Porsche - Terug naar de roots

Terug naar de roots

[+]

Liefde voor detail.

Met de nieuwe 911 Speedster presenteert Porsche het optionele Heritage Design Pakket, als voorproefje op een reeks tot de verbeelding sprekende stylingelementen voor sportwagens van vandaag en morgen.

Vaak zijn het de kleine dingen die direct opvallen. Een voorbeeld hiervan is de typeaanduiding in negen zwierige letters: Speedster. Bij Porsche staan die letters voor legendarische straatauto’s en racewagens, en nu sieren ze – zorgvuldig vervaardigd en galvanisch verguld – de achterkant van een speciale editie van de 911 met Heritage Design Pakket. De 911 Speedster werd als GT-model ontwikkeld door de motorsportafdeling van Porsche en is veredeld in de Porsche Exclusive Manufaktur. Het design is afkomstig van Style Porsche.

Het embleem ‘Speedster’ verraadt hoeveel passie er in deze auto steekt. Boris Apenbrink, hoofd van de Exclusive Manufaktur, Stéphanie Kleiböhmer, Colour & Trim-ontwerpster, en Thorsten Klein, interieurstylist, zijn vandaag in de Porsche Design-Studio in Weissach bijeen om het nieuwe Heritage Design te presenteren. En het is meteen te merken dat dit een project is waar ze met hart en ziel aan hebben gewerkt. “Wij willen het levensgevoel dat bij onze historische modellen hoort weer tastbaar maken voor de klanten van nu”, zo omschrijft Kleiböhmer het uitgangspunt. Voor Thorsten Klein is het “pure Speedster-design” daarom de “ideale basis”. De 911 Speedster combineert “traditie met innovatie”, zegt Apenbrink. “Terwijl we met de volledig elektrische Taycan een nieuwe wereld betreden, geeft de Speedster de duidelijke boodschap af dat wij onze roots niet zijn vergeten.”

[+]

De ontwerpers Thorsten Klein en Stéphanie Kleiböhmer alsook Boris Apenbrink van de Porsche Exclusive Manufaktur onderhouden zich in de Porsche Design-Studio in Weissach over het laatste resultaat van hun creatieve samenwerking: de nieuwe Porsche 911 Speedster met optioneel Heritage Design Pakket.

[+]

Zelfs in de serie-uitvoering is de 911 Speedster al een verwijzing naar de geschiedenis. Het gaat om een gelimiteerde serie van 1948 exemplaren, een aantal dat verwijst naar de Porsche 356 ‘Nr. 1’ Roadster. Die kreeg in juni 1948 zijn algemene goedkeuring van de overheid van de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. Op technisch vlak is de nieuwe Speedster geheel bij de tijd. Zo zijn de spatborden, de voorklep en de karakteristieke achterkant vervaardigd van lichte koolstofvezelcomposiet. Het onderstel, de uitlaat en de aandrijflijn met de handgeschakelde zesbak komen van de ontwikkelaars van de GT-modellen van Porsche, net als de atmosferische 4,0-liter zescilindermotor met meer dan 510 pk.

Tot de bijzonderheden van het Heritage Design Pakket behoren aan de binnenkant onder andere de tweekleurige lederen bekleding in zwart/cognac, GT-zilverkleurig gelakte carbonelementen en het geheel metalen en vergulde embleem ‘Speedster’. Vanbuiten slaat de kruising tussen verleden en toekomst vooral goed aan vanwege de opvallende kleurencombinatie van GT-zilver met de wit gelakte voorbumper en de ‘spears’ op de spatborden.

[+]

Blijvende invloed
Heritage Design speelt voor Porsche in de toekomst een belangrijke rol, want de sportwagenfabrikant uit Zuffenhausen heeft in de loop der decennia steeds weer trends gezet waarvoor de klanten ook nu nog warmlopen.

Zelfs de 356 Speedster-racewagens uit de jaren 50 hadden al stickers op de voorklep en de portieren als bescherming tegen steenslag of om de sporen van lichte aanvaringen te verdoezelen. Maar al gauw stond deze striping voor een al vroeg ingezette trend tot individualisering. Voor Speedster-stylist Klein was het streven “de tijdgeest en de levensvreugde die daaruit spraken opnieuw te interpreteren”.

Hiervoor had het team ook extra moed gekregen door het enthousiasme voor de 911 Speedster Concept in het Heritage Design. Porsche presenteerde de voorloper van het huidige seriemodel afgelopen jaar in het kader van de festiviteiten rondom het jubileum ‘70 jaar sportwagens van Porsche’. Dat was voor Boris Apenbrink een duidelijke indicatie “dat mensen verlangen naar dingen die voor bepaalde waarden staan, iets waar je op kunt vertrouwen en dat tijdloos is”. Het gaat Porsche daarbij om meer dan alleen retro-design: “Wij herbouwen niets”, zegt Apenbrink, “maar kijken vooruit en combineren klassieke elementen met de techniek van moderne auto’s.”

[+]

En dat pakt zo goed uit dat de Porsche Exclusive Manufaktur samen met Style Porsche verschillende 911-modellen zal uitbrengen in het Heritage Design – geïnspireerd op de jaren 50, 60, 70 en 80 van de vorige eeuw. De bedoeling is dat ze komend jaar met een zekere regelmaat op de markt komen, om te beginnen als collector’s items. Bepaalde elementen uit de verschillende decennia zullen daarnaast als optie verkrijgbaar zijn voor de niet-gelimiteerde 911-modellen.

“De Speedster geeft de duidelijke boodschap af dat wij onze roots niet zijn vergeten.”
(Boris Apenbrink)

[+]

Historie ontmoet heden
De moderne cockpit van de nieuwe 911 Speedster wordt verrijkt met hoogwaardige verwijzingen naar het verleden, bijvoorbeeld het vergulde embleem op het cupholderpaneel voor de bijrijder.

[+]

Hoe de Heritage-versies er precies uit zullen zien, blijft vooralsnog geheim. Vooraf is er uitgebreid onderzoek verricht in het Porsche Museum. “Het gaat ons vooral om kleur, materialen en haptische waarneming”, verklapt Stéphanie Kleiböhmer alvast. “We hebben de oude stoffen en patronen bestudeerd en ontwikkelen die opnieuw, maar dan wel volgens de actuele eisen qua veiligheid en comfort.” Zelf is ze vooral blij met de “terugkeer van de stoffen”, bijvoorbeeld van het legendarische pepitapatroon uit de jaren 60 of het psychedelische schaakbordpatroon uit de jaren 70, ‘pascha’ geheten. Daarvoor combineert ze voor elke periode de bijpassende exterieurkleuren, inclusief de emblemen en stickers. “Het zullen zeer emotionele producten zijn”, belooft Apenbrink, “die alles belichamen wat ons merk heeft gevormd en waar Porsche ook in de toekomst voor staat: de sportwagen in zijn puurste vorm, gecombineerd met de coolness van de betreffende tijdgeest.”

“Wij willen het levensgevoel dat bij onze historische modellen hoort weer tastbaar maken voor de klanten van nu.” (Stéphanie Kleiböhmer)

Tekst Thomas Ammann
Illustratie PORSCHE
Foto’s Victor Jon Goico