Porsche - Stad, land, fjord.

Stad, land, fjord.

[+]

Aksel Lund Svindal
Tijdens de wandeling door Oslo vertelt Svindal ons hoe hij zijn balans heeft gevonden.

In Oslo met Aksel Lund Svindal.

Charismatisch, milieubewust, bruisend: Oslo is een bijzondere mix van stedelijke magie. Met de legendarische skiër Aksel Lund Svindal als gids leren we de Noorse hoofdstad zelfs in de Scandinavische winter van haar zonnige kant kennen.

Kalmte – het gevoel dat onvermijdelijk over bezoekers in Oslo neerdaalt. De mensen en het leven in de Noorse metropool ogen benijdenswaardig ontspannen. Oslo, uniek gelegen tussen zee en bergen, ademt behalve een kosmopolitische ook een gezellige sfeer.

Ook Aksel Lund Svindal doet het ondertussen rustiger aan. Hij hoeft niet meer te strijden om een honderdste van een seconde, zoals in de tijd toen hij nog topsporter was. Begin 2019 eindigde hij zijn carrière als tweevoudig Olympisch kampioen en vijfvoudig wereldkampioen. De 39-jarige groeide daarmee uit tot een van de succesvolste hedendaagse skiërs.

[+]

Het grote geheel
Skilegende Svindal houdt vooral vanwege het water van Oslo – hier met zijn hond Molly.

Op deze ijskoude, zonnige winterochtend ontmoeten wij Svindal bij zonsopgang voor een wandeling samen met zijn hond Molly, een ­Australian-Cobberdog. Tegen het schitterende decor van de Oslofjord verklapt hij ons meteen een geheim: “Ik hou van het water en de weidsheid ervan”, zegt de man die bijna zijn hele leven in de Alpen heeft doorgebracht. Wat hem onder andere aan zijn geboortestad Oslo bevalt, is dat zijn oude en nieuwe leven hier heel goed samengaan. Hoe? “Dat zullen jullie vandaag nog zien”, belooft hij lachend.

Maar eerst wil Svindal ons zijn persoonlijke highlights van de stad laten zien. Hij begint zijn dag doorgaans in de Åpent Bakeri, een klein café in het oude centrum met schilderachtige gevels uit de tweede helft van de 19e eeuw. Als Svindal binnenstapt, weet chef Emmanuel genoeg: cappuccino en marmeladebroodjes. De legendarische skiër is hier niet de superster, maar gewoon een goede oude bekende. “Toen ik nog actief was, woonde ik om de hoek”, vertelt hij, “op een tot woning verbouwde zolder.” De nabijheid van het station van de Airport Express gaf toen de doorslag, voegt hij er nog aan toe, “als wedstrijdskiër was ik immers altijd klaar om te vertrekken.”

[+]

Ritueel
Svindal begint zijn dag graag in zijn favoriete café.

[+]

Schitterend
19e-eeuwse gevels zijn kenmerkend voor de oude binnenstad rondom het Koninklijk Paleis.

Een van de charmante eigenschappen van de Noorse metropool met bijna 700.000 inwoners is dat je de stad te voet of met de Bysykkel, de deelfiets, kunt verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen binnen een straal van enkele kilometers. Zo leidt onze weg naar het Koninklijk Paleis een klein eindje verderop. Het park is het hele jaar geopend, het paleis kun je in de zomer tijdens een rondleiding bezichtigen. De aflossing van de wacht hoort bij de aloude tradities van een monarchie die ook in de 21e eeuw nog grote populariteit geniet onder de bevolking. Svindal had als een van de succesvolste sporters van Scandinavië al het voorrecht om uitgenodigd te worden voor recepties in de grote balzaal. Met kroonprins Haakon, een grote fan van alpineskiën, heeft hij sindsdien een goede band, gebaseerd op wederzijds respect.

[+]

Futuristisch
Uitzicht op de ‘Barcode’ – zo worden de flats in de wijk Bjørvika genoemd.

Oslo kijkt terug op een meer dan duizendjarige geschiedenis, maar wij naderen nu eerst het jongste stadsdeel, het hyper­moderne deel met zijn spectaculaire gevels van woningen en kantoorgebouwen, en winkels en restaurants. De wijk Aker Brygge rondom de jacht- en veerhaven is gebouwd op het terrein van een oude werf en trekt inmiddels jaarlijks twaalf miljoen bezoekers.

Voor zijn vele activiteiten heeft Svindal hier een kantoor dat hij vooral heel fijn vindt, omdat hij er in de zomer direct van thuis naartoe kan varen. Naast zijn werkzaamheden als merkambassadeur voor Porsche neemt hij deel aan start-ups die zich bezighouden met duurzame projecten, ontwikkelt hij skikleding en heeft hij een autobiografie geschreven (‘Groter dan ik’). Hij gaat nog lang niet met pensioen. “Ik heb elke dag nieuwe ideeën die ik nog zou kunnen uitvoeren”, zegt hij lachend.

Een nationale held blijft hij sowieso. Selfies met bijna elke tweede voorbijganger horen erbij. Daarbij blijft Svindal altijd vriendelijk. “Mensen zijn er blij mee”, legt hij uit, “en dat stemt mij ook blij.”

[+]

Cultuur te voet
Alleen in Oslo staat een operahuis waarvan het dak geschikt is voor een wandeling.

[+]

Pauzeplek
Even pauze voor het Nobel Vredescentrum. Ook het nieuwe Nationale Museum (op de achtergrond) is uitgegroeid tot een publiekstrekker.

Nasjonalmuseet

Het nieuwe Nationale Museum, centraal gelegen aan het Raadhuisplein, werd in de zomer van 2022 geopend. Met meer dan 5.000 werken is het museum een expositieruimte van wereldklasse met de meest uitgebreide collectie Scandinavische kunst, architectuur en design. De lichte expositiehal op het dak is gezichtsbepalend voor het nieuwe gebouw.

[+]

Brandstore
De Porsche Studio Oslo is onderdeel van een nieuw retailconcept waar je het merk ook midden in de stad kunt ervaren.

We gaan binnendoor naar het door toparchitect Renzo Piano ontworpen Astrup Fearnley Museet, een van de toonaangevende musea voor hedendaagse kunst van Scandinavië. Dan wil Svindal ons iets laten zien voor het Nobel Fredssenter, het Nobel Vredescentrum. “Kijk eens naar wat hier staat”, zegt hij en wijst naar de inscriptie op de boogvormige sculptuur voor het Nobelmuseum. “Het beste wapen is bij elkaar gaan zitten en met elkaar praten”, staat er te lezen. “Het citaat van Nelson Mandela maakt elke keer weer indruk op me als ik hierlangs kom”, vertelt Svindal.

Svindal leidt ons verder door Mathallen, de markthal, een oude fabriekshal met winkels, cafés en restaurants. Na een korte koffiepauze lopen we naar het operahuis. Het werd in 2008 geopend en is een architectonisch meesterwerk. Het begaanbare dak biedt een adembenemend uitzicht over het water, de stad en de omliggende bergen. “Waar vind je dit elders?”, vraagt Svindal. “Aan de ene kant het fjord, aan de andere kant het bos.”

[+]

Veelzijdig
Of je nu wilt flaneren, lekker wilt eten of wilt shoppen, de markthal biedt voor elk wat wils.

Mathallen

De markthal ligt iets ten noorden van de binnenstad en herbergt tegenwoordig circa dertig verschillende winkels, marktkramen, cafés en restaurants. De voormalige fabriekshal is een unieke plek waar je heerlijk kunt winkelen en eten. In de afgelopen jaren is het een trekpleister geworden voor toeristen en inwoners van Oslo.

“Bij ons in Oslo tikken de klokken echt anders.”

Aksel Lund Svindal

Een ander spectaculair nieuw gebouw ligt pal om de hoek: het museum dat is gewijd aan de grote schilder Edvard Munch, eind 2021 geopend. Wij gaan echter naar een ander eerbiedwaardig instituut: het Grand Café in het gelijknamige hotel aan de Karl Johans gate, dat ons met traditionele Scandinavische specialiteiten lokt. Voor stamgast Henrik Ibsen is daar permanent een tafel gereserveerd. Omdat de Noorse dichter des vaderlands al sinds 1906 niet meer op aarde is, houdt sindsdien een pop zijn plaats bezet. “Daaraan zie je dat bij ons de klokken echt anders tikken”, merkt Svindal met een knipoog op.

[+]

Nalatenschap
Op 26.000 vierkante meter en 13 verdiepingen herbergt het Munch Museum de werken van de beroemde Noorse schilder.

[+]

Vesting Akershus

De middeleeuwse burcht uit de 13e eeuw torent in de verte boven de haven uit. In de 17e eeuw veranderde de vesting na een verwoestende brand in een slot met weelderige zalen in renaissancestijl, die nu door de regering voor representatieve doeleinden worden gebruikt. Met name de kerk met het koninklijk mausoleum is bezienswaardig.

[+]

De charme van Oslo is uniek, en om dat te bewijzen gaan we op weg naar het hoogtepunt van de dag, tenminste in geografisch opzicht. Met de auto doe je er ruim een kwartier over om van de binnenstad naar het Oslo Vinterpark op de Holmenkollen te rijden. Svindal pakt daarvoor zijn Taycan Turbo Cross Turismo, zijn ideale vrijetijdsauto. “Ready for adventure”, vindt hij, “het is geweldig om met deze auto te rijden, en tegelijkertijd kan ik dingen meenemen om plezier mee te maken.” Want de variabele bagageruimte van de 100% elektrische Porsche biedt genoeg ruimte voor de complete skiuitrusting, waaronder een nieuw paar ski’s van het merk Head dat in samenwerking met Porsche tot stand is gekomen.

De skiliften op de 371 meter hoge berg zijn in het winterseizoen tot en met Pasen geopend. Ook op werkdagen is het er druk. Voor de inwoners van Oslo is het een gewoonte geworden om overdag naar het kantoor aan het water te gaan en na het werk de piste op. “Ik ski het liefste ’s avonds”, vertelt Svindal, “de pistes worden gelukkig met schijnwerpers verlicht. En je bent bijna helemaal alleen.”

Overdag water, ’s avonds bergen – nu begrijpen we waarom Svindals oude en nieuwe leven zo goed samengaan. Dan duwt hij zich met zijn stokken in beweging en skiet hij elegant de berg af. Hij neemt alle tijd. Een honderdste van een seconde maakt nu niet meer uit.

[+]

Lokale berg Holmenkollen
De Taycan Turbo Cross Turismo biedt genoeg ruimte om Svindals ski-uitrusting te vervoeren.

[+]

Rijplezier
Na een lange dag op kantoor aan het water rijdt Svindal naar de Holmenkollen. Overdag, zoals nu, maar ook graag ’s avonds: dan wordt de piste met schijnwerpers verlicht.

Holmenkollen

De 371 meter hoge berg ten noordwesten van Oslo is niet alleen in de winter een uitstapje waard. Vanaf de Olympische schans heb je altijd een 360°- uitzicht over de stad, de Oslofjord en de omliggende bossen. In het skiseizoen biedt het dichtbijgelegen Vinterpark zes sleep- en drie stoeljesliften en veertien afdalingen van in totaal acht kilometer. Dankzij krachtige verlichting kun je er zelfs ’s avonds skiën of langlaufen.

[+]

Highperformance op ski’s

Porsche en Head presenteren voor het skiseizoen 2022/2023 de eerste gezamenlijke wintersportproducten. Bij deze samenwerking staan twee skimodellen centraal: De ‘Porsche 7 Series’ is een door de reuzenslalom geïnspireerde highperfomanceski voor gebruik op geprepareerde pistes. Met de ‘Porsche 8 Series’ presenteren de partners een handgemaakte highperformanceski voor gebruik op de piste en offpiste. De modellen werden door de Porsche Lifestyle Group en Head in samenwerking met Aksel Lund Svindal ontwikkeld. Daarnaast produceren de Porsche Lifestyle Group en Head een complete wintersportcollectie – van vizierhelm tot en met skistokken.

Tekst Thomas Ammann
Foto’s Tim Wendrich; Nick Night, Gunnar Ridderstrom, Alain Gehri (allen Unsplash)