Porsche - Bangkok. Elektriserende stad.

Bangkok. Elektriserende stad.

[+]

“Ik had mijn bedenkingen, maar de Taycan heeft honderd procent Porsche-DNA”
Sihabutr ‘Tenn’ XOOMSAI

Bangkok en Porsche. Een aanstekelijke, inspirerende en tegelijkertijd vanzelfsprekende melange. Sihabutr ‘Tenn’ Xoomsai bewijst dat met zijn Aziatische cultuurevenement ‘Das Treffen’. Jaarlijks en al voor de vierde keer komt de community bijeen onder regie van Tenn. De filmmaker en journalist organiseert dit voor Porscherijders en -fans uit heel Zuidoost-Azië. In december 2019 voor het eerst van de partij: de nieuwe, volledig elektrische Porsche Taycan Turbo. Tenn in de Taycan, de Taycan in Bangkok. Zinnenprikkelend.

Bangkok is overal om ons heen, luidruchtig, kleurrijk, gewoon Rock Around The Clock. Maar eerst even heel beleefd bij de voordeur: hallo! Oplettende ogen achter een markant brilmontuur nemen ons op. Sihabutr Xoomsai haalt zijn hand even door zijn verwilderde haardos, bijna verlegen, maar maakt vervolgens een uitnodigend gebaar: “Kom binnen. Iets te drinken?” Hier woont duidelijk iemand met een affiniteit voor kunst en architectuur, mannelijke nonchalance en tegelijk een verzorgde relaxte sfeer. Het domicilie van ‘Tenn’, zoals vrienden, collega’s en bondgenoten deze filmmaker en journalist noemen, zou zomaar in de Hollywood Hills kunnen staan, met zijn glazen elementen, staalconstructies en onafgewerkte stenen muren.

[+]

Traditie in de moderne tijd
De volledig elektrische Porsche Taycan Turbo voor café Narasingh in het Phaya-Thai-paleis.

[+]

Verboden liefde
Zijn Porsche-raceauto 911 Short Wheel Base met een krachtige 3,2-liter korteslagmotor met dubbele ontsteking is Tenns favoriet voor dagelijks gebruik.

De gastheer heeft onze zijdelingse blik in de openstaande garage opgemerkt. Tenn blijft grijnzend staan en leunt achteloos met zijn armen over elkaar tegen de muur. “Ik heb een zwak voor Porsche, ontkennen is zinloos.” Hij lacht: “Ik heb een paar 911’s hier van vrienden, zoals die gele 993 GT2, maar die 911 Short Wheel Base is van mij en de 997 Carrera S ook. Meestal is het hier een komen en gaan.” Tenn is al een paar stappen verder en kijkt in de woonkamer naar een zilverkleurige 930 die met een lift in een glazen vitrine is gezet. “Het heeft even geduurd voordat mijn vrouw ermee kon leven, maar nu kan ik daadwerkelijk auto’s wassen in de woonkamer.” Tenn knipoogt ondeugend. “Ik moet wel gek zijn.” Nou nee, niet echt.

In feite klinkt zijn verhaal helemaal zo gek nog niet. Eerder logisch. Hij wordt geboren in Bangkok in augustus 1970, gaat naar de middelbare school in de Verenigde Staten en studeert daarna voor filmmaker in Amerika. Tenn is op dat moment bijna twintig en tijdens zijn vakantie thuis in Bangkok komt een vriend van zijn vader op bezoek – niet alleen, maar met een Porsche 911 Carrera. Kleur: amethyst metallic. Bouwjaar: 1991. Tenn kan zich elk detail en elk moment nog herinneren. “Op een gegeven moment gooide hij de sleutels van zijn Porsche naar mij toe en zei: ‘Waarom haal jij niet even wat bier voor ons?’ Ik kon mijn geluk niet op en ben er direct vandoor gegaan, voordat hij zich kon bedenken. Toen ik in de winkel stond, bleek dat ik het geld vergeten was. Moest ik nog een keer rijden.” Wat een pech. Tenn lacht. “Ik heb alles opgeslagen, voor altijd. Dat geluid. Dat gevoel. Wat me toen vooral heeft aangegrepen, is dat de Porsche-spirit niet solitair is, niet exclusief. Als echte liefhebber wil je het enthousiasme delen. Porsche, dat is voor iedereen.”

Pauze. Nadenken. Blijheid. En dan slaat Tenn met beide handen op zijn dijen en springt op: “Zullen we? Ik ben echt benieuwd.” De reden voor die voorpret staat beneden op de oprit. Wit, elektrisch, krachtig: de Taycan Turbo. Vanzelfsprekend wordt ook deze rit broederlijk gedeeld. Tenn mag de Taycan ervaren, wij Bangkok. Eerlijk is eerlijk.

[+]

Bangkok na middernacht
Soeverein glijdt de Taycan Turbo door de verlichte hoofdstad.

Het wordt turbulent en explosief, verwarrend en fascinerend, deze Zuidoost-Aziatische wereldstad overspoelt ons met indrukken. Oude tempels staan als zeldzame bloemen tussen beton en asfalt, aaneengeschakelde gevelrijen van één verdieping met afbrokkelend stucwerk verdringen zich rond moderne wolkenkrabbers, geuren en kleuren van psychedelische intensiteit trekken ons in een wervelende maalstroom. De elektrische Porsche lijkt zich al snel thuis te voelen in deze wilde stad. Hij gaat achteloos op in de chaos, sprint met bruut elektrisch vermogen van stoplicht naar stoplicht en heeft voor elke benauwde situatie wel een paar beslissende trucjes paraat: krachtig bijtende remmen, nauwkeurig stuurgedrag en steeds weer de g-krachten door de elektromotoren die je in de perfect gevormde stoelen drukken. Tenn wordt steeds enthousiaster: “Hé, ik had mijn bedenkingen, maar het Porsche-DNA is onmiskenbaar. Design, dashboard, instrumenten, look and feel – je reinste Porsche-purisme. Ik voel me thuis. En de prestaties zijn indrukwekkend!” Dan begint hij te rekenen: “Voor Bangkok is de Taycan perfect. Op één acculading kan ik een week lang rijden voordat ik zelfs maar aan opladen zou moeten denken.”

[+]

Triomfboog in pagodestijl
De Taycan surft met de typische nonchalance van een sportwagen over de rotonde.

De witte 911 SWB en de gele 993 GT2 hebben de hele tijd meegereden door de kleurrijke zee van lichtjes en ogen eigenlijk een beetje aangedaan door het geforceerde ritme van de metropool. Dat lijken ze nu te melden. “Zodra je weer buiten de stad stoffige lange afstanden rijdt naar het noorden of zuiden, ben je kansloos met je elektromotoren tegen onze brute benzinemotoren. De wegen in Thailand zijn goed, maar je kunt niet overal tanken …”, mopperen ze met hoestend boxergeroffel en fluitende turbo’s. Tenn lijkt het niet te horen. Hij overweegt. “Misschien is dat wel de magie van de elektrische auto: je wilt weer nieuwe wegen banen, alles opnieuw ontdekken, nog een keer opnieuw beginnen. Techno in plaats van rock-’n-roll, maar met precies dezelfde impact. Met een ongelooflijk sterke emotie. Ik ben fan.”

Porsche - Bangkok. Elektriserende stad.Porsche - Bangkok. Elektriserende stad.Porsche - Bangkok. Elektriserende stad.

Porsche in de woonkamer
In de 911 3,3-liter Turbo van 1986, met klassieke aanpassingen van de epoche rijdt Tenn zo nu en dan graag de lange afstand naar Maleisië.

Het is meer dan vanzelfsprekend dat we nu nog verder doorrijden. Bangkok heeft ons stevig in zijn greep. De witte auto rijdt muisstil verder en cruiset door de schemering een felverlichte stad in. Zojuist nog even getransformeerd tot gebalde energie voor een tussensprint. Tenn schudt verbijsterd zijn hoofd: “De auto past heel goed bij deze stad met zijn contrasten tussen traditionele tempels en meedogenloze moderniteit. De Taycan is een onvoorstelbare mengeling van vertrouwde gevoelens en totaal nieuwe inspiratie”. Tenn knijpt even zijn ogen dicht, hij lijkt een ander beeld te visualiseren: “Vroeger had je om drie of vier ’s morgens de stad voor jezelf voor video-opnames. Dat is tegenwoordig wel anders. Bangkok raakt nooit vermoeid. De Taycan voelt hetzelfde aan. Hij is always on. Klaarwakker.”

[+]

In plaats van grijs
Sinds de Bukruk-streetartfestivals van 2013 en 2016 krijgt Bangkok steeds meer kleur.

[+]

‘Das Treffen’ 2019

Ondanks de inmiddels bijna 1000 bezoekers en 380 auto’s tijdens ‘Das Treffen 4’ een paar weken geleden in Bangkok, is het ongedwongen karakter van het evenement nog altijd intact. En organisator Tenn wil verder groeien: “Er zijn nog veel meer Porsches in Thailand, Maleisië en Singapore. Veel meer vriendschap.”

Tekst Ben Winter
Foto’s Stefan Bogner