Home

Hoofdnavigatie
Modellen
911

Koelsystemen en olievoorziening

Cayenne Diesel
Porsche Cayenne Diesel - Koelsystemen en olievoorziening

Koelsystemen en olievoorziening

Koelsystemen

Motoren die topprestaties leveren, presteren het meest optimaal en duurzaam als alle onderdelen werken bij een bepaalde bedrijfstemperatuur. De bouwwijze van de Cayenne motoren biedt alle opties voor optimale koelprestaties.

Om de tijdens de warmdraaifase optredende wrijvingsverliezen te beperken, beschikken alle Cayenne modellen over een uitgebreid thermomanagement. Door een gerichte regeling ofwel een op de motortemperatuur afgestemde, stapsgewijze inschakeling van de diverse koelcircuits, worden motor en versnellingsbak sneller opgewarmd. Dat verlaagt de wrijving – en daarmee het brandstofverbruik én de CO2-uitstoot.

Bij de V8 motoren zorgt het geoptimaliseerde koelvloeistofcircuit voor een doeltreffende, gelijkmatige koeling: 20 % van de koelvloeistof stroomt in de lengterichting door de koelvloeistofmantel van het motorblok. 80 % wordt volgens het dwarsstroomprincipe aan de cilinderkoppen toegevoerd en stroomt van de hete naar de koude zijde.

Daarnaast is er bij alle modellen een koeling van de zuigerbodems in het oliecircuit geïntegreerd, met het doel de thermische belasting van de zuigers te verlagen.

De koeling is berekend op de zware motorbelasting in moeilijk terrein of bij hoge transport- of aanhangerbelasting.

Olievoorziening

De geïntegreerde dry-sumpsmering van de V8 motoren zorgt voor een betrouwbare olievoorziening in elke rijsituatie, vooral in het terrein. Het oliereservoir is een integraal onderdeel van de motor zelf. Dat bespaart ruimte en gewicht.

Een elektronisch gestuurde oliepomp zorgt ervoor dat de V8 motoren in elke situatie voldoende smering krijgen. Het smeerprincipe is volledig toegesneden op hoge motorbelastingen – bijvoorbeeld voor de sportieve rijstijl of bij het rijden over extreem steile hellingen tijdens offroadgebruik.

De V6 motoren hebben een conventioneel smeersysteem dat voorziet in een betrouwbare olievoorziening. In elke rijsituatie.