Home

Hoofdnavigatie
Modellen
911

Porsche Stability Management (PSM)

Cayenne S Hybrid

Porsche Stability Management (PSM)

Het Porsche Stability Management (PSM) is een elektronisch regelsysteem dat de auto of de auto-aanhangercombinatie stabiliseert in rijdynamische grenssituaties en daarbij de rijveiligheid verbetert. Dit systeem omvat ook het antiblokkeersysteem (ABS). Sensoren meten continu de rijrichting en -snelheid, het giermoment en de dwarsacceleratie die op de auto inwerken. Aan de hand daarvan wordt de werkelijke bewegingsrichting bepaald. Wijkt deze van de gewenste rijrichting af, dan voert het PSM doelgerichte remacties uit op afzonderlijke wielen voor stabilisatie van de auto. Zo nodig stuurt het systeem het elektronische motormanagement bij en wordt het aandrijfkoppel aan de situatie aangepast.

Het PSM beschikt over nog 3 andere functies: neemt u plotseling uw voet van het gas, dan wordt het remsysteem in verhoogde staat van paraatheid gebracht.Er wordt alvast lichte druk opgebouwd in het remsysteem. De remblokken liggen nu zo dicht tegen de remschijven aan, dat het maximale remvermogen bij een daadwerkelijke remingreep sneller beschikbaar is.

De remassistent zorgt er bij een noodstop voor, dat het hydraulische systeem van het PSM de remdruk levert, die nodig is voor een maximale vertraging. Als indicatie voor een noodstop geldt, dat de gemeten kracht op het rempedaal een gedefinieerde pedaalkracht overschrijdt.

Daarbij wordt door de samenwerking met de tegen meerprijs leverbare cruise control met afstandsregeling en het PSM het remsysteem van de auto bij een detectie van een verkleining van de afstand tot uw voorligger in verhoogde staat van paraatheid gebracht, door het systeem al op druk te brengen.

Ook als de cruise control met afstandsregeling is uitgeschakeld, registreert het systeem voor u rijdende voertuigen en brengt het de remassistent in verhoogde staat van paraatheid wanneer de afstand tot de voorligger snel afneemt. Ook de bestuurder wordt gewaarschuwd met een korte remingreep als de afstand tot zijn voorligger verder afneemt.

Als u een aanhanger trekt, wordt het PSM bij problemen ook ingeschakeld. In dat geval zorgt het systeem ervoor dat de aanhangercombinatie stabiel blijft.

PSM verhoogt de rijveiligheid aanzienlijk. De auto – of bij aanhangwagengebruik de combinatie – wordt binnen natuurkundige grenzen op de door u bepaalde koers gehouden. Bij veranderende belasting tijdens het decelereren of gedeeltelijk afremmen in bochten wordt tot de maximale dwarsversnelling gecompenseerd. Speciaal bij het accelereren op een wegdek met sterk wisselende gesteldheid wordt de rijdynamiek en de koersvastheid verbeterd.

Het regelsysteem van het in PSM geïntegreerde ABS is ook voorbereid op remhandelingen op rulle ondergrond: door de wielen korte tijd te blokkeren, wordt er vóór de banden een remwig opgebouwd, die de remweg helpt verkleinen als u bijvoorbeeld op grind of op een besneeuwd wegdek rijdt.

PSM kan ook worden uitgeschakeld. Dat leidt tot een nog actievere rijbeleving. Toch blijft het op de achtergrond actief. Voor uw veiligheid.

Standaard voor alle Cayenne modellen.