Home

Hoofdnavigatie
Modellen
911

Archief 2011

Porsche brengt twee rallylegendes bij elkaar in Targa Tasmania

Leusden, 6 april 2011 – Porsche brengt op het Australische eiland Tasmanië twee rallylegendes weer samen: tweevoudig rallywereldkampioen Walter Röhrl en de Porsche 911 SC waarmee hij dertig jaar geleden voor een sensatie zorgde in de Rally van San Remo. Röhrl neemt deze week deel aan de klassiekerrally Targa Tasmania, met de Porsche waarmee hij destijds bijna de overwinning wegsleepte voor de neus van de vierwielaangedreven concurrentie. Röhrl vormt op Tasmanië een team met navigator Christian Geistdörfer, die ook in San Remo zijn bijrijder was. De 911 SC is door de specialisten van het Porsche Museum in Stuttgart gerestaureerd en geprepareerd voor het zware, 2.000 kilometer lange parcours van de Targa Tasmania.

De Porsche 911 SC ging slechts één keer van start tijdens een WK-rally en dat was de Rally van San Remo in 1981. De prestatie die Walter Röhrl met de auto in deze rally leverde, wordt als een van zijn grootste beschouwd. “Die rally was voor mij een gedenkwaardig evenement”, herinnert Röhrl zich. “Niemand verwachtte dat wij in die rally een rol van betekenis zouden spelen, want de vierwielaangedreven auto’s van de concurrentie waren favoriet. Op de proeven presteerden zij ook veel beter, maar wij reden voor wat we waard waren. We hadden zicht op de overwinning, totdat op een van de laatste proeven iets brak en wij uitvielen.”

Porsches ‘rijdende museum’
Walter Röhrl hoorde ruim 25 jaar later van Porsche dat zijn wedstrijdauto van destijds was teruggevonden. De inmiddels zorgvuldig gerestaureerde Porsche 911 SC maakt nu deel uit van Porsches ‘rijdende museum’, het initiatief waarmee het historisch erfgoed van het merk in stand gehouden wordt. Walter Röhrl: “Het is bijzonder dat ik weer met deze auto, waaraan ik zoveel goede herinneringen heb, mag rijden.”
De Targa Tasmania wordt voor de twintigste keer verreden en omvat 38 klassementsproeven met een totale afstand van ruim vijfhonderd kilometer.

Porsche 718 RS 60 Spyder en 908/2 Spyder
De Porsche 911 SC is niet de enige vertegenwoordiger van Porsches ‘rijdende museum’ in de Targa Tasmania. Ook de beroemde Porsche 718 RS 60 Spyder en de 908/2 Spyder komen ‘down under’ in actie. Beide auto’s behaalden een overwinning in de beroemde Targa Florio, de wegwedstrijd op Sicilië. De Porsche 718 RS 60 Spyder won daar in 1960 met de Zweeds-Duitse combinatie Joakim Bonnier en Hans Herrmann, en de Porsche 908/2 Spyder zegevierde er in 1969 met Gerhard Mitter en Udo Schütz.

De verrichtingen van Röhrl en Geistdörfer en de andere teams in de Targa Tasmania zijn online te volgen via www.youtube.com/porsche. Op het Porsche YouTube-kanaal zijn dagelijks nieuwe filmpjes met actiebeelden van de proeven en reportages achter de schermen te vinden.-

2011/04/11