Home

Hoofdnavigatie
Modellen
911

Het expansie-inlaatsysteem 911 Turbo S

Porsche 911 Turbo S - Het expansie-inlaatsysteem

Het expansie-inlaatsysteem

Meer vermogen bij een lager verbruik. Het mag dan absurd klinken, maar het is vaak kinderlijk eenvoudig. Je moet alleen durven breken met conventionele principes.

Een voorbeeld: het expansie-inlaatsysteem in de 911 Turbo modellen. Het klassieke resonantie-inlaatsysteem kent het volgende werkingsprincipe: hoe meer lucht, hoe meer vermogen. Het compressie-effect in het inlaattraject wordt benut om zoveel mogelijk brandstofmengsel in de cilinder te persen. Het nadeel: bij het comprimeren van lucht stijgt de temperatuur. Het lucht-brandstofmengsel kan daardoor niet optimaal tot ontsteking worden gebracht.

Bij het expansie-inlaattraject wordt dit principe omgekeerd. Door de toepassing van een geometrie die haaks staat op die van conventionele inlaatsystemen: het verdeelstuk is langer en heeft een kleinere diameter, de aanzuigbuizen zijn korter. Daardoor worden de luchttrillingen op een andere wijze benut dan voorheen: in plaats van de compressiefase wordt in dit geval de expansiefase voor de verbrandingskamer benut – omdat lucht bij uitzetting afkoelt. Het resultaat: het brandstofmengsel is koeler op het moment dat het in de verbrandingskamer wordt ingespoten, waardoor het bij verbranding meer rendement geeft.

Door de expansie komt er minder lucht in de cilinders terecht. Een kleine verhoging van de laaddruk heft dit effect evenwel op. De opwarming van de lucht onder invloed van de hogere laaddruk wordt door geoptimaliseerde laadluchtkoelers gecompenseerd.

In plaats van méér lucht zorgt koelere lucht voor meer vermogen. Het gevolg: een beduidend hoger motorrendement dat resulteert in meer vermogen. En een lager brandstofverbruik bij hoge belastingen en toerentallen.