af naar de toekomst van de mobiliteit. Ze bedenken visies voor overmorgen om hieruit vervolgens stappen voor morgen af te leiden. Ze vragen zich af hoe ver ze de designtaal van Porsche kunnen rekken en welke producten daadwerkelijk zouden kunnen worden gerealiseerd. Zo ontstond de ‘Raceservice’, een kleine bus, een gezinsvriendelijk ruimteconcept voor zes personen. Zulke uitdagingen houden de gedachtewereld van de ontwerpers fris.

Om de toekomst vorm te geven, gaan ontwerpers over grenzen heen. Ze selecteren het beste uit traditie en oorsprong – de merkessentie, die waarden waarmee het bedrijf succesvol is geworden. Tegelijkertijd introduceren ze daarbij gedurfde nieuwigheden. Ze bestuderen daarvoor mensen met hun gewoonten in het algemeen en Porsche-rijders in het bijzonder. “Vroeger typten we voor de rit onze bestemming in het navigatiesysteem. Tegenwoordig bepalen we de route thuis op onze smartphone en sturen die dan naar de auto.” Het mogelijke is allang vanzelfsprekend voor Ivo van Hulten, Director of User Experience Design (UX). In het ontwikkelingscentrum in Weissach staat UX voor alles wat in en met een Porsche beleefd kan worden. Het gaat daarbij om het verlangen naar comfort, flexibiliteit en actualiteit – gebundeld als merkbeleving.

Samen met Michael Mauer, hoofd Design en Markus Auerbach, hoofd Interior Design, experimenteert Van Hulten dagelijks met wat over enkele jaren in deze behoeften zal voorzien. Ontwerpers houden hun denkwereld scherp met de ‘First Principle Thinking’-methode. Hierbij negeren zij bekende analogieën en ontleden hypothesen tot in de kleinste details. Niet concentreren op bekende vormen, maar op eigenschappen die in de toekomst van belang zouden kunnen zijn. Zij bedenken wat een Porsche allemaal zou kunnen zijn – en wat niet. Dit proces geeft antwoorden op vragen die nog niemand heeft gesteld. De sportwagenfabrikant publiceerde onlangs vijftien voorheen geheime ontwerpstudies in het boek Porsche Unseen, waaronder de visie ‘Raceservice’. In naam herinnert de zespersoonsbus aan de VW Transporter voor de raceservice, die ooit dienstdeed als servicevoertuig voor het fabrieksraceteam. Het exterieur futuristisch en rond, het interieur een modulaire reiscabine.

[+]

Ruimtecapsule
De carrosserie als consequentie van het modulaire interieur.

[+]

COCKPIT - FLEXIBEL MIDDEN
De centrale zitpositie bevat symboliek en benadrukt de zelfbeschikking waarvoor de sportwagens van Porsche staan. In een handomdraai wordt de stoel 180 graden gedraaid. De cockpit wordt een communicatiecentrum. Vijf ronde instrumenten reizen mee naar de toekomst. Hiermee wordt trouw gebleven aan de traditie en het merk-DNA. Fysieke knoppen behouden eveneens het bestaansrecht. De beeldschermen voor de passagiers links en rechts kunnen afzonderlijk worden bediend of in het dashboard weg worden geklapt.

Interieur van de toekomst

“We hebben nagedacht over hoe we een interieur dat zo ver afstaat van het klassieke sportwageninterieur, toch een uitgesproken Porsche-elan konden geven; hoe autonoom rijden eruit zou kunnen zien”, legt Mauer uit. Dat tweede aspect is zeker een discussiepunt. Sportwagens zijn immers een uiting van zelfbeschikking. Mauer: “We gaan er niet van uit dat onze klanten het zelf sturen willen opgeven.” Maar om vrij te kunnen associëren over de toekomst moeten deze vingeroefeningen grenzen overschrijden. Daar komt de centrale rijderspositie in de ‘Raceservice’ vandaan. “Als ik wil rijden, ervaar ik meer cockpitgevoel dan in welke andere auto ook. Zo niet, dan kan de bestuurdersstoel 180 graden draaien en is dan naar de overige passagiers gericht. We zijn ongeveer een jaar bezig geweest om deze basisideeën te concretiseren”, licht het hoofd Design toe.

De totaalbeleving bij het UX-interieurontwerp staat in het teken van een digitale lifestyle en de relatie tussen bestuurder, passagiers en voertuig. “Met de Taycan hebben we laten zien hoezeer we vooruitdenken”, zegt Van Hulten. “Nu keken we naar een mogelijke volgende algehele innovatie. Hiervoor ging ons denken en handelen van interieur naar exterieur.”

De zijramen zijn asymmetrisch vormgegeven. “Eén kant is dicht, passagiers kunnen zich daar terugtrekken”, legt hoofd Interior Design Auerbach uit. “De andere kant heeft een grote raampartij voor onbelemmerd uitzicht. Als we de deuren sluiten, voelt het interieur aan als een beschermende capsule.” Geborgenheid en comfort domineren het modulaire interieur. Passagiers op de eerste rij zitten versprongen naast elkaar in ergonomisch gevormde sportstoelen. Ze hebben een onbelemmerd zicht vooruit en hun eigen dashboard met beeldschermen. De hoofdsteunen van de achterbank zijn ‘zwevend’ voor een vrij uitzicht naar achteren. De luxe van het flexibele interieur is mogelijk door de aandrijftechnologie: volledig elektrisch en in de vloer weggewerkt.

“Zo ver van het klassieke sportwageninterieur, toch een uitgesproken Porsche-elan.”

Michael Mauer

[+]

Asymmetrisch
Blindering aan de linkerzijde en een grote schuifdeur rechts.

[+]

Ivo van Hulten
“De UX-afdeling bouwt voort op een indrukwekkende merkhistorie – en we kijken met lef diep in de toekomst.”

Succesfactor UX

Ivo van Hulten (43) houdt zich bezig met de toekomstige klantenkring – de smartphone-generatie. “Ooit was het verlangen naar iets nieuws gestild met de aankoop van het product. Tegenwoordig zijn veel jongeren niet alleen gefascineerd door de esthetiek van een product, maar ook door de mogelijkheden die het hen biedt.” De esthetiek van een interieur hangt dus van veel meer factoren af dan alleen de vorm of het materiaal. “De vragen zijn: is het interieur modulair genoeg om zich een paar jaar na aankoop aan te passen aan veranderende levensomstandigheden? Kan ik op afstand op elk moment updaten?” Hij is ervan overtuigd de antwoorden te vinden in de vorm van een nieuwe esthetiek: “De UX-afdeling bouwt voort op een indrukwekkende merkhistorie – en we kijken met lef diep in de toekomst.”

Collega Markus Auerbach (57) vult aan: “Een digitale reis kan voor ons een poort naar een universum openen, maar nooit de fysieke beleving vervangen. Een auto is een bewegende ruimte, of ik die nu zelf bestuur of niet. De stoelen in dit busje zijn ontworpen voor beweging, ze houden het lichaam vast en geven ondersteuning.” Hij wijst vanaf de sportstoel op de tweede rij naar de achterbank, die aan een lounge doet denken. “De bank maakt een andere zithoek mogelijk door de gebogen zijkanten; we kunnen tegenover elkaar gaan zitten. Het heeft een bijzonder communicatief en ontspannend karakter met alternatieve zitposities om te praten, te werken en te ontspannen.” Voor hem zijn hernieuwbare grondstoffen de materialen van de toekomst, zoals hout, opnieuw geïnterpreteerd en gecombineerd met metalen of verantwoorde kunststoffen. Ooit werd hout uit voertuigen verbannen, maar het kan binnenkort een comeback maken. Auerbach zet ook in op zogenaamde slimme materialen met bijzondere eigenschappen – die bijvoorbeeld reageren op externe factoren en licht geven zonder rechtstreeks te worden verlicht. Of materialen die steeds van vorm veranderen om perfect aan te sluiten bij de ergonomie van inzittenden.

“Van buitenaf gezien is een Porsche een sculptuur, een kunstwerk. Het interieur voegt een dimensie toe.”

Markus Auerbach

[+]

Markus Auerbach
“Als we de deuren sluiten, voelt het interieur aan als een beschermende capsule.”

Ruimtegevoel met karakter

De toekomstvisies waaraan de gespecialiseerde afdelingen in Weissach samenwerken zijn complex, omdat ze ruimten vormgeven waarin mensen zitten. “Van buitenaf gezien is een Porsche een sculptuur, een kunstwerk. Het interieur voegt een dimensie toe. Auto’s met een zwak interieur overleven niet lang, omdat er geen emotionele band mee ontstaat”, vat Auerbach samen. De interieurontwerper weet dat er ook in de toekomst nog schakelaars en knoppen zullen zijn: “Het evenwicht tussen analoge en digitale bedieningspanelen verschuift. Toch zijn fysieke knoppen in de cockpit ideaal, omdat je de ogen op de weg kunt houden. Maar als ik als bestuurder ooit veel minder hoef te doen, dan kan ook dat veranderen. Maar we kunnen niet alles optisch oplossen, want dan gaan er dimensies ontbreken.”

[+]

Markus Auerbach (boven) en Michael Mauer gebruiken de ‘Raceservice’ als vergaderkamer.

In de volgende stap wil Van Hulten een ziel voor de ‘Raceservice’. Hij herinnert zich de Amerikaanse serie Knight Rider, waar hij als kind graag naar keek. “K.I.T.T., de pratende auto, fascineerde me. Het krachtige samenspel van hoofdpersoon en voertuig sprak me intellectueel aan. Ik voelde me verbonden met die auto omdat die een eigen karakter had.” Verwijzend naar de studie vraagt hij zich af: “Van welke dagelijkse interactie gaan we uit – bellen we over dertig jaar onze auto en worden we opgehaald?” Vanuit deze grootse toekomstvisie op overmorgen gaat het ontwerpteam nu terug naar het concrete antwoord voor morgen. Met het beste van het merk-DNA: het karakter.

Tekst Christina Rahmes
Foto's Stefan Bogner