Home

Hoofdnavigatie
Modellen
911

Porsche Active Suspension Management (PASM)

Cayman
Porsche Active Suspension Management (PASM)

Porsche Active Suspension Management (PASM)

Verbruik/emissie* Cayman modellen: Stadsverkeer in l/100 km 12,7-10,9; Buitenwegen in l/100 km 7,1-6,2; Gemiddeld in l/100 km 9,0-7,9; CO2-emissie in g/km 211-183.

Het als meeruitvoering leverbare PASM, een elektronisch systeem voor de verstelling van de schokbrekers, regelt actief en continu de dempingskracht – afhankelijk van rijstijl en rijsituatie – voor elk wiel afzonderlijk. Bovendien is de carrosserie 10 mm verlaagd.

Het systeem is op de achtergrond altijd actief en ondersteunt u automatisch, zonder dat u het apart inschakelt. Maar met een druk op de knop kunt u het aan de door u gewenste rijstijl aanpassen. De bestuurder heeft de keuze uit twee basisprogramma’s: in de stand Normaal is de demping afgestemd op sportief comfort, terwijl de Sportstand duidelijk sportiever en stugger aanvoelt. Afhankelijk van de gekozen stand reageert het PASM dus sportiever of juist comfortabeler dan het standaard onderstel. Afhankelijk van de ingestelde stand en de rijsituatie bepaalt het systeem uit beide karakteristieken automatisch de optimale demping.

Sensoren registreren de wiel- en carrosseriebewegingen. Hierdoor is een intelligente aanpassing van de demperstijfheid afhankelijk van de gekozen systeemstand mogelijk – zo wordt het wankelen en overhellen van de carrosserie nog verder beperkt, terwijl het wegcontact van de individuele wielen toeneemt.

Een voorbeeld: in de sportstand worden de schokdempers volgens de ‘strakke’ karakteristiek afgeveerd. Bij oneffenheden in het wegdek schakelt het PASM binnen milliseconden over op een minder strakke veringskarakteristiek van het sportief/ strakke programma, om het wegcontact te verbeteren. Zodra het wegdek onder de banden weer effen wordt, schakelt het systeem terug op de oorspronkelijk ingestelde dempingskarakteristiek.

Omgekeerd geldt ook dat als in de normale stand de rijstijl dynamischer wordt, het systeem overschakelt op een sportievere karakteristiek – de rijstabiliteit en veiligheid worden vergroot.