Porsche - Grootstedelijke jungle

Grootstedelijke jungle

[+]

Vormen en kleuren
In de Gardens by the Bay van Singapore toont de Macan zich aan de wereld. Ook de Cloud Forest maakt deel uit van het circa 100 hectare grote tuincomplex. In de kas wordt een plantenwereld getoond die normaal gesproken op 3.000 meter hoogte te vinden is. Tegelijkertijd is het gebouw een architectonische parel die er vanbuiten uitziet als een gigantische stalen schelp. Vormen en kleuren overheersen op deze plek – net als bij de Macan met zijn expressieve design.

De 100% elektrische Macan viert in Singapore zijn wereldpremière – de groene megastad biedt het ideale decor voor een baanbrekende auto. De stad combineert traditie met innovatie, economische groei met duurzaam stadsontwerp – en lijkt wel een toekomstlaboratorium voor de stad van morgen.

De regen vervaagt de kleuren in de kloven tussen de wolkenkrabbers: het groen van de palmen, de kleurrijke skybars in de flats met hun knipperlichten – alles verdwijnt in een mistige schemering. Het is de dag voor de wereldpremière van de nieuwe Macan in Singapore. De regen klettert op de daken. In de tropische hitte verandert de neerslag op de grond in damp die zich een weg baant tussen de bomen van staal. De moesson in Singapore, de groene megastad in Zuidoost-Azië. De stad van financiële instellingen, van wereldhandel en van het begin van een groene toekomst.

Het is het perfecte podium voor een spectaculaire Porsche-show. In de weken ervoor is in de Gardens by the Bay een kunstwerk opgebouwd dat de maker zelf ‘My Two Cars Garage’ noemt: het bestaat uit meer dan 6.500 onderdelen die samen een zelfdragende driedimensionale puzzel vormen. Een futuristische garage in het zuiden van Singapore – midden in een tuincomplex met watervallen, mangrovemoerassen en boomkroonpaden. De garage is ontworpen door architect en kunstenaar Marc Fornes, in samenwerking met Style Porsche.

[+]

[+]

Futuristisch
De zogenaamde ‘supertrees’ zorgen voor de visuele omlijsting bij het evenement. De stalen bomen zijn het symbool van de Gardens by the Bay. Ze zijn voorzien van zonnepanelen en produceren hernieuwbare energie, waarmee ze in de schemering voor een lilakleurig schijnsel zorgen.

Op de dag van de wereldpremière trekt de regen weg, de duisternis valt over de Gardens by the Bay. Genodigden van over de hele wereld kijken met spanning uit naar wat er komen gaat. Muziek en lichteffecten wekken de kunstinstallatie van Marc Fornes tot leven, flitsen schieten over het oppervlak van de sculptuur – vervolgens rijden onder de tonen van epische muziek de Macan 4 en de Macan Turbo uit hun garage. De Macan 4 in de nieuwe designkleur ‘Provence’ en de Turbo in ‘­IJsgrijsmetallic’. Porsche-power tegen het decor van het iconische hotel Marina Bay Sands. De drie torens met elk 55 verdiepingen zijn op een hoogte van circa 200 meter met elkaar verbonden door een 340 meter lange daktuin met infinitypool, die als een surfplank boven op de drie wolkenkrabbers ligt. “Deze locatie bewijst dat verandering mogelijk is”, zegt Porschebestuursvoorzitter Oliver Blume. “Een jungle midden in de stad. Hernieuwbare energie. Je moet je er alleen voor openstellen en ermee aan de slag gaan.” Dat is precies wat Porsche doet. Met de Macan voert het sportwagenmerk een van zijn bestsellers het tijdperk van de elektromobiliteit binnen.

[+]

Sculpturaal
Het Porsche-logo zit nu midden in de 3D-lichtband op de achterzijde die door de geprononceerde schouders een gespierde uitstraling krijgt.

De ontwikkelaars hebben het nieuwe model met passie en perfectionisme verder ontwikkeld. “We tillen de Macan naar een compleet nieuw niveau”, zegt Blume. “Met een uitstekende e-performance, de nieuwe Driver Experience en een expressief design.” Sportief, duurzaam, elegant – het 100% elektrische model pas bij de betekenis van de naam ‘Macan’. In het Indonesisch betekent het ‘tijger’.

In Singapore maakt hij de sprong naar de toekomst en landt in de megastad in een uniek decor: palmen, varens en orchideeën groeien langs de wegen, waarover het verkeer bijna zonder files rijdt. Met op elke hoek vooruitgang – en tegelijkertijd is de geschiedenis tastbaar. Traditie en innovatie gaan hier hand in hand. De kleurrijke gebouwen uit de koloniale tijd en de oude tempels lijken wel miniaturen die zich verschuilen onder de hoge flatgebouwen. Langs de gevels van deze reusachtige wolkenkrabbers groeien verticale tuinen de hoogte in – sinds de jaren 60 ontwikkelt Singapore zijn visie van de tuinstad. De grootstedelijke jungle biedt werkenden in de kantoren uitzicht op het stedelijke regenwoud. In een stad die groeit en gedijt.

“Singapore opent de deur naar de toekomst.”

Oliver Blume

[+]

Stedelijke jungle
Ongeveer de helft van Singapore is begroeid , waardoor de metropool een van de groenste steden ter wereld is. Daarbij wordt er niet alleen horizontaal aangeplant. Ook de verticale gevel- en dakbegroeiing is beeldbepalend voor de stad. Volgens het Green Plan 2030 moet voor het einde van dit decennium 200 hectare van de totale stadsoppervlakte aan hoogbouw begroeid zijn. Moderne architectuur gaat hand in hand met duurzame stadsontwikkeling – of het nu gaat om een dakterras, zoals op het Oasia Hotel, of om de binnenkant van de Parkroyal Collection Marina Bay.

[+]

Parkroyal Collection Marina Bay

In de metropool waar Europeanen en Chinezen elkaar ontmoeten. Maleisiërs en Indiërs. Een wereldstad als knooppunt: langs de kade van de haven rijgt een eindeloze ketting van containerschepen zich aaneen. De megastad is met haar circa zes miljoen inwoners een centrum voor innovatie en technologie. Kenmerken waarvoor ook de nieuwe Macan staat. In de afgelopen jaren is de regio Overseas & Emerging Markets, waartoe ook Zuidoost-Azië behoort, voor Porsche uitgegroeid tot een van de wereldwijd meest dynamische markten. Met aanzienlijke groeimogelijkheden. In 2023 steeg het aantal leveringen met 16 procent, in totaal 52.220 klanten namen daar hun nieuwe sportwagen in ontvangst. Bijna twee keer zo veel dan tien jaar geleden.

[+]

Dit potentieel moet in de toekomst nog veel meer worden benut: daarom werd in november 2023 de nieuwe Porsche Campus geopend. In Guoco Midtown, een modern gebouwencomplex, huist het operationele centrum van Porsche Asia Pacific, de regionale dochtermaatschappij van Porsche. Tegelijk met de wereldpremière is ook Porsche Studio Singapore geopend: het is een van de meer dan 20 studio’s wereldwijd die klanten een unieke merkbeleving biedt. Volgens Oliver Blume wil Porsche met de 100% elektrische Macan nieuwe doelgroepen bereiken. “Onze Porsche-familie wordt jonger en vrouwelijker. Vooral in Azië.” Klanten verwachten een SUV die de performance van een sportwagen biedt – en de digitale ervaring van een smartphone eraan koppelt.

[+]

Expressief
De strakkere vormgeving komt vooral tot uiting bij het vooraanzicht van de Macan 4 en accentueert de sportieve en dominante look.

Innovatie en traditie: binnen dit spanningsveld beweegt men zich niet alleen in Singapore. Ook voor Michael Mauer en zijn team dienen deze begrippen telkens weer als kompas als ze een nieuwe auto ontwikkelen of een bestaande verder ontwikkelen. Bij de 100% elektrische Macan stond het hoofd van Style Porsche voor de uitdaging om een bestaande auto zodanig vorm te geven dat hij ook toonaangevend zou zijn in het tijdperk van elektromobiliteit. “Bij elke nieuwe generatie moeten we het juiste evenwicht tussen bekende designkenmerken en nieuwe elementen zien te vinden”, vertelt hij het publiek tijdens de wereldpremière. Daarbij blijft één principe altijd overeind: “Porsche blijft Porsche – ook een elektrische Porsche is de sportwagen binnen zijn segment.” Dit principe kenmerkt ook de 100% elektrische Macan. “We hebben zowel het interieur als het exterieur nog strakker vormgegeven”, vertelt Mauer. “De nieuwe Macan oogt nog sportiever en dynamischer. Het rijplezier weerspiegelt zich absoluut in de vormgeving.”

Ook de glanzende sculptuur van Marc Fornes is geïnspireerd door deze vormgeving. Het kunstwerk biedt ruimte voor bijzondere momenten, zoals de wereldpremière in Gardens by the Bay. Fornes, een gepassioneerd Porsche-rijder, vertelt in Singapore over zijn fascinatie voor het merk: “Het zijn auto’s die gemaakt zijn om van te dromen. En dan heb ik het niet over hun materiële waarde. Het gaat me om het plezier waarmee ze je leven verrijken.” In de kleur ‘Provence’, in ‘IJsgrijsmetallic’ of in de vele andere kleuren waaruit klanten kunnen kiezen. Deze avond licht de unieke garage van Fornes op boven de twee sportwagens. De combinatie oefent een magische aantrekkingskracht uit. Op deze plek aan de baai van Singapore begint voor de Macan de elektrische reis die voert vanuit de tuinstad naar straten overal ter wereld.

Tekst Matthias Kriegel, Erik Raidt
Foto’s Frank Kayser

Première in de megastad:

de nieuwe Macan in Singapore – nu in het 9:11 magazine!

Porsche Campus Singapore

De Association of Southeast Asian Nations (ASEAN-regio) is voor Porsche een van de belangrijkste markten. Volgens prognoses is de statenbond uiterlijk in 2030 de op twee na grootste economische regio, na China en de VS. De onlangs geopende Porsche Campus speelt daarop in. Hier worden de activiteiten van Porsche Asia Pacific gecoördineerd. In de Guoco Midtown bevinden zich moderne kantoorruimtes en zalen voor evenementen. De plek van levering is wel heel speciaal, want klanten nemen hun sportwagen op de zesde etage in ontvangst. Op de begane grond werd een dag voor de première van de Macan de feestelijke opening van de Porsche Studio Singapore gevierd. In een van de wereldwijd meer dan 20 studio’s kun je ook hier het sportwagenmerk van dichtbij ervaren – inclusief horeca, samenwerkplekken en lifestyleproducten.