Home

Hoofdnavigatie
Modellen
911

Porsche Doppelkupplung (PDK)

Cayman
Porsche Doppelkupplung (PDK)

Porsche Doppelkupplung (PDK)

Verbruik/emissie* Cayman modellen: Stadsverkeer in l/100 km 12,7-10,9; Buitenwegen in l/100 km 7,1-6,2; Gemiddeld in l/100 km 9,0-7,9; CO2-emissie in g/km 211-183.

Natuurlijk kunt u de schakelstrategie ook aan ons overlaten – om u volledig te concentreren op uw bochtenstrategie.

Tegen meerprijs is daarvoor de compleet vernieuwde 7-traps Porsche Doppelkupplung (PDK) met zowel handbediening als automaatstand verkrijgbaar. De voordelen: het schakelen gebeurt zonder onderbreking van de aandrijfkracht. Snellere schakelprogramma’s en beduidend kortere schakeltijden resulteren in een snellere acceleratie dan bij een handgeschakelde versnellingsbak. Maar ook de verbruiksen comforteigenschappen zijn geoptimaliseerd: bij de betreffende rijstijl zorgen zij voor vroege schakelmomenten en daarmee de overgang naar comfortabelere en zuinigere toerentallen resp. de activering van de zeilmodus.

De PDK is samengesteld uit 2 transmissies die in 1 behuizing zijn ondergebracht. Bij toepassing van 2 transmissies zijn er ook 2 koppelingen nodig. Een 2-voudige koppeling verbindt de beide deeltransmissies met elkaar via 2 aparte prise-assen om de krachten afwisselend op de motor over te brengen. Hierdoor wordt de motorkracht altijd via één deeltransmissie en één koppeling gedistribueerd, terwijl de volgende versnelling van de andere deeltransmissie al gekozen is. Tijdens het schakelen wordt er dus geen versnelling meer gekozen, maar slechts een koppeling geopend terwijl de andere op hetzelfde moment wordt gesloten. Schakelhandelingen nemen zo slechts milliseconden in beslag.

In totaal beschikt de PDK over 7 ver-snellingen. De versnellingen 1 tot en met 6 hebben een sportief karakter – de topsnelheid wordt al in de 6e versnelling bereikt. De 7e versnelling heeft de functie van een ‘overdrive’ en is bedoeld om het toerental te verlagen – voor een lager verbruik en meer comfort.

Met de geactiveerde SPORT knop benut de PDK zijn voordelen optimaal: bijvoorbeeld door een nog spontanere reactie op het gaspedaal, kortere schakeltijden en snel opeenvolgende terugschakelingen met tussengas, bijvoorbeeld bij het afremmen voor een bocht. En dat alles onder begeleiding van die passionele motorsound.

Het als optie leverbare Sport Chrono Pakket maakt de PDK echt helemaal compleet. Met extra functies als ‘Launch Control’ en ‘Schakelschema circuit’ voor nog sneller en sportiever schakelen alsmede de best mogelijke performance door extra koppel tijdens het opschakelen. Deceleratieschakelingen zorgen voor racesportwaardige rem- en acceleratieacties.