Porsche - “Dat wordt mijn wagen”

“Dat wordt mijn wagen”

[+]

Aanstaande klant met voorpret
Erling Henningstad en zijn zoon Nils-Henrik (rechts) bekijken het Taycan-model.

Erling Henningstad uit Noorwegen is een van de wereldwijd meer dan 20.000 serieuze geïnteresseerden voor de Porsche Taycan. Hoe komt iemand tot het besluit een auto te kopen waar hij vrijwel niets vanaf weet – behalve dat het een Porsche is?

Een zwoele wind maakt dat het ruisen van het verkeer van snelweg E6 overwaait naar Skedsmokorset. Als je van hier in zuidelijke richting rijdt, ben je na 25 kilometer in Oslo. Kies je voor het noorden, dan bereik je na een kleine 2200 kilometer de Noordkaap. Erling Henningstad (57), met blauw geruit overhemd en keurig getrimde baard, loopt de veranda van zijn huis op en knippert tegen het zonlicht. De houten wanden van zijn 150 jaar oude boerenhoeve zijn zo stralend wit dat het lijkt of de schilders net een half uur geleden hun boeltje hebben gepakt. Op de binnenplaats staat een vlaggenmast; de rood-wit-blauwe Noorse vlag wappert in de wind. Daarnaast staat een Tesla Model S, maar die wordt binnenkort afgelost door een Porsche Taycan. Nieuwsgierig loopt de software-engineer naar een onopvallende aluminium koffer. Hij doet hem open en kijkt wat erin zit. Dan haalt hij er voorzichtig een wit autootje uit en houdt dat tegen het zonlicht. Het is een model in de schaal 1:10 van de sportwagen die binnenkort de zijne is. Henningstad bekijkt de replica van alle kanten. Telkens blijft zijn blik bij weer een ander detail hangen. Hij glimlacht. Bij het idee dat hij straks zijn eerste Porsche rijdt, glundert zijn hele gezicht.

[+]

Een eigen Porsche is voor Henningstad altijd al een droom geweest. Dertig jaar terug was die al bijna in vervulling gegaan. Destijds stond hij op het punt een Porsche 911 aan te schaffen. Maar toen werd het eerste kind geboren en was er meer laadruimte nodig voor de kinderwagen en de rest. Henningstad koos uiteindelijk voor een heel andere auto, maar bleef dromen van een Porsche. En dat bleef hij heel lang doen. Tot hij op de website van een Noors autoblad voor het eerst de studie Mission E zag. “Toen ging er meteen een lampje branden”, herinnert hij zich. Uit die studie ontstond uiteindelijk de Taycan, waarvoor geïnteresseerden in Noorwegen vanaf april vorig jaar konden intekenen. Sindsdien heeft Porsche alleen al vanuit dit land meer dan 2700 aanbetalingen voor deze auto ontvangen. Een van de eerste was die van Henningstad: “Dat wordt mijn wagen.”

Elektrische aandrijving en Porsche was precies de combinatie waar hij op had gewacht. “Ik ben een echte autoliefhebber. En ik ben fan van de elektrische aandrijving.” Gewórden, kunnen we daar aan toevoegen, want niet hijzelf maar zoonlief Nils-Henrik was de pionier van de elektrische aandrijving in huize Henningstad. Diens eerste auto was een elektrisch voertuig van Deense makelij: een knalgroene Kewet. Topsnelheid 80 km/u en lekker goedkoop in het gebruik.

[+]

Vader Erling zag de voordelen van het karretje best wel in, maar zijn hart lag ergens anders. Bij de autosport, om precies te zijn. Vroeger was hij regelmatig op het circuit te vinden, gewoon als hobby. Van zijn huis naar het Rudskogen Motorsenter, het oudste permanente circuit van Noorwegen, is het krap anderhalf uur rijden. Hard de bocht door op de ideale lijn was de perfecte compensatie voor zijn werk als programmeur. Zo’n 25 jaar geleden ontwikkelde Henningstad informatiemanagementsoftware voor de olie- en gassector. Inmiddels wordt deze echter ook in allerlei andere branches gebruikt. Zo is zijn software zelfs gebruikt bij de bouw van de nieuwe opera van Oslo.

[+]

Uitgestrekt Noors landschap
Binnenkort zal op de wegen in en rondom Oslo ook de Taycan te zien zijn.

[+]

Voortrekker
In Noorwegen wordt elektromobiliteit al jaren door de staat gesteund.

Er is geen land ter wereld waar elektromobiliteit zo sterk wordt gestimuleerd als in Noorwegen. Sinds 2012 hoeven er voor elektrische auto’s noch invoerrechten (die variëren afhankelijk van de CO₂-uitstoot), noch de btw van 25 procent te worden betaald. Bovendien dragen eigenaren van elektrische auto’s in Noorwegen minder wegenbelasting af en ze betalen nergens tol of parkeergeld. Ook mogen ze net als taxi’s gebruikmaken van busbanen. Het resultaat is dan ook overweldigend: in maart 2019 werden er in Noorwegen voor het eerst meer nieuwe auto’s met elektrische aandrijving op kenteken gezet dan wagens met een benzine- of dieselmotor. Overrompeld door dit succes trapte de overheid echter op de rem. Gratis opladen is er in Oslo sindsdien niet meer bij. Maar de overheidssubsidie trok mannen als Erling Henningstad toch over de streep. Aanvankelijk wilde hij twee auto’s kopen: een elektrische voor de dagelijkse rit naar kantoor, en een met verbrandingsmotor om zonder tussenstop zijn tweede huis in de bergen van Jotunheimen, driehonderd kilometer verderop, te bereiken.

Maar toen zag hij dus de Tesla Model S en sindsdien rijdt hij alleen nog elektrisch. Zowel naar zijn kantoor in Oslo als naar de bergen, om daar te wandelen of te skiën. “Dat ging zonder enig probleem”, zegt hij, vooral dankzij de eerste snellaadpaal van Noorwegen in Lillehammer, halverwege de route. Met zijn vrouw Elin Lauvstad, dochter Hannah en zoon Nils-Henrik laste Henningstad daar meestal een pauze in. Vervolgens konden ze met een volle accu weer verder. Het is hem slechts eenmaal overkomen dat hij ‘Rekkeviddeangst’ kreeg, oftewel actieradiusangst: het benauwende gevoel mogelijk te stranden met een lege accu. In Noorwegen eindigde dit begrip in 2013 als tweede op de lijst van ‘woorden van het jaar’. Henningstad herinnert het zich maar al te goed: “We waren op de terugreis vanuit de bergen. Eigenlijk had de accu nog genoeg energie.” Dat wil zeggen, wanneer alles was verlopen zoals normaal. Maar zo liep het dus niet. Het was twintig graden onder nul. Dat kostte energie en actieradius.

[+]

Het was al gauw duidelijk dat er niet genoeg lading zou overblijven om de eindbestemming te halen. Zo rolde de Tesla met zijn laatste krachten naar een tankstation met een normale stroomaansluiting. “We waren pas rond middernacht weer thuis”, vertelt Henningstad. Nu kan hij er weer om lachen. “Maar op het moment zelf was het allesbehalve leuk om in de vrieskou urenlang bij een verlaten tankstation te moeten wachten tot er weer genoeg energie in de accucellen was gedruppeld.”

Dat is hem daarna nooit meer overkomen. Sowieso is er met elke nieuwe laadpaal minder reden tot zorg. Eind vorig jaar waren er in Noorwegen 10.711 openbare laadstations, voor een bestand van momenteel rond de 220.000 elektrische auto’s. Niemand maakt zich zorgen of de infrastructuur wel is opgewassen tegen het rap toenemende bezit van elektrische auto’s. In Noorwegen worden de meeste huizen verwarmd met elektriciteit. Het elektriciteitsnet is dan ook zeer omvangrijk en robuust. Omdat de huizen zelf door de vele innovaties en betere isolatie steeds minder energie verbruiken, blijft er voldoende capaciteit over voor elektrische auto’s. Daar komt bij dat nagenoeg alle elektrische energie in Noorwegen wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen, waarvan circa 96 procent uit waterkracht en dus geheel vrij van CO₂.

[+]

Normaliteit
Elektromobiliteit is nu al een vast bestanddeel van het stadsbeeld in Oslo.

[+]

“Met een elektromotor rij je, in elk geval op de lange termijn, schoner dan met welk ander type aandrijving ook”, zegt Henningstad. “Vooral in de stad of hier in de dichtbevolkte omgeving van Oslo is het belangrijk dat auto’s zo weinig mogelijk schadelijke stoffen uitstoten en zo weinig mogelijk lawaai veroorzaken.” Dat dit nu ook met een Porsche kan, vindt hij “geweldig”. Daar komt het diepe vertrouwen dat hij in het merk heeft nog bij. De race-overwinningen. De vormgeving. De lovende verhalen in de pers. “En Duitsers weten hoe ze een auto moeten bouwen.”

Hoe de definitieve uitvoering van zijn Taycan moet worden, weet Henningstad nog niet. Waarschijnlijk kiest hij voor wit, net als het schaalmodel. Maar dat, zegt hij, is minder van belang. “Wat ik in elk geval verwacht van een Porsche, is een wagen die beter ligt en stuurt, betrouwbaarder presteert en van hogere kwaliteit is.”

Voor zijn eerste rit met de Taycan heeft Henningstad zijn oog al laten vallen op een rustige, provinciale weg bij hem in de buurt – met veel bochten erin. Ook de playlist staat al vast: The Beatles en Dire Straits. En dan zal hij echt voor het eerst in zijn eigen Porsche rijden. Henningstad houdt zijn handen zo alsof hij een stuurwiel beetpakt. Hij heeft zijn droom voor het grijpen.

Tekst Sven Freese
Foto’s Matthias Haslauer, Heiko Simayer

3 vragen aan: Thomas May, hoofd Area Noord-Europa bij Porsche AG

Meneer May, welke rol speelt Noorwegen als afzetmarkt voor Porsche?
Dit jaar zullen wij rond de 750 auto’s in Noorwegen verkopen, maar in 2020 zullen het er dankzij de Taycan zoals het er nu naar uitziet meer dan drie keer zoveel zijn.

In Noorwegen kunnen geïnteresseerden de Porsche Taycan sinds april 2018 voorbestellen. Wat is uw conclusie?
Dit programma hadden we eerst alleen in Noorwegen. Vanwege de massale toeloop van klanten hebben we het wereldwijd ingevoerd, overal waar de Taycan op de markt wordt gebracht.

Welke klanten bereikt Porsche met de Taycan in Noorwegen?
In Noorwegen werven we met de Taycan vooral nieuwe klanten. Ruim zeventig procent van de kandidaat-kopers hadden wij bij Porsche nog niet eerder als klant.

Eenvoudig opladen

[+]

Het reisdoel niet bereiken omdat onderweg de stroom op raakt – die angst maakt veel mensen sceptisch over de elektrische auto. Welke oplossing biedt Porsche?

Ionity
Een volledig dekkend netwerk van snellaadstations – daaraan werkt Ionity, een joint venture van BMW, Daimler, Ford en het Volkswagen-concern met Porsche en Audi. Doelstelling is om eind 2020 op de hoofdverkeerswegen van Europa gemiddeld om de 120 kilometer een laadpark van Ionity te hebben geïnstalleerd.

CCS
In Europa en de VS is het gecombineerde laadsysteem Combined Charging System (CCS) toonaangevend. Er zijn inmiddels tegen de 7000 CCS-oplaadpunten, van Finland tot Spanje. De Porsche Taycan maakt gebruik van deze standaard, waar zich al veel autofabrikanten bij hebben aangesloten. In Japan en China is de situatie anders; daar biedt Porsche de standaards CHAdeMO en GB/T aan.

Thuis opladen
Thuis kunnen Taycan-eigenaars hun sportwagen met maximaal 11 kW wisselstroom (AC) opladen. Volgens schattingen van Porsche hebben we het dan over zo’n tachtig procent van alle gebruikers. Op de vraag of dat eigenlijk wel kan, geven de Charging Pre-Check en de Home Check antwoord. Desgewenst geven de experts van de Porsche Centra advies bij de keuze van de meest geschikte toebehoren voor een eigen oplaadpunt. Er zijn toebehoren verkrijgbaar voor normale huishoudelijke stopcontacten en – voor wie daarover beschikt – voor een net van 400 volt.

Onderweg opladen
De laadtijd onderweg bedraagt in het gunstigste geval circa 22,5 minuten voor een laadcapaciteit tot tachtig procent. Dat wordt mogelijk gemaakt door de laadpalen van 800 volt met een vermogen van 350 kW. In ruim vijf minuten stroomt er genoeg energie in de lithium-ion-accu om zo’n honderd kilometer te kunnen rijden (volgens WLTP). Porsche Engineering heeft de intelligente, slanke laadpalen ontwikkeld die het gezicht worden van het eigen High-Power-Charging-laadpark van Porsche.

Porsche Charging Service
De Porsche Charging Service zoekt waar er een geschikt laadstation te vinden is en regelt het afrekenen via centraal opgeslagen betalingsgegevens. De bijbehorende gratis app gidst dan net als het Porsche-navigatiesysteem de klant naar de geselecteerde laadpaal. Bij de introductie op de markt beschikt het platform over circa 100.000 oplaadpunten in twaalf landen.

Charging Planner*
De Porsche Charging Planner kan een reisroute plannen inclusief laadpauzes. Het navigatiesysteem berekent aan de hand van rechtstreeks ontvangen verkeersinformatie de slimste route. De route wordt continu zo aangepast dat de beschikbare laadstations altijd te bereiken zijn. De Charging Planner weet ook van alle laadstations wat het vermogen ervan is en berekent de tijd voor optimaal bijladen tot tachtig procent State of Charge (acculading). Om maximaal te kunnen laden, zorgt het systeem ervoor dat de 93 kWh sterke Performance-accu Plus tijdig voor het bereiken van het oplaadpunt voldoende wordt afgekoeld of opgewarmd. Daardoor zijn alle cellen dan optimaal voorbereid op het laadproces. De Charging Planner is tevens geïntegreerd in de Connect-app van Porsche.
* Beschikbaar vanaf de marktintroductie in Europa en de VS.

Opladen bij het Porsche Centrum
Zeshonderd dealers verspreid over de hele wereld moeten worden uitgerust met de nieuwe DC-snellaadpalen van Porsche zelf en met AC-laadinstallaties. Terwijl de auto wordt opgeladen, kan de klant gebruikmaken van allerlei nieuwe vormen van dienstverlening van Porsche, zoals vergaderruimten, gedeelde werkplekken, lounges, restaurants en kids-corners.

[+]