Porsche - Editorial

Editorial

Wij zijn herinnering.

Voor de negen sporten van de ladder neemt hij de tijd. Daarentegen duurt het eerste, bijna schuchtere contact nauwelijks vijf seconden. Hij veert nog één keer omhoog, aarzelt en zet dan zijn linkervoet op de grond, die hem aan poeder doet denken. Neil Armstrong is op de maan. Als eerste. En meer dan een half miljard mensen, destijds meer dan een vijfde van de wereldbevolking, horen op 21 juli 1969 om 2.56 uur (GMT) een zin die nooit meer zal worden vergeten: “Dit is een kleine stap voor een mens, maar een grote sprong voor de mensheid.”

1969, een jaar als een brandglas. Ingrijpende verandering. Bewustwording. Keerpunten. Tom Wolfe schreef: “De naïviteit aan te nemen dat het onmogelijke zou kunnen gebeuren, maakte de sixties pas mogelijk.” Politiek, maatschappij, technologie. Apollo 11. De 747 komt. Woodstock. 250.000 mensen protesteren in Washington tegen de Vietnamoorlog. Give Peace a Chance. De voorloper van het internet wordt opgezet. Easy Rider. IBM komt met de diskette. Stonewall-rellen in de Christopher Street in New York. Eerste vlucht met de Concorde. De Beatles op het dak van Apple Records in Londen: hun laatste liveoptreden, boven hen slechts de hemel. En Porsche schrijft raceauto- en middenmotorgeschiedenis. De extremen bloeien. Toeval?

Elke tijd heeft zijn momenten. Betekenisvolle. Belangrijke. Vluchtige. Overbodige. Geheugenonderzoekers spreken van ankerpunten. We blikken in elke Christophorus terug, omdat we zijn wat we ons herinneren. 2013: een halve eeuw Porsche 911. Dan 2018, het jaar waarin het sportwagenmerk Porsche 70 werd. En nu, 2019, twee feestelijkheden: 50 jaar 917, 50 jaar 914. Hier het wilde dier, het geloof in grenzeloosheid, raceauto van de eeuw, eerst onbestuurbaar, later onstuitbaar. Daar het schrille contrast: glam meets hippie. Huwelijk tussen Porsche en Volkswagen, pure vernuft, de auto eerst verkend, dan vereerd. Tweezitter, instapmodel, middenmotor, lange wielbasis, verwijderbaar middelste dakpaneel, opklapkoplampen – in signaaloranje, citroengeel of Iers groen passend bij de ‘bell bottom’ en het jaren 60-kapsel met bloemen op het hoofd.

Eind 2019 komt de Taycan, de eerste volledig elektrische Porsche. Wat herinneren we ons over 50 jaar? De indrukwekkende prestatie? Een afbeelding? Een woord? Het eerste contact? Herinneringen, aldus wetenschappers, maken we zelf. Vasthouden, loslaten: dat is Porsche-traditie. Anders hadden we geen verleden en geen gevoel voor de toekomst.

Waar je ook vandaan komt, en wat je bestemming ook is: onze Christophorus rijdt met je mee.

Christophorus – het Porsche-magazine

Christophorus is het exclusieve magazine voor Porsche-rijders. Het is een van de oudste en meest gerenommeerde klantenmagazines ter wereld. De eerste uitgave werd in 1952 gepubliceerd. Sindsdien zijn alle uitgaven doorlopend genummerd.

Het tijdschrift is genoemd naar Sint Christoffel, de beschermheilige van de reizigers. Het biedt lezers interessante informatie over voertuigen en technologie en een unieke blik achter de schermen van het bedrijf.

De Christophorus verschijnt momenteel vijf keer per jaar in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Russisch, Chinees (vereenvoudigd voor China, traditioneel voor Taiwan), Japans, Koreaans, Pools en Nederlands.

Als u interesse heeft in het bedrijf Porsche en al zijn producten, kunt u een abonnement nemen op de Christophorus: