Porsche - Het zit hem in de mix: een successtory

Het zit hem in de mix: een successtory

Verbruik/emissie* Panamera 4 E-Hybrid: Gemiddeld in l/100 km 2,5; CO2-emissie in g/km 56; Stroomverbruik gemiddeld, in kWh/100 km 15,9.
Verbruik/emissie* Panamera Turbo S E-Hybrid: Gemiddeld in l/100 km 2,9; CO2-emissie in g/km 66; Stroomverbruik gemiddeld, in kWh/100 km 16,2.

Passau, Germany

Wij bouwen sportwagens. Dat hebben we altijd gedaan. Het zit in onze genen om vooruitgang te willen boeken. Om nooit stil te staan, tenzij om het plezier kort te laten bezinken. Porsche zet de bakens uit. Niet alleen op het racecircuit. Vanuit deze motivatie werden de beste sportwagens ter wereld gebouwd. Hieruit ontstond innovatie. En ontwikkelden we ongeëvenaarde technologieën. Decennialange ervaring waar de ontzettend trots op zijn. Wij kijken altijd de toekomst tegemoet. Wie nieuwe horizonten verkent, komt bij heel wat verrassingen uit. Dat is net de aantrekkingskracht ervan. Sinds Porsche in e-mobiliteit is gestapt, hebben al flink wat verrassingen ons pad gekruist. Dat een hybride uitvoering de krachtigste sportwagen binnen zijn modelgamma kan zijn. Dat milieubewustzijn niet de minste impact hoeft te hebben op de rijervaring. Dat sportiviteit en comfort hand in hand kunnen gaan. De grootste verrassing van allemaal: hoeveel gelijkenissen je wel kan trekken tussen de filosofie achter een Porsche als de Panamera Sport Turismo en een bedrijf uit de mueslisector. Wie durft, die wint.

Eén ingrediënt is nog lang geen recept. Hetzelfde geldt voor succes. Dit is zo’n verhaal. Drie studenten. Eén idee. Gecombineerd met buikgevoel, strategie, het nodige doorzettingsvermogen en een vleugje humor. En de moed om te overwinnen. Samen met de Panamera Turbo S E-Hybrid, volgen we de voetsporen van dit succesverhaal en bezoeken we mymuesli in Passau.

“Je moet er gewoon voor gaan. Zelfs als het op niets uitdraait, heb je nog altijd een fantastisch avontuur beleefd.”

[+]

De eerste gelijkenis tussen de Panamera en het mymuesli-project: beide hebben hun eerste stappen ondertussen gezet. En dus stuurden we de Panamera naar dezelfde route waar 10 jaar geleden het idee voor mymuesli ontstond. Op weg naar een zwemmeer in de buurt van Passau kwamen de drie oprichters tijdens gesprekken over muesli en gestimuleerd door een radioreclame tot de conclusie dat niet alleen de reclameboodschap beter kon. Ze waren er bovendien van overtuigd dat het aanbod en de variatie in de producten aan een kleine revolutie toe was. De drie mannen die hun eigen creatieve speelveld wilden afbakenen, heten Max, Hubertus en Philipp. Geen van de drie had toen kunnen vermoeden dat ze aan de start stonden van een groots avontuur en dat hun idee zou uitgroeien tot een project van formaat.

[+]

De timing zat goed.
Waarom zou je het comfort van een berline moeten opofferen om in een van de beste sportwagens te kunnen rijden? Waarom zou je geen voordeel kunnen puren uit e-mobiliteit zonder daarom te bezuinigen op prestaties of rijplezier? Het zijn allemaal vragen die aan de basis liggen van de Porsche Panamera-concept: de pionier van de missie E-Performance. De Panamera Sport Turismo is de modelgeneratie die alles op zijn kop zet. Hij wordt gekenmerkt door de alomtegenwoordige claim om altijd vooruitgang te boeken, nieuwe horizonten te verkennen en van bij het allereerste begin op het hoogste niveau in te grijpen. Om te presteren en succes te boeken. Het feit dat een hybride aandrijving het gebruikelijke vermogen en prestatiepeil van een Porsche behoudt, werd aanvankelijk door velen sceptisch onthaald. Uiteraard moet je eerst jezelf bewijzen. Iedere vraag in de praktijk beantwoorden. Maar die uitdaging zijn we in heel onze geschiedenis nog ooit uit de weg gegaan.

Net als Thomas Edison en veel grote uitvinders in de loop der eeuwen, hebben jonge ondernemers eerst de twijfel bij het grote publiek moeten weten overwinnen. “Mensen staan altijd wat weigerachtig tegenover nieuwigheden”, zegt Max met een glimlach. Een speciaal opgezet onderzoek vanaf het eerste jaar bewijst deze theorie: meer dan 1.000 mensen werd gevraagd of ze bereid waren om muesli online te kopen. Niet één deelnemer antwoordde “Ja”. Toch was dat voor de drie oprichters geen reden om op te geven. Plots werd de drang naar individualiteit immers hip. 10 jaar later gaan de zaken beter dan ooit. Het bewijst dat men zich niet te snel van de wijs mag laten brengen en dat het geluk een kans moet krijgen. Met verbeelding, intelligentie en een stalen wilskracht. Omdat het erop aankomt het juist akkoord te vinden en met een aanbod uit te pakken waarvan niemand op voorhand weet of het in de smaak zal vallen. Dat is pas echte innovatie.

[+]

“Dat we elkaar onderling aanvullen is een van onze troeven.”

Perfecte interactie.
We ontmoeten Max die ook in naam van zijn twee medeoprichters spreekt. Hij hecht veel belang aan het feit dat het mymuesli-project geen onemanshow is. Meteen is duidelijk dat hij het begrip teamgeest zowat persoonlijk vormgeeft. De drie vrienden tekenden samen van bij het begin hun plan uit en streefden verder niets anders na. Ze dragen de interactie tussen de individuele partners erg hoog in het vaandel. Ieder individu draagt op zijn eigen manier bij. En samen leidt dat tot een harmonieus geheel. Soms wordt een idee zelfs uitgerold zonder businessplan, proberen ze iets nieuws omdat ze graag met hun job bezig zijn. En omdat ze het gemeenschappelijke doel nastreven om van een bescheiden idee iets groots te maken. Voor beslissingen geldt als basisregel een combinatie van buikgevoel en strategisch inzicht. Max zegt dat ze het misschien niet over ieder detail eens zijn. Maar ze vullen elkaar perfect aan, stimuleren en steunen elkaar onderling. Ieder hebben ze hun eigen competenties en passie. “En geen van alle drie willen we ons beperken tot onze eigen specialiteit.” Dat is belangrijk omdat hier het geheel vooropstaat en dat is een stuk groter dan de som van de delen. Wat ons meteen de link doet leggen naar de Panamera Turbo S E-Hybrid en diens combinatie van een verbrandingsmotor met een elektrische motor. Wanneer Max plaatsneemt in de Panamera, is meteen duidelijk dat die twee elkaar perfect begrijpen.

[+]
[+]

“Wij wilden absoluut een product dat je in de hand kan nemen.”

Voor de oprichters vervult elke medewerker een gelijkwaardige rol bij het succes van het bedrijf. Of het nu gaat om het bestuur, de productie, de inkoop of de verkoop. Aanvankelijk wisten ze zelfs niet zeker of ze zich een titel moesten geven. "Lange tijd was ik Hoofd wow-ervaring klanten“, aldus Daniel, marketingdirecteur, die we kort ontmoeten. Als de drie oprichters het over "wij’ hebben, bedoelen ze het hele bedrijf. Dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd. Desgevraagd hebben de medewerkers van het bedrijf het met stralende ogen over één grote familie. Ondanks de indrukwekkende groei en de grootte van het bedrijf, zijn ze diep van binnen altijd dicht bij zichzelf gebleven. Iedereen kan zijn of haar bijdrage leveren. Iedereen geniet hetzelfde respect. Sommige medewerkers werken al vanaf het begin bij het bedrijf. Ze herinneren er graag aan hoe uit een kleine fabriek een grote productielocatie met iets minder dan 700 medewerkers. Met de bijbehorende uitrusting en afzonderlijke installaties. En de eerste winkel in een voetgangerszone. Ze hebben het gevoel dat ze deel uitmaken van iets groots. En iedereen werkt met plezier en passie naar een gezamenlijk doel: zorgen dat het mymuesli-idee steeds weer nieuw leven in wordt geblazen. Soms gaat het er ook serieus aan toe. "De jonge jongens van toen zijn uiteraard de bazen van nu. En als zodanig moeten ze soms daadkrachtig optreden. Maar over het algemeen zijn ze nog steeds dezelfde jongens van weleer.”

[+]

Ondernemingsgeest.
We rijden met de Panamera Turbo S E-Hybrid van het meer richting Passau naar de productiesite. In het begin werd de productie volledig met de hand gedaan. Vandaag telt het bedrijf 3 locaties, meer dan 50 winkels en zijn de producten terug te vinden in de rekken van grote supermarktketens. Waar de oprichters het meest voldoening aan overhouden, is hoe ze hun project hebben zien groeien. En ze zullen nooit verlegen zitten om een nieuw idee. Het zijn geboren ondernemers. Die het volste vertrouwen hebben in hun capaciteiten.

Start-up of middelgrote onderneming? Dat is de vraag. Ook hier is het de juiste combinatie die het haalt. Een middelgrote onderneming weerspiegelt een bepaalde stand van zaken. Het is een teken van succes. Toch willen ze hun titel van start-up niet zomaar overboord gooien. Waarom zouden ze ook? Ze zien nog altijd nieuw potentieel voor ontwikkeling. Ze spiegelen zich aan bedrijven die over de jaren heen trouw zijn gebleven aan een ondubbelzinnige designtaal. Porsche bijvoorbeeld. Max schetst een vergelijking: “Dit zijn perfecte producten in de beste betekenis van het woord, producten waar de verwachtingen helemaal worden ingelost door de ervaring zelf.” En dit geldt net zo nadrukkelijk voor muesli.

[+]

Enkel de allerbeste ingrediënten.
Een van de redenen waarom er zoveel aandacht wordt besteed aan kwaliteit, is de liefde voor het product. Klanten zouden beloond moeten worden voor hun nieuwsgierigheid en hun verlangen om iets nieuws uit te proberen. Een principe dat ook wij huldigen. En niet alleen met onze hybride modellen. Max kijkt nu al reikhalzend uit naar de eerste volledig elektrische Porsche. Hij heeft dan ook een erg groot milieubewustzijn. Om te garanderen dat de klanten absoluut tevreden zouden zijn, worden bij mymuesli enkel organische producten gebruikt. En daar zijn ze zonder meer trots op. Om die reden hechten ze ook erg veel belang aan de herkomst van hun ingrediënten. En hanteren ze voor hun partners hoge standaards inzake kwaliteitsbesef. Bij een gebrek aan vertrouwen bedanken ze bijgevolg graag voor dat ene bepaalde product. Ook wanneer dit betekent dat ze daarmee een afgetekende trend moeten missen. Toch kan het team bogen op een behoorlijk indrukwekkende productvariëteit. Uit staalstudies blijkt dat er op 100.000 bestellingen slechts 42 identiek zijn samengesteld. Ze blijven onvermoeibaar verder werken en zijn altijd bereid om nieuwe types uit te proberen. Ze stellen zichzelf ook continu in vraag en durven zich te inspireren op wat hun klanten wensen. Bovendien kijken ze verwachtingsvol naar de toekomst en naar de boeiende ontwikkelingen die hun nog te wachten staan.

“De belangrijkste mijlpaal voor mij is, in de eerste plaats, dat we de stap hebben gezet. Het gevaarlijkste maar ook het makkelijkst is je oor te luister leggen bij sceptici.” -Max Wittrock

Porsche 3,4 seconden
3,4 seconden
Porsche Porsche E-Performance
Porsche E-Performance
Porsche Prestaties onder hoogspanning.
Prestaties onder hoogspanning.
Porsche Concept
Concept