Hoofdnavigatie
Modellen
Hoofdnavigatie
Porsche - 911 GT3 Modellen
 
Porsche 911 GT3 RS
911 GT3 RS
vanaf EUR 200.109,80 incl. BTW
911 GT3 RS
vanaf EUR 200.109,80 incl. BTW
383 kW/520 PK
Vermogen/Vermogen
3,2 s
Acceleratie van 0 tot 100 km/u
Rear wheel drive
Drive
WLTP*
13,6
308,0
NEDC*
13,2
l/100km
303
g/km
Porsche - 911 GT3 RS Porsche - 911 GT3 RS Porsche - 911 GT3 RS

Technische gegevens

Porsche 911 GT3 RS - Technische gegevens
Wielbasis: 2.453 mm
Lengte: 4.557 mm Hoogte: 1.297 mm
  PDK
Vermogen 383 kW
Vermogen 520 PK
Maximaal vermogen bij toerental 8.250 tr/min
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 3,2 s
Topsnelheid op circuit 312 km/u
Prijs vanaf EUR 200.109,80 incl. BTW
Vergelijk Modellen

Kleuren & Wielen

Uitrusting

Concept
Aandrijving & Onderstel
Veiligheid
Comfort & Audio
Porsche Connect
Individualisering & Accessoires

Verbruik / Emissiewaarden WLTP 911 GT3 RS (WLTP)*: Elektrisch verbruik: gecombineerd (model gamma): 13,6; CO2-emissie: gecombineerd (model gamma): 308,0
Verbruik / Emissiewaarden NEDC 911 GT3 RS (NEDC)*: Brandstofverbruik - gecombineerd (ter indicatieve titel): 13,2 l/100km; Gemiddelde CO2 uitstoot (ter indicatieve titel): 303 g/km

The 911 GT3 RS Challenge

Van race simulatie naar race track.

Vijf levels, één winnaar. Als je jezelf in de Forza Motorsport 7 online cup kan bewijzen, dan ga je; en je rijkunsten op de race track verbeteren, en het volgende niveau halen: The Porsche Master Cup Training.

Maak je klaar voor een uitzonderlijke test.

Level 5

Grand Finale.

Een droom wordt werkelijkheid. In Barcelona rijdt Anto, de winnaar van de challenge, voor het eerst met de 911 GT3 Cup, onder begeleiding van professionele racepiloot Timo Bernhard.

Een ontmoeting met Timo Bernhard in levenden lijve.

Beleef de training voor het FIA World Endurance Championship, samen met Anto, de winnaar van de challenge.

Level 4

The Encounter.

Gaan tot het uiterste. Bij de Hungaroring ontmoeten de laatste 4 gamers elkaar op de 911 GT3 RS. Wie wint en bereikt het laatste level?

In de pitstraat met deelnemer Anthony.

Een persoonlijke blik op de ontmoeting met de 911 GT3 RS.

Level 3

Training Day.

Uithoudingsproef in Leipzig. Op het testcircuit ruilen de deelnemers de simulator in voor een bestuurdersstoel. Hoe weren ze zich in een echte sportwagen?

Op het circuit met instructeur David Jahn.

Volg de Porsche Track Experience-instructeur op het circuit in Leipzig.

Level 2

Stage Time.

8 finalisten. 4 vrije plaatsen voor de rijcursus in Leipzig. Wie doorstaat de druk van het publiek tijdens de livefinale en laat zijn tegenstanders achter zich in de beslissende race?

Backstage met Shannon McIntosh.

Vergezel de vrouwelijke coureur achter de schermen van Gamescom, de grootste gamingbeurs ter wereld.

Level 1

Virtual Clash.

The challenge is on. Who will climb to the top of the rankings and secure a place in the final race?

From qualifying to playoffs.

A gripping race report covering the highlights of the 911 GT3 RS online cup.

Level 5

Grand Finale.

Advies van een professionele racepiloot: Timo Bernhard deelt zijn eigen ervaring in een interview met Anto, de winnaar van de challenge.

Timo Bernhard, racepiloot bij het Porsche-fabrieksteam en huidig FIA World Endurance-kampioen, deelt met plezier zijn 20 jaar race-ervaring.

"Ik ontmoet altijd graag mensen die mijn passie voor de autosport delen om het hen ervaringen uit te wisselen." Timo Bernhard, winnaar in Le Mans, recordhouder op de Nordschleife, World Endurance-kampioen en racepiloot bij het Porsche-fabrieksteam sinds 2002. Hij weet niet alleen hoe de belangrijkste racecircuits ter wereld in elkaar zitten, maar heeft ook grote successen gevierd op de meeste van deze circuits. In Barcelona ontmoet hij Anto, de winnaar van de 911 GT3 RS Challenge. Hij begeleidt hem op weg naar de volgende fase van zijn autosportervaring: de Master Cup-training.

Anto moest vier levels met succes afronden om zijn plaats te bemachtigen voor de tweedaagse cursus, die gericht is op de overstap naar een racewagen: de 911 GT3 Cup. Het hoogtepunt van een spannende challenge, waarbij Anto zijn rijtalenten demonstreerde, zowel virtueel als op een echt circuit. Van de Forza Motorsport 7 Online Cup-wedstrijd en een live race tijdens Gamescom in Keulen, tot een intensieve rijtraining met de 911 GT3 RS.

Online Cup, Gamescom, rijtraining in Leipzig en op de Hungaroring – Anto deed het steevast beter dan zijn mededeelnemers.

Het belooft een interessante uitwisseling te worden, tussen de professionele racepiloot enerzijds en de enthousiaste autosportgamer anderzijds. Timo haalt Anto 's ochtends vroeg op, voor een snelle rit door de straten van Barcelona, zodat ze elkaar beter kunnen leren kennen. Wanneer de 911 GT3 RS in Lizard Green voor het hotel stopt en beide mannen elkaar voor het eerst ontmoeten, wordt al snel duidelijk dat ze veel hebben om over te praten. Ze hebben een gedeelde passie: ze zijn gefascineerd door en houden van de autosport.

Een kinderdroom.

Het is de typische carrièreambitie van vele jongens: racepiloot worden. Een doel waar niet iedereen in slaagt. Maar voor Timo Bernhard was er geen Plan B. "Ik ben altijd gefixeerd geweest op auto's. Ook al was ik me niet bewust van de drive en vastberadenheid die nodig zijn om een professionele racepiloot te worden, is dit wat ik altijd heb willen doen."

Zijn vader, die zelf een hobbypiloot was, gaf zijn passie voor de sport door aan zijn gezin. Timo was nog geen jaar oud toen hij voor het eerst meeging naar het racecircuit. Toen hij vijf was, ging hij naar elke race. "We vertrokken toen om 4 uur 's ochtends naar de Nürburgring. We namen alleen een sandwich mee om te eten, niets anders. We zaten de helft van de dag in de vrieskou, maar dat deed er niet toe. Het ging niet om uiterlijke schijn of prijzengeld. Alles draaide rond het enthousiasme voor de race."

Autosport is een passie die je niet kunt negeren. Ik hou van de autosport.

Tijdens de vele uitjes naar de racebaan met zijn vader ontwikkelde hij een diepgewortelde fascinatie, of eerder een levensmissie. Toen hij vier of vijf jaar oud was, vertelde hij vrienden van zijn vader dat hij racepiloot zou worden, fulltime.

Anto toont Timo Bernhard foto's van zijn eerste pogingen om te racen. Hij droomt er ook al sinds zijn kindertijd van om racepiloot te worden.

Tijdens hun rit door de Spaanse stad praat Timo Bernhard over de begindagen van zijn eigen carrière. Hoe hij naast de racebaan begon en vervolgens begon te racen. Hij is al 20 jaar een succesvolle professionele racepiloot. Toen hij 10 was, maakte hij zijn debuut in karting voor junioren, waar hij onmiddellijk de kampioenstitel in de wacht sleepte. In 1999 werd hij het jongste lid van het Porsche Junior Team, waar hij het pad effende voor een geweldige carrière bij het Porsche-fabrieksteam.

Timo herinnert zich nog de dag van de tests om bij het junior-team te komen en kan zich voorstellen hoe Anto zich nu voelt. Zelfs al gaat het niet om een specifieke rol als racepiloot. "Uiteraard wil hij van de gelegenheid gebruikmaken om met dit soort training ervaring op te doen die hem verder op weg zal helpen. Hij wil het goed doen." Tenslotte heeft Anto 12.000 tegenstanders verslagen om hier te kunnen zijn.

Vastberaden om het goed te doen: Anto kijkt heel erg uit naar de geplande training in de 911 GT3 Cup.

Het beste deel: de 911 GT3 Cup.

Het is een nieuwe uitdaging. Anto heeft vier levels met succes afgerond. En ook met echte racewagens gereden. Maar geen enkele kwam in de buurt van de 911 GT3 Cup. De Cup-auto is gebaseerd op de 911 GT3 RS. Hoewel de auto op dezelfde productielijn gebouwd is, zijn de verschillen duidelijk zichtbaar: het stuur met snelkoppeling, het dashboard met schakelflippers, het afneembare dak en het veiligheidsnet in het midden van de auto tonen iedereen, zelfs een leek, dat dit een echte racewagen is.

In de pitsstraat wordt de auto voorgesteld aan Anto. De 911 GT3 Cup produceert 485 pk. Dankzij de aluminium en staalcomposiet constructie van de lichte carrosserie en andere maatregelen voor gewichtsreductie weegt de auto slechts zo'n 1200 kg. Het vermogen wordt afgeleverd aan de achteras via de racekoppeling en de sequentiële Dog Box-transmissie met zes versnellingen van Porsche. Het schakelen gebeurt elektropneumatisch via schakelflippers. Bestuurdershulpsystemen? Nee hoor. "Het is een echte racewagen", vertelt Timo Bernhard. Alle voertuigen zijn identiek. De vaardigheden van de bestuurder worden dus al snel duidelijk tijdens een race.

Anto luistert aandachtig terwijl Timo Bernhard de specificaties van de auto tot in de kleinste details uitlegt. Dan stapt hij voor het eerst in. Hij stelt de stoel en de veiligheidsgordel af en rijdt het circuit op voor de opwarming.

Volgend level.

In een racewagen gelden andere regels. Anto gaat deze nieuwe challenge met respect aan. Niet bedeesd, maar wel voorzichtig, begint hij aan de eerste proeven in de GT3 Cup. Maar Timo Bernhard, wiens rolmodellen grote namen zijn zoals Alain Prost, de "Professor", en Duitse autosportlegendes Walter Röhrl en Stefan Bellof, weet hoe hij deze eerste struikelblokken kan wegwerken.

Tijdens het eerste rondje wordt zijn passie al meteen duidelijk, zowel voor racen als voor het merk Porsche.

Hij geeft duidelijke instructies, maar blijft toch benaderbaar en open. Beide mannen hebben veel plezier samen. Het wordt al snel duidelijk dat Anto al een goede basis heeft. "Hij is een slimme jongeman, die passie voor de autosport uitstraalt. Het advies dat ik hem kan geven voor deze twee dagen: blijf kalm, leer en geniet ervan." En dat is precies wat Anto doet. Onder begeleiding van de expert kan Anto zich steeds meer ontspannen en gaan zijn ogen steeds meer glinsteren. Zijn zelfvertrouwen groeit en hij gebruikt elk moment van de training om zijn vaardigheden te ontwikkelen.

Het doel: een podiumplaats.

Hoewel er bij het begin van de training in de 911 GT3 RS oefeningen uitgevoerd werden bij individuele stations, om te leren de controle over de auto te behouden als deze bijvoorbeeld uitzwenkt, wordt de GT3 Cup alleen gebruikt voor ritten onder begeleiding op het circuit. Voor elke sessie - of elke "rit" zoals gezegd wordt in autosportkringen - krijgt Anto een specifieke taak van de professional, bijvoorbeeld inhalen oefenen.

"We kozen twee bochten. Toen vertelde ik hem hoe hij zichzelf moest positioneren om zo dicht mogelijk te komen en me in te halen. Uiteraard hielp ik hem een handje", zegt Timo Bernhard grijnzend. Anto leert stapsgewijs meer over de auto en de specifieke kenmerken ervan. Hij voert de ene taak na de andere uit. Dat is de filosofie achter de Porsche Track Experience, waar Timo Bernhard jaarlijks meermaals meehelpt als rijcoach.

Anto doet het goed. Een realistische zelfbeoordeling, een neus voor rijden en veel bereidheid om te leren vormen de basis voor zijn prestaties op het circuit. "Hij wil graag leren, maar overschat zijn vaardigheden niet. Goede eigenschappen om veel uit deze twee dagen te halen." De fysieke elementen alleen al veroorzaken probleempjes. Na enkele sessies doen zijn handen en rug pijn. Zijn lichaam wordt langzaam moe. "Uiteraard kun je op twee dagen geen topconditie opbouwen. In de autosport doen we aan uitgebreide fysieke training om de belasting op het lichaam in de auto te weerstaan."

Een leven van autosport.

Net zoals een goede zelfbeoordeling zijn een scherpe blik, goede hand-oogcoördinatie en teamwerk ook belangrijk voor een geslaagde carrière als racepiloot. En talent natuurlijk. "Ik besteed altijd aandacht aan hoe de bestuurder omgaat met de auto. Of hij dat op een speelse, natuurlijke manier doet. Dan kan hij nieuwe ideeën of instructies van buitenaf aanvaarden en uitvoeren."

Samen met zijn vader heeft Timo Bernhard al jarenlang een eigen raceteam. Hij weet dus wat hij zoekt in getalenteerde jonge bestuurders. Toch vindt hij enthousiasme voor de sport belangrijker dan talent. Dat is nodig voor langdurig succes in de autosport, om je leven te wijden aan de sport. Daarvoor zijn een stabiele, ondersteunende omgeving en de nodige financiële middelen vereist. Maar bovenal moet je een sterk karakter hebben en bereid zijn jezelf voortdurend te verbeteren.

Timo Bernhard maakt gebruik van zijn jarenlange ervaring met de autosport om nauwgezet met Anto te werken aan zijn prestaties op het racecircuit.

Timo Bernhard houdt ervan nieuwe taken en uitdagingen aan te gaan. Hij bereidt zich intensief en gedetailleerd voor op projecten. Zo blijft hij kalm en zelfzeker genoeg om zichzelf te overtreffen. Om altijd een stapje verder te gaan. Bijvoorbeeld tijdens zijn recente recordprestatie in de 919 Hybrid Evo op de Nordschleife. Samen met zijn team bereidde hij zich maandenlang voor op deze 5:19,55 minuten. "Het was een krankzinnige ronde en ik ben zo blij dat ik het gedaan heb", zegt hij vol trots.

Zijn eigen team managen, dat werd opgericht als eerbetoon aan zijn vader Rüdiger, is ook een complexe taak voor de ervaren raceprofessional. In het seizoen 2018 deed hij voor het eerst weer mee als bestuurder, in de ADAC GT Masters. "Het is een andere manier van rijden. Maar volgens mij doen we het erg goed en hebben we veel potentieel." Volgend jaar willen ze er echt voor gaan. Hun langetermijndoelstelling is tenslotte om een Porsche-fabrieksteam te worden.

Ik kijk al uit naar nog veel meer schitterende momenten in mijn carrière. Het is belangrijk alert te blijven en nooit te stoppen met leren.

Welk advies kan Timo Bernhard Anto en andere jonge bestuurders geven om hun eigen carrière een boost te geven? "Blijf met beide voeten op de grond en wacht niet op de grote races. Je moet ook deelnemen aan kleinere races. Neem elke gelegenheid te baat en zorg dat elke kilometer telt." Timo Bernhard glimlacht: "De kansen liggen voor het grijpen op het circuit."

Brandstofverbruik en Uitstoot

911 GT3 RS (WLTP)*
13,6
308,0
911 GT3 RS (NEDC)*
13,2
l/100km
303
g/km

Level 4

The Encounter.

De beslissende race in de 911 GT3 RS Challenge vindt plaats op de Hungaroring. Bekijk hoe Anto zijn drie tegenstanders versloeg.

Ga naar Level 4

Level 4

The Encounter.

Training. Dromen. Daadkracht. Speler Anthony of "Anto" deelt met ons de persoonlijke indrukken van zijn ontmoeting met de 911 GT3 RS.

Anthony of "Anto", simracer en hobbypiloot, kent de 911 GT3 RS tot nu toe enkel uit Forza Motorsport.

Nu wordt het ernst.

Een echt circuit. En een sportwagen voor hen gemaakt is. Level 4 van de 911 GT3 RS Challenge is een echte uitdaging. Het gaat om het geheel. De overige 4 deelnemers hebben in de Online Cup de overhand gehad op meer dan 12.000 rivalen, ze hebben de druk op de Gamescom-bühne doorstaan en hebben op het circuit in Leipzig getoond dat ze zelfs in de echte auto de verwachtingen kunnen inlossen.

2 dagen intensieve rijtraining in 911 GT3 RS en een laatste tijdrit in de 911 GT3 Cup Simulator scheiden hen nu van het winnen van de Challenge. Slechts één van hen reist naar Barcelona voor de Master Cup-training.

Het is altijd al mijn droom geweest om een professionele racepiloot te worden.

Anthony zou maar wat graag die ene willen zijn. De 27-jarige Fransman dacht aanvankelijk niet dat hij kon winnen. Hij wilde gewoon het beste van zichzelf geven. Een instelling die hem ver heeft gebracht. Als kind ontwikkelde Anthony zijn enthousiasme voor de motorsport. Een innige passie voor de snelheid, de adrenaline, de emoties en de geluiden van de motoren.

Na zijn eerste pogingen in "Mario Kart" op de Nintendo 64 stapte hij op 12-jarige leeftijd over naar meer realistische racespellen. Hij nam deel aan een Frans kampioenschap. Reed samen met zijn vader en 19 tegenstanders naar de finale in Parijs en wint. "Ik realiseerde me al snel dat ik het niet zo slecht deed," kijkt hij bescheiden terug.
Het past in het plaatje. Anthony is altijd gefocust, aandachtig, leert snel. Hij gebruikt de tijd gedurende de hele uitdaging om zich te ontwikkelen.

„Kaiser Wolf“, „K4mi“, „Anto“ en „toobE“ ontmoeten elkaar in de pitstraat op de echte 911 GT3 RS.

Elkaars laatste tegenstanders.

911 GT3 RS (WLTP)*
13,6
308,0
911 GT3 RS (NEDC)*
13,2
l/100km
303
g/km

De kracht van de auto, de 520 pk, beheersen en op een gecontroleerde manier naar de baan brengen is een uitdaging voor mij", zegt Anthony. In de pitstraat staan de 4 voertuigen al te wachten op hun bestuurders. Het volle geluid van de 6-cilinder boxermotoren galmt over het rechte stuk van het parcours wanneer de deelnemers aan de oefeningen beginnen.

De 911 GT3 RS is gemaakt voor het circuit. De aerodynamica, niet in de laatste plaats door de grote vaste achtervleugel, is afgestemd op maximale neerwaartse kracht. De sportief getunede achterasbesturing zorgt voor meer rijstabiliteit en wendbaarheid bij het snel wisselen van rijbaan dankzij de virtuele wielbasisverlenging. En de nieuwe NACA-luchtinlaten ondersteunen de ventilatie van het remsysteem, zodat het ook bij volle belasting niet oververhit kan raken. Om maar een paar redenen te noemen.

Maar hoewel de auto over deze mogelijkheden beschikt, betekent dit niet dat de bestuurders ze aankunnen.

Tijdens het remmen op de trail, de eerste oefening, moeten ze op een gecontroleerde manier in de bocht remmen. De remmen worden pas weer losgelaten bij het verlaten van de bocht, er volgt dan een versnelling. De composietremschijven zijn geperforeerd, intern geventileerd en verminderen het gewicht van de 911 GT3 RS dankzij hun tweedelige constructie met aluminium remschotels.

Het agressieve ontwerp en het geluid van de Boxer motor maken de 911 GT3 RS zo bijzonder voor mij.

Het is niet eenvoudig om in het rijbaan te blijven en het juiste rempunt te bepalen. Maar Anthony leert het remgedrag van het voertuig beter te begrijpen. "Nu weet ik waarom je een sterk linkerbeen nodig hebt om de GT3 RS goed af te remmen," grijnst hij. Hij is dankbaar voor de vele tips van de instructeurs. Hij heeft nog nooit zo'n uitgebreide opleiding gevolgd en is er zeker van dat hij zich verder zal kunnen ontwikkelen als piloot.

Langzaam beginnen de 4 deelnemers te zweten. Er is weinig tijd tussen de oefeningen om te rusten. Er is veel informatie die ze moeten absorberen, verwerken en implementeren. Heel veel informatie. Stef Vancampenhoudt, één van de Porsche Track Experience-instructeurs die de training leidt, streelt dan ook nog het ego. "Het is niet moeilijk om met de 911 GT3 RS op het circuit te rijden", lacht hij.

Op de een of andere manier heeft hij gelijk. De auto biedt mogelijkheden. Maar je moet wel weten hoe je ze moet gebruiken. Om zijn uitspraak te benadrukken, kunnen de deelnemers op de passagiersstoel zitten en Stef vergezellen op een hot lap over het circuit.

"Elke remming, elke versnelling, elke drift heeft me door elkaar geschud. Ik had een tintelend gevoel in mijn maag dat ik niet voor mogelijk hield - wat leuk!"

Ik was terug kind. Ik kon niet stoppen met grijnzen.

In de pits krijgen de deelnemers ten slotte een inleiding tot de bijzondere kenmerken van het voertuig. Voor- en achterklep uit met koolstofvezel versterkt kunststof. Dak uit magnesium. Uitlaatdemper uit titanium. Zelfs het Porsche-embleem weegt minder. Als je de bijzonderheden kent, kan je ze ook op de route gebruiken.

Tijdens de walkaround gaat Porsche Track Experience-instructeur Jukka Honkavuori in op de kleinste details.

In pole position.

Als je Anthony op het circuit bekijkt en tijdens de oefeningen wordt het duidelijk dat hij dit niet voor het eerst doet. In 2012 wint hij een seizoen in de Audi A1 Cup met een Franse videowedstrijd. En hij weet meteen dat hij in de bestuurdersstoel van een racewagen thuishoort. Sinds het afgelopen seizoen maakt hij als vrijwillige brandweerman deel uit van het 'Pompier Racing Team', dat, zoals de naam al aangeeft, bestaat uit brandweermannen uit heel Frankrijk. In de Lamera Cup doen ze mee in een speciaal ontwikkeld voertuig.

In de 911 GT3 RS zet hij dan ook een behoorlijk tempo neer. En dat terwijl hij de enige van de 4 overgebleven deelnemers in Leipzig is die voor het eerst een echte Porsche rijdt. Het gecontroleerde oversturen bevalt hem het best. Het driften van de wagen zelf inleiden en houden. Een onbeschrijflijk gevoel:

2 trainingsdagen en 436 gereden kilometers later behoeft de videoanalyse van zijn ritten weinig woorden van zijn instructeur, behalve dat hij soms problemen had om Anthony te volgen. Met een knipoog natuurlijk.

Het is onbeschrijfelijk. Ik heb nog nooit in een auto als de 911 GT3 RS gereden.

De nieuwe 911 GT3 RS - een sportwagen van vlees en bloed.

De laatste loodjes.

Anthony zet zichzelf niet te veel onder druk. Hij heeft geleerd om zijn emoties in belangrijke situaties te beheersen en te focussen. Niet in de laatste plaats vanwege zijn ervaring in videogamewedstrijden - ook al was zijn laatste race voor een publiek voor de finale op Gamescom een tijdje geleden. "Voor mijn scherm zit ik als in een luchtbel en schakel ik al het andere om me heen uit.

In de omgebouwde 911 GT3 Cup rijden de 4 deelnemers de ene na de andere ronde op de Hungaroring. Anthony heeft nog nooit eerder zo'n professionele simulator gereden. Het gaat terug naar de roots, naar de virtuele wereld. Maar het is geen thuismatch. Deze simulator wordt gebruikt door piloten om zich voor te bereiden. De cockpit is tot een minimum gereduceerd, de veiligheidskooi is trouw aan het origineel, de bewegingen imiteren het echte gedrag op het circuit. Zelfs in de auto stappen is voor sommigen een uitdaging.

Is hij nerveus, net voor de beslissende tijdrit in de Porsche Cup Simulator? "Nee, helemaal niet", antwoordt Anthony. "Als ik win, is dat het allergrootste. En als ik verlies, beleefde ik hier 2 onvergetelijke dagen."

Tijdens de rit kennen de spelers hun tijd niet. En ook niet die van de anderen. Anthony rijdt gewoon, past toe wat hij geleerd heeft. Zijn tegenstanders maken het hem niet gemakkelijk. Elk van de 3 deelnemers geeft het beste van zichzelf en Anthony moet steeds 100 % gefocust zijn. Dan gaat het voor de bekendmaking van de winnaar nog een laatste keer voor de 4 deelnemers naar het circuit.

In de tijdrace in de 911 GT3 Cup Simulator proberen de deelnemers op een uiterst geconcentreerde manier in de praktijk te brengen wat ze in de training op het echte circuit hebben geleerd.

Volgende halte: Barcelona.

De spanning is te snijden. Een tweedaagse trainingssessie in de 911 GT3 Cup wacht op de winnaar in Barcelona. Een eerste stap in de richting van professionele autosport. Elk van de vier gamers hoopt op deze unieke kans. Als zijn naam klinkt, steekt Anthony zijn vuisten in de lucht en straalt. Voor hem wordt een droom werkelijkheid. Met 1:50:584 minuten staat hij aan het eind op kop. Slechts één seconde voor de tweede geplaatste, Tobias of "toobE".

"Ik ben ontzettend trots dat ik deze uitdaging heb gewonnen. Denk er maar eens over na: in het begin waren we meer dan 12.000 spelers, waaronder enkele van de beste ter wereld - en uiteindelijk ben ik de grote winnaar." Voor Anthony, die zich als piloot verder wil ontwikkelen, is dit misschien wel het grootste succes van zijn race-ervaring tot nu toe.

Wat Anthony nog niet weet is dat een zeer speciale coach hem door de twee dagen in Barcelona zal begeleiden. Wat gaat hij uit deze ontmoeting meenemen? Wat zal hij leren in de Master Cup opleiding? Wanneer hem gevraagd wordt naar de concrete verwachtingen voor het laatste level, komt zijn bescheidenheid weer naar boven: "Natuurlijk zal ik er wel over nadenken, maar ik weet zeker dat het snel zal wijken voor plezier".

Brandstofverbruik en emissies

911 GT3 RS (WLTP)*
13,6
308,0
911 GT3 RS (NEDC)*
13,2
l/100km
303
g/km

Level 3

Training Day.

Op het Porsche-circuit in Leipzig ruilen de deelnemers voor het eerst de simulatoren in voor bestuurdersstoelen. Bekijk de voorbereidingen van de deelnemers voor de Hungaroring.

Naar level 3

Level 3

Training Day.

Uithoudingsproef in Leipzig. Instructeur David Jahn neemt ons mee op het circuit en geeft ons een zeldzame blik op het alledaagse trainingsleven.

David Jahn, enthousiaste motorsportbeoefenaar en Sim Racer, toont de klanten als instructeur van Porsche Track Experience in Leipzig al meer dan 6 jaar wat het betekent om een sportwagen tot het uiterste te drijven.

Leipzig Calling.

Er staat veel wind deze morgen. De opkomende zon schijnt slechts miezerig aan de bewolkte hemel. De Porsche-fabriek in Leipzig met het aangrenzende circuit ligt er rustig, bijna vredig bij. Nu nog. Weldra zullen de motorgeluiden over het circuit galmen en voor leven in de brouwerij zorgen.

De 911 GT3 RS Challenge gaat de derde ronde in. Er blijven nog 4 deelnemers over die klaar zijn voor hun eerste trainingsdag op het echte circuit. Ze worden door David Jahn ontvangen. Hij werkt al meer dan 6 jaar als instructeur bij de Porsche Track Experience in Leipzig. Hij weet raad met de meest uiteenlopende coureurs, hij kent hun vereisten en behoeften en hij weet hoe hij hen iets kan bijbrengen. Hij heeft hoge verwachtingen van de deelnemers van de Challenge.

"Ze moeten al meer laten zien dan een deelnemer die voor het eerst aan onze rijtraining deelneemt. Ze weten tenslotte wat snel rijden inhoudt." Hij grijnst. Maar hij meent wat hij zegt. DJ, zoals de collega's hem noemen, rijdt zelf racesimulaties. Naast het zuivere rijplezier ziet hij nog meer parallellen tussen de virtuele wereld en het echte circuit. En hij weet wat men uit het spel kan meenemen. Zijn collega Micha is het ermee eens. "Zitpositie, stuurhouding, blik. Daarop bouwen we alles op. Als dit allemaal al goed geoefend is, kunnen we direct een stap verder gaan."

Laat remmen. Snel door de bocht rijden. Opnieuw volle gas gaan. De auto kan dit en dat moet u uitbuiten.

In de boxen krijgen de deelnemers de laatste instructies voor ze voor het eerst op het circuit gaan.

De motor starten alstublieft.

De deelnemers hebben een volledige trainingsdag voor de boeg. 3 instructeurs, een groot aantal oefeningen en vier 911 Carrera S wachten hen op. Na de briefing wordt het tijd dat de spelers op de bestuurdersstoel plaatsnemen. De eerste actie: links aan het contact. Het motorgeluid tovert een brede glimlach op de gezichten. En toch is er een bepaald respect, een zekere terughoudendheid tegenover de wagen merkbaar.

Er zijn namelijk toch een paar doorslaggevende verschillende in de realiteit. "U hebt geuren, de G-krachten, de motorgeluiden en u merkt alles in de besturing. Er komen veel meer emoties bij kijken.“ Respect bewaren en toch tot het uiterste gaan. Dat zal de grootste uitdaging voor de deelnemers zijn. Wel pas wanneer ze in de 911 GT3 RS durven instappen.

Tobias alias "toobE“ luistert geconcentreerd naar de tips van Porsche Track Experience-instructeur Michael Poese.

De experts van de Porsche Track Experience hebben de opdracht om de deelnemers stap voor stap op dat punt te brengen. Het oefeningenschema is volledig op de behoeften van de deelnemers afgestemd. Het begint met basiselementen. Rijstrookwissel, slalom, remoefeningen. "Ook hier verliezen sommigen reeds de moed aangezien ze het niet aandurven om de remmen vol te gebruiken. Bovendien moeten de jongens leren multitasken. Dat ze de rem niet loslaten wanneer ze de hindernis ontwijken', verklaart David terwijl achter hem een paar bolides met scheurende banden over het circuit vliegen.

Oefening en discipline zijn vereist.

In eerste instantie moeten de deelnemers de auto en hun reactie leren kennen. Hoe gedraagt de 911 zich bij een dynamische rijstijl in de bochten? Bij een lastwisseling? Wat moet u doen wanneer de auto begint te driften? Op elkaar afgestemde hand- en voetacties zijn vereist. "Vooral bij het stuur is minder vaak meer. Vaak worden de deelnemers te hectisch, bijvoorbeeld bij de slalom. Daar moet men de juiste stuurtechniek vinden en leren om tegelijkertijd met de gas en de rem te werken."

Het is een beetje zoals dansen.

Het is dan de kunst om gecontroleerd over te sturen. De deelnemers rijden aan hoge snelheid over het circuit, waarin een haarspeldbocht is opgenomen. Zo komen bijna recht aan en moeten hard afremmen om aansluitend in een lage versnelling opnieuw uit de nauwe bocht te versnellen. "Dat doen ze al heel goed. Nu schakelen we de regelsystemen uit“, zegt David waarna hij precieze aanwijzingen door zijn walkietalkie geeft.

Beroep en roeping.

David heeft zichtbaar plezier bij al het werk. De afwisseling bevalt hem het meest aan zijn job. "Elke morgen sta je op en staat een klein avontuur op je te wachten." Hij werkt bijna dagelijks met nieuwe klanten waardoor hij zich altijd opnieuw op nieuwe klanten moet instellen. Van absolute beginner tot hobbycoureurs. "Men heeft geduld nodig. Niet iedereen is ervoor gemaakt om instructeur te zijn." Ook de verschillende auto's en circuits hebben allemaal hun bijzonderheden.

Het circuit in Leipzig springt er in het bijzonder uit aangezien het bekende chicanes, bochten en rechte stukken uit de motorsportwereld nabootst, zoals de Corkscrew van de Laguna Seca of de Parabolica uit Monza. "Het is niet het snelste circuit, maar technisch wel heel veeleisend. Er zijn veel bochtencombinaties. De ene na de andere. De ene keer moet men remmen, de andere keer versnellen. Men moet zich op alles kunnen instellen."

Onze traingingscircuits zijn zorgvuldig geselecteerd en zeer veeleisend.

Van de eerste rijveiligheidstraining tot aan de veeleisende Master-Cup-training in de Porsche Cup-auto die aan het einde van de Challenge op de winnaar wacht, biedt de Porsche Track Experience cursussen in verschillende trainingsniveaus en afzonderlijke trainingsspecials aan. Meer informatie over het aanbod op www.porsche.com/trackexperience.

De ideale lijn op het spoor.

De volgende stap in het trainingsprogramma: benadering van de ideale lijn. De hele namiddag is voorbehouden voor "Guided Driving". We gaan in twee groepen op het circuit. Een instructeursauto vooraan, 2 deelnemers erachter. Het doel: de bocht met een zo groot mogelijk bochtradius doorrijden en het juiste evenwicht tussen remmen, insturen en versnellen vinden. Hier wordt de basis voor de race op 911 GT3 RS de Hungaroring gelegd. Want met het nieuwe concept, met een bredere rijbaan, kunnen snelle bochten nog vlotter worden genomen. Maar wel alleen met voldoende oefening.

David kent het circuit ondertussen van binnen en van buiten. Wat goed is, want bij de oefening kijkt hij tot 50 % in de achteruitkijkspiegel. "Eigenlijk kijk ik voortdurend naar achter en slechts kort naar voor om te zien of ik nog op het circuit ben." Hij let erop of de lijn wordt gehouden en of de deelnemers de rempunten goed vinden. "Als men goed kijkt, ziet men in de spiegel ook hoe de deelnemer zich in de auto gedraagt, of hij opgewonden of rustig is."

De deelnemers worden wel snel onrustig. Al in de eerste ronde vragen ze of ze niet een beetje meer gas mogen geven. Maar eerst moet de lijn kloppen. "Zonder juiste lijn zult u nooit snel rijden." Het tempo wordt dan langzaam verhoogd. Ideale lijnen rijden. Herhalen, opslaan, sneller worden. Dat is de theorie. Ronde per ronde. Tot de deelnemers op de rechte stukken aan de boxen voorbij scheuren.

Klaar voor het volgende level.

Tijd voor een eindresultaat. De spelers hebben zich goed geweerd. Sommigen hebben een grote stap vooruit gezet. Maar zijn ze gewapend voor het volgende, beslissende level – de ontmoeting met de 911 GT3 RS ?

Na meer dan 8 uur rijtraining op het hoogste niveau zijn alle deelnemers nog steeds goedgeluimd. De volgende uitdaging is duidelijk: het treffen met de 911 GT3 RS in level 4.

Marian, de derde instructeur in het gezelschap, maakt zich geen zorgen. Toch wachten er op de Hungaroring 2 uitdagingen op de deelnemers. Eerst en vooral is het circuit nog een beetje moeilijker. "De aard van het circuit is anders, het gaat een beetje omhoog en omlaag en het is een zeer, zeer snel circuit.“

En dan is er nog de 911 GT3 RS. "De auto heeft duidelijk meer grip, meer vermogen. De snelheden in de bochten worden hoger. Dat is nog iets helemaal anders." De collega's treden hem bij: "Je krijgt alle informatie direct van de straat. Je zit zeer diep, hebt weinig dempingsmaterialen, een klein zitvlak. Je merkt onmiddellijk alles. De auto verlangt meer van een bestuurder.“

In principe lijkt de 911 GT3 RS op de GT3 Cup – maar dan met wegwielen en een beetje meer interieur.

En opdat ze weten waarop ze zich moeten instellen, gaat het voor de deelnemers tot slot nog één keer in de 911 GT3 op het circuit. Op de passagiersstoel.

Als de deelnemers na 2 ronden uit de instructieauto stappen, spreken hun gezichten boekdelen. Uitgeput, maar gelukkig. Diep onder de indruk en vol enthousiasme. Een laatste keer afkloppen. Een laatste blik op het circuit. Ze zijn klaar voor het volgende level.

Brandstofverbruik en Uitstoot

911 GT3 RS (WLTP)*
13,6
308,0
911 GT3 RS (NEDC)*
13,2
l/100km
303
g/km

Level 2

Stage Time.

Op de grootste gamingbeurs ter wereld strijden 4 deelnemers voor hun plaats in de rijtraining. Bekijk de hoogtepunten van de grote finale op Gamescom.

Naar level 2

Level 2

Stage Time.

Finale stemming op Gamescom. De vrouwelijke coureur Shannon McIntosh verleent een blik achter de schermen van de grootste gamingbeurs ter wereld.

Shannon McIntosh, vrouwelijke coureur en instructeur, startte haar carrière op 5-jarige leeftijd en is sindsdien nauwelijks nog van achter het stuur te krijgen.

Levensgrote fantasyfiguren kijken vanaf grote banners naar beneden. Enorme schermen tonen onheilspellende taferelen. De basgeluiden weerklinken van alle kanten door de bijna 14.000 vierkante meter grote en 11 meter hoge hal. Jonge mensen, verkleed als de helden van hun lievelingsvideogames, banen zich een weg door de energieke drukte. Naar de populairste stand, naar het nieuwste spel, naar de grootste attractie. Vandaag is een beslissende dag voor de 911 GT3 RS Challenge.

Als van een andere planeet.

Tussen alle drukte staat een jonge vrouw. 1,52 meter groot. En ze straalt. Ze past niet zo goed in het plaatje en toch loopt ze hier niet verloren. De vrouwelijke coureur Shannon McIntosh is voor het eerst te gast op Gamescom. Met ongeveer 370.000 bezoekers is de jaarlijkse gamingconventie in Keulen de grootste ter wereld. Shannon geniet van de sfeer en kijkt vol verwachting uit naar wat de dag brengt.

Ze zal live aanwezig zijn wanneer de beste 8 deelnemers van de Forza Motorsport 7 Online Cup het hier in een spannende finale tegen elkaar opnemen. Slechts 4 van de deelnemers zullen in de volgende levels de mogelijkheid hebben om zich in een echt voertuig op het echte racecircuit te bewijzen.

De beslissing valt op het hoofdpodium van de Electronic Sports League (ESL). Onder het oog van honderden fans uit de e-sportwereld. "Dit zorgt voor een volledig andere intensiteit in het spel. Ze zitten niet langer in hun veilige thuisomgeving. Nu zitten ze vlak naast hun tegenstanders, kunnen ze hun gezichten zien en merken ze de reacties van het publiek op."

Shannon kent de gevoelstoestand van de deelnemers. "Het is een leuke voorbereiding op het volgende level." Ze moeten hun mentale sterkte bewijzen. En hun talent. De deelnemers moeten level na level beter worden. Op het einde kan slechts een van de deelnemers de wedstrijd in zijn voordeel beslissen.

Om een sportwagen zoals de 911 GT3 RS tot het uiterste te drijven, moet u meer dan ooit uit uw comfortzone treden.

De grootste uitdaging voor de deelnemers wacht in level 4: de nieuwe 911 GT3 RS.

Achter de schermen.

Shannon ontmoet de spelers tijdens de opwarming. Ze zijn nog ontspannen, praten over het vak en zijn verheugd om de vrouwelijke coureur te ontmoeten. Enkele finalisten kennen haar reeds van voorgaande wedstrijden. Ze verklapt welke uitdagingen in de finale op de spelers wachten: "De meesten zijn het gewoon om met de controller te rijden. Ze zijn minder vertrouwd met het feit dat ze nu met een stuur en pedalen moeten rijden. Maar dat is wel belangrijk. In het volgende level moeten ze namelijk met deze instrumenten kunnen omgaan.“

Een goede mogelijkheid voor de spelers om hun aanpassingsvermogen te trainen. Om de gewijzigde omstandigheden te accepteren en een manier te vinden om hun beste vorm aan te spreken. Volgens Shannon is dit een van de belangrijkste eigenschappen van een coureur.

"K4mi“ heeft zich voorbereid door intensief met het stuur te trainen.

Natuurlijk komt er nog veel meer bij kijken als men succesvol wil zijn in de rensport. Men moet de taal van het voertuig spreken. Welke feedback krijgt u van de zetel? Wat voelt u in uw handen? In het echte leven zijn alle zintuigen betrokken. "De grootste moeilijkheid voor de deelnemers zal zijn om hun kennis over het parcours en het voertuig aan te grijpen en rustig te blijven wanneer de fysische rijaspecten komen opdagen." De G-krachten. De aerodynamica.

De deelnemers zullen enkele uitdagingen moeten doorstaan. Maar ze zullen dit met plezier doen!

Shannon kent dit door haar werk als instructeur in het Porsche Experience Center in Atlanta. Ze vindt het bijzonder uitdagend om anderen te leren hoe ze best in de bocht insturen of onder woorden te brengen hoe men het optimale rempunt bepaalt, dingen die voor haar heel natuurlijk en intuïtief zijn. "Soms is het frustrerend", zegt ze, "maar het is een zalig gevoel om iemand te tonen wat het betekent om een sportwagen tot het uiterste te drijven en hoe leuk dat kan zijn."

Het is begrijpelijk dat Shannon al zeer gespannen is om de gamers in het volgende level in actie te zien op het parcours. Toch staat er eerst nog een virtuele race te wachten. Shannon zoekt haar plaats direct voor het podium op. Daarna gaan alle remmen los.

Podium vrij voor een spannende finale.

De finalisten betreden het podium en nemen plaats in hun simulatoren. Er is geen outsider. Alle 8 spelers hebben veel ervaring in Forza Motorsport. Ze rijden allemaal op een hoog niveau. De veranderde omstandigheden kunnen de doorslag geven. Het rijden met het stuur, de afleiding door de toeschouwers, de directe aanwezigheid van de tegenstanders. De deelnemers zitten geconcentreerd klaar. Hun ogen zijn op het scherm gericht. De show gaat eindelijk van start.

Alle 8 finalisten bereiden zich op hun eigen manier voor op de grote finale.

Er staan hen 5 races te wachten. Bijna 4 uur rijden. Bijna zoals bij een langeafstandsrace. Veel tijd om zich naar het front te strijden, maar ook veel tijd om fouten te maken en op het laatste moment alles te verliezen. De deelnemers halen enkele belangrijke eigenschappen hiervoor uit hun ervaring met het racespel. Focus bijvoorbeeld. Shannon weet waarover ze spreekt. Ze houdt er zelf van om rondjes in Forza Motorsport te draaien. Ze traint in het spel haar visuele capaciteiten om zich over lange trajecten te blijven focussen, de ogen te belasten en niet door externe invloeden uit haar evenwicht te laten brengen.

En natuurlijk leert men de trajecten kennen. "U kunt als coureur niet voortdurend op het parcours zijn. Hoe meer u het parcours kunt oefenen en voor u ziet, hoe beter u op dat parcours zult rijden. Alles wat u helpt om constant in rijmodus te zijn, is super.“ Suzuka GP, Road America, Catalunya GP, Silverstone GP en de Nürburgring met Nordschleife en Grand Prix-circuits staan op het plan. "Op de Road America heb ik zelf al meermaals gereden. Mijn absoluut lievelingscircuit", fluistert Shannon enthousiast. "Over het algemeen zijn de circuits zeer afwisselend. De deelnemers moeten zich goed aanpassen. Het wordt spannend.“

Benzine in het bloed.

Het wordt inderdaad spannend. Vanaf de eerste race gaat het er fel aan toe. Geen enkele rijder geeft een millimeter toe aan zijn rivalen. Gedurende meerdere ronden kleven 2 of 3 wagens letterlijk aan elkaar. "Hier zijn al heftige nek-aan-nekraces te zien. Ook wanneer de gevolgen anders zijn dan in het echte leven, is het niet eenvoudig om hier rustig bij te blijven. Het betekent gewoon waanzinnig veel voor deze jongens.“

Achter de grote schermen zijn gespannen gezichten te herkennen. En zelfs tijdens de korte pauzes tussen de races worden de laatste riskante taferelen besproken.

"De jongens houden van motorsport en het spel vormt de ideale verbinding. Ik vind het fantastisch dat ze nu de kans krijgen om dit allemaal naar een nieuw niveau te brengen." Ook voor haar werden mogelijkheden geopend toen ze op 5-jarige leeftijd besloot om haar passie te volgen en coureur te worden.

Natuurlijk heeft het ook voor een groot deel te maken met doorzettingsvermogen en ambitie. "In de motorsport draait het erom voortdurend de eigen grenzen te verleggen en beter te worden. Dat bevalt mij het meest." De vastberadenheid die Shannon uitstraalt, is ook bij de deelnemers op het podium te zien. Het is enorm warm onder de schijnwerpers en de simulatoren eisen dat de spelers hun volledige lichaam gebruiken. Het blijft dramatisch tot aan de laatste race. Aan de finish is het nog steeds niet duidelijk wie naar het volgende level mag.

U kunt na een fout niet gewoon op "Reset" klikken.

Terwijl op het podium de laatste berekeningen voor de ranglijst worden uitgevoerd, zit Shannon met haar gedachten al bij het volgende level. Ze wil actie zien. "Het wordt nog een heel andere uitdaging wanneer de deelnemers hun talent op het echte circuit moeten bewijzen. Ik ben benieuwd hoe ze hun kennis uit het spel zullen omzetten naar de 911.“ Als dat geen reden is om enthousiast te worden. Wie zullen we in het volgende level opnieuw tegenkomen? En hoe zullen de deelnemers zich weren op het circuit?

De race zit erop. Toch wordt er op het podium al enthousiast over de volgende uitdaging gesproken.

Brandstofverbruik en Uitstoot

911 GT3 RS (WLTP)*
13,6
308,0
911 GT3 RS (NEDC)*
13,2
l/100km
303
g/km

Level 1

Virtual Clash.

12.000 deelnemers aan de Online Cup. 8 tickets voor Gamescom. Ontdek hier hoe de finalisten hun plaats in de beslissende race kunnen verzekeren.

Naar level 1

Level 1

Virtual Clash.

12,000 competitors. 48 gamers in the playoffs. Eight tickets for Gamescom. The highlights of the online cup.

If your life is all about screaming engines, the smell of high-octane fuel and squealing tires then you’re just at the right place. Welcome to the 911 GT3 RS Challenge!

René Buttler, presenter of the Electronic Sports League (ESL), uses these words to open the first live show of the 911 GT3 RS Online Cup. Here goes. The contest begins. The first of a total of five rounds of the 911 GT3 RS Challenge marks the beginning of an exciting test for the competitors.

The end of this test is the first step towards professional motor racing. But first the competitors must get through the current rounds, leaving their fellow participants in their wake, and confront the 911 GT3 RS – both on and offline. Who has what it takes to win this challenge?

Presenters René Buttler and Tobias Brockmann follow the online races live from the studio.

Getting to grips with the controller.

It's time for the first elimination round, the playoffs. For some, the challenge will be over before it's really begun. On two consecutive days, the best 48 gamers will compete against each other, having qualified beforehand in an open time trial in the popular Forza Motorsport 7 racing video game. 48 gamers battling to win one of eight tickets for the final at Gamescom in Cologne.

12,000

Competitors in the online cup

48 gamers competed against more than 12,000 opponents for a place in the playoffs.

10

Nations

Gamers from around the world accept the challenge and qualify for battle in the Online Cup.

Time to separate the wheat from the chaff. That’s what the playoffs are designed for: the competitors include some of the best Forza Motorsport gamers, including the two-time world champion, "Laige". They come from Brazil, China, Germany, France, Canada, Portugal and Spain – and are aiming to get to Cologne. In four groups, 12 gamers race each other. On two circuits, they have to secure a place among the top six in order to continue to compete for their Gamescom ticket the following day.

The world's largest gaming fair, Gamescom in Cologne, is the venue for round 2.

They skilfully chase each other around the racetracks in the new 911 GT3 RS. Firstly, through the, sometimes tight, chicanes of Circuit de Barcelona-Catalunya. A taster for the eventual winner, as this is where they will attend Master Cup Training. And finally, around the legendary Sebring International Raceway, built on a former military airbase and famous for its annual 12-hour race.

All the competitors are driving at a very high level. All are driving the new 911 GT3 RS in the Forza Motorsport 7 game.

The races are not without setbacks, but the favourites quickly emerge. "b0x", "Raceboy77" and "Asix" all win their two races. "Laige" also wins both races and achieves the fastest lap time for the circuit in Barcelona-Catalunya with 1:51.161 minutes. A statement of intent for the coming weeks?

Head-to-head races between "Anto" and "Kaiser Wolf".

Day of reckoning.

24 gamers are still in the race. The formula is well-known: 12 of them are in direct competition with their rivals. This time, however, on three circuits, starting in Silverstone and continuing to Watkins Glen. The decider takes place at Nürburgring, the famous Green Hell. The aim: a place in the top four. Because only the best four from both groups will qualify for the next round.

All the competitors are driving at a very high level. All are driving the new 911 GT3 RS. Subtleties make the difference: drivers' response times, their intuition, their sensitivity. Every little mistake is severely punished.

The decider takes place on the Nordschleife.

The favourites expertly finish their races. But there is more excitement to come. The tournament rules stipulate that the starting positions are reversed for the final race. The leaders now start from the back. And on the toughest circuit – the Nordschleife. Tight. Complex. Merciless. Will the pack be reshuffled? No-one can rely on their established lead. They must now not only prove their nerve, but also use all their skill.

6,000

Kilometres covered during the playoffs

Together, the competitors cover over 6,000 kilometres in the new 911 GT3 RS.

960

Laps completed in the playoffs

The competitors complete a total of 960 laps during the live playoff broadcasts.

The determination of the individual gamers is evident in the final races. In Group 1, "Kaiser Wolf" fights their way from 8th to 5th place, despite losing their rear spoiler, thereby securing their ticket for Gamescom. In Group 2 things are also hard and fast. The marks of overtaking manoeuvres and battles for the top positions are clearly visible on the cars. After almost three hours and six thrilling races, the Gamescom finalists are revealed:

Group 1

1. Raceboy77, Canada
2. Anto, France
3. Kaiser Wolf, Spain
4. toobE, Germany

Group 2

1. b0x, Germany
2. Laige, France
3. Asix, France
4. K4mi, Germany

A promising line-up for the live finale. The competitors have just a couple of days to prepare for this event, when they will have to relinquish their controllers, in exchange for simulators. They will then complete the last virtual races on the large main ESL stage using a steering wheel and pedals in front of the audience. Who will withstand the pressure and come a step closer to the prize: an encounter with the real-life 911 GT3 RS?

The simulators are ready. The stage is set for Round 2.

Brandstofverbruik en Uitstoot

911 GT3 RS (WLTP)*
13,6
308,0
911 GT3 RS (NEDC)*
13,2
l/100km
303
g/km

Brandstofverbruik en Uitstoot

911 GT2 RS (NEDC)*
11,8
l/100km
269
g/km
911 GT3 RS (WLTP)*
13,6
308,0
911 GT3 RS (NEDC)*
13,2
l/100km
303
g/km
Porsche Centre West-Vlaanderen

RS Motors nv
Wettelijke verantwoordelijke: Rudy Maes
Kortrijkstraat 155A
B-8770 Ingelmunster

Tel: +32 (0) 51 / 316 911
E-Mail: info@rsmotors.be